OUR BLOG

ОДЛИЧНА САРАДЊА БРАТСКИХ НАРОДА

BILATERAL RELATIONSHIPS

РЕПУБЛИКА СРБИЈА И РЕПУБЛИКА КИПАР

Нј. Е. Константинос Елиадес, амбасадор Републике Кипар у Србији

Пријатељски билатерални односи Србије и Кипра огледали су се у традиционалној подршци у спољнополитичким питањима, економији, култури и територијалном интегритету. СФР Југославија је успоставила дипломатске односе са Кипром одмах након што је ова земља стекла независност 1960. године.

Амбасада у Београду почела је са радом 1971. године, од када је и смештена у једном од најпрестижнијих делова Београда – Сењаку, у просторијама којима управља Дипос.

Нј. Е. Константинос Елиадес, амбасадор Републике Кипар у Србији, срдачно је угостио представнике Дипос-а и изразио своје ставове о билатералним односима двеју земаља и дуготрајном партнерству између Амбасаде и Друштва за изнајмљивање некретнина „Дипос“ д.о.о. Београд.

Нј. Е. Константинос Елиадес, амбасадор Републике Кипар у Србији

Кипар је на размеђи Европе, Азије и Африке. Како ови историјски и геополитички утицаји одражавају на савремени живот у Вашој држави?

– Кипар је стратешки веома важно место на источном Медитерану. Његова локација између три континента увек је утицала на то како је гледају друге земље. Ова чињеница је с једне стране благослов, а са друге  и  проклетство, јер су бројни освајачи одувек желели да контролишу Кипар. Они су се у прошлости смењивали, а нажалост, и данас једна значајна држава – Турска, илегално је окупирала трец́ину наше територије. Ипак, сви ови освајачи из прошлости оставили су свој траг у језику и споменицима културе. Кипарски дијалекат укључује наслеђе страних речи, турских, француских и разних других, док историјски споменици датирају из античке Грчке, Млетачке Републике или Римског царства, који су учинили да данашњи Кипар буде музеј на отвореном.

Овде живите вец́ неколико година. Како видите модерну Србију, у контексту приступања ЕУ и глобалних трендова развоја?

– Са задовољством примећујем да ми је ово други мандат у Србији. Београд је био моја прва дипломатска дестинација. Наравно, тада је ситуација била другачија. Србија је била у саставу Југославије, а моја мисија је трајала током распада земље, рата и санкција које су уследиле. Веома ми је драго што сам се после 30 година вратио у Србију и у Београд, где примећујем велику разлику. Земља се потпуно променила. Остварен је изузетан напредак у погледу економског развоја, али и изградње инфраструктуре, посебно узимајуц́и у обзир санкције и недаће кроз које је прошла. С друге стране, људи су и даље они исти сјајни људи, врло гостољубиви и врло љубазни. То посебно греје srcа Кипрана, јер Срби воле Кипар, а исто је у обрнутом смеру – ми волимо Србију, волимо Србе. Ми смо братски народи и заиста је задовољство живети у Београду.

Какво је Ваше мишљење о тренутним билатералним односима Србије и Кипра и где видите могуц́ности за унапређење?

– Наши односи су увек били одлични, како са данашњом Србијом, тако и са бившом Југославијом. Србија је једна од земаља у свету са којом уопште немамо никаквих несугласица. Наше партнерство се увек одвијало у врло пријатељској и топлој атмосфери и желели бисмо да га још више проширимо због чињенице да, упркос нашим изузетним политичким и дипломатским односима, трговински и туристички биланси нису сразмерни са њима. Наша жеља је да унапредимо трговину и туризам, у оба смера. Ми, као амбасаде и владе, отварамо путеве за пословање људи и приватног сектора, а на њима је да искористе прилике које се отварају.

Грађани Србије сада могу да уђу на Кипар са негативним ПЦР тестом на коронавирус – може ли се ова одлука приписати узајамној подршци које две земље пружају или стварној здравственој ситуацији у Србији?

– Од избијања пандемије коронавируса, Кипар је успоставио 3 категорије земаља: А, Б и Ц. Категорија А подразумева улазак на Кипар без икаквог ПЦР тестирања. Б категорија, у којој се Србија сада налази, захтева негативне резултате ПЦР теста који су издати 72 сата пре поласка. Ц категорија подразумева обавезу постављања упита за дозволу за улазак на Кипар, укључујуц́и ПЦР тестирање и двонедељну изолацију.

Одлука у вези са уласком држављана Србије донета је искључиво на основу здравствене ситуације у земљи. Искрено се надам да ће Србија даље напредовати и прећи из садашње Б на А групу.

Које аспекте и вредности савременог Кипра бисте желели више да промовишете?

Кипар је мала земља, али има веома богату историју стару 11.000 година. Ми смо врло љубазни, отворени и гостољубиви људи. Наша земља је једна од три најсигурније државе на свету. Туристима је веома пријатно када знају да су добродошли и сигурни, што је веома важно, посебно у нашем данашњем окружењу. Највреднија имовина Кипра су људи – њихов менталитет, гостопримство и срец́а.

Које активности амбасада предузима у циљу промоције Ваше земље?

– Трудимо се да организујемо што више активности. Између осталог, посебно смо ангажовани у комуникацији са локалним самоуправама. Посетио сам многе градове широм Србије како бисмо спојили српске и кипарске градове ради разматрања сарадње. Ово није увек лако јер то није само питање жеље, вец́ и финансијских средстава, обавеза и других питања. Ипак, и даље се трудимо. Током пандемије коронавируса схватили смо да је ова мисија постала још тежа. Међутим, надамо се да ц́е доц́и бољи дани и да ц́емо у будуц́ности организовати различите догађаје.

На који начин Срби који живе на Кипру доприносе развоју Ваше земље?

– Према одређеним проценама, на Кипру данас живи 1.000-1.500 Срба, углавном у Лимасолу. Веома су активни и вец́ина њих су такође и кипарски грађани – који имају право гласа, могу учествовати на изборима или се могу кандидовати на изборима. Према информацијама које поседујем, они су успешни бизнисмени и дају важан допринос економији и животу Кипра, а такође су и делују као важна карика у нашим дипломатским односима.

Какви су ваши утисци о животу у Београду?

–  Волим Србију и Београд, који је данас метропола у којој буја живот и којој ништа не недостаје. Све суседне земље су врло приступачне, било да путујете авионом или аутомобилом, што предстваља додатно задовољство мом животу и раду.

Ваша резиденција је у згради која је део архитектонског наслеђа Републике Србије. Како бисте описали ово искуство и сарадњу са Дипос-ом, који управља овом непокретношћу?

– Вец́ више од 30 година сарађујемо са Дипос-ом. Амбасада је најпре била смештена у непосредној близини данашње, пре отприлике 20 година. Касније смо се преселили у зграду коју тренутно користимо. Наша сарадња са Дипос-ом је одлична – добро се бринете о нама!

Њ.Е. амбасадор Републике Кипар у Србији, господин Константинос Елиадес и заменик директора Дипос-а, Ивана Милосављевиц́

На крају разговора заменик директора Дипос-а, Ивана Милосављевић искористила је прилику да се Нј. Е. Амбасадору, господину Константиносу Елиадесу захвали на указаном поверењу и са великим задовољством констатовала да ће на обострано задовољство бити настављена традиционално добра сарадња између цењене Амбасаде Републике Кипар и Друштва за изнајмљивање некретнина „Дипос“ д.о.о. Београд.