НАШ БЛОГ

МИЛАН ПИРОЋАНАЦ

У српском народу Милан Пироћанац остао је упамћен као председник прве напредњачке владе у периоду од 1880 до 1883. године, познат као „интелектуалац ретке оштроумности и оригиналности” и врхунски судија и адвокат.

Milan Piroćanac , Dipos, diplomatija, bilateralni odnosi, diplomatska kolonija, diplomate, srpske diplomate, Đoko Krivokapić, srpske diplomate

Рођен као Милан Недељковић у Јагодини 1837. године, Милан се школовао на правном одсеку Лицеја, а касније у Паризу, где је и дипломирао. Током школовања променио је презиме у Пироћанац, по оцу Стевану Недељковићу, пореклом из пиротског краја који је учествовао у устанцима и био срески начелник.

Milan Piroćanac, Dipos, diplomatija, diplomate, srpske diplomate, Đoko Krivokapić,

На наговарање Илије Гарашанина, запослио се у министарству спољних послова и врло брзо дошао на положај начелника министарства. Након тога био је судија и Касационог суда, председник Владе и министар правде.

Пироћанчева влада започела је програм модернизације Србије. Донети су слободоумни закони о штампи, политичком говору, политичким удружењима и независним судовима. У то време потписана је контроверзна тајна конвенција са Аустроугарском (1881), која је Србију политички везала за ову велесилу, а због које је Пироћанац  поднео оставку. Започета је градња првих железница и узети први зајмови на европском новчаном тржишту. Пироћанац је током мандата покушао и уставну реформу, али није успео због отпора краља Милана.

Kralj MilanObrenovic, Milan Piroćanac, Dipos, diplomatija, bilateralni odnosi, diplomatska kolonija, diplomate, srpske diplomate, Đoko Krivokapić,

Kralj Milan Obrenović 

Био је једна од водећих интелектуалних личности Србије у другој половини XIX века, идеолог младоконзервативаца окупљених око листа „Видело” и оснивач и лидер Српске напредне странке.

Са Чедомиљом Мијатовићем, Стојаном Новаковићем и Милутином Гарашанином, заступао је комбинацију наглашеног либерализма и умереног конзервативизма.

Бавио  се адвокатском праксом у Београду и био један од најбољих српских адвоката о чему говори и чињеница да је заступао у бракоразводној парници краљицу Наталију против супруга краља Милана.

Kraljica Natalija, Milan Piroćanac, Dipos, diplomatija, bilateralni odnosi, diplomatska kolonija, diplomate, srpske diplomate, Đoko Krivokapić,

Kraljica Natalija Obrenović 

Написао је неколико историографских књига, стратешку студију „Међународни положај Србије” као и три полемичке књиге, углавном са Јованом Ристићем. Водио је и дневник, који је објављен под насловом „Белешке“ тек 2004. године.

О Пироћанацу је говорили да је „најчистији тип интелектуалца обреновићевског доба: образован, демократа, либерално-конзервативних схватања, непоткупљив у принципијелним стварима, отворено супротстављен аутократизму краља Милана, али и елитиста у критици примитивизма у окружењу. Већина савременика сматрала је Пироћанца оштроумним мислиоцем, али (попут Слободана Јовановића) неуспешним државником, јер се „разишао и са краљем Миланом и са народом, који се, у тренутку када су се реформе друштва захуктале, окренуо радикалима”.

Milan Piroćanac, Dipos, diplomatija, bilateralni odnosi, diplomatska kolonija, diplomate, srpske diplomate, Đoko Krivokapić,

Kuća Milana Piroćanca u Beogradu / Фото https://uksrbije.org.rs/

У његовој кући у Београду, у Француској 7, деценијама је седиште Удружења књижевника Србије. У другој половини XX века, као дом српских писаца, ово здање постало је симбол великих идеја.