OUR BLOG

КЕДАР КАО УКРАС ДИПЛОМАТСКЕ КОЛОНИЈЕ

BILATERAL RELATIONSHIPS

РЕПУБЛИКА СРБИЈА И РЕПУБЛИКА ЛИБАН

Домовина древних морепловаца и трговаца Феничана, Либан је земља која представља прави религиозни мозаик Блиског истока.  Назив ове државе потиче од арамејске речи лабан, што значи бело, као референца на планину Либан која је увек прекривена снегом. Ово је једна од ретких земаља у којој туристи могу у истом дану да бораве на плажи и скијају у планинама.

Кедрова шума је веома значајан део културног наслеђа ове земље. Древни народи дивили су се његовој импозантној величини, веровали у његову снагу и магичну моћ. Дрво кедра је један од најпрепознатљивијих националних симбола. Налази се и чак на застави Либана, између два црвена поља која симболизију проливену крв народа за стицање независности.

Држава је некада била позната као ,,Швајцарска Истока”, док је њен главни град Бејрут, носио титулу ,,Париз Блиског Истока”. Од рата 2006. године држава се напорно трудила да поново изгради своју репутацију и последњих година дошло до препорода туризма.

Бејрут и Библос  као туристички потенцијали

Развој под утицајима разних култура, од Млетачке републике и Отоманског царства до Француске и САД, видљив је у архитектури највећих градова. Велелепне зграде различитих стилова градње, од венецијанско-арабескног стила до модернизма, смењују се са новим облакодерима. Такође је видљиво и наслеђе прохујалих ратова.

Бејрут је главни, највећи град и највећа лука Либана. Он је комерцијални центар региона који одише космополитском атмосфером. Канцеларија Уједињених нација за Економска и социјална питања за регион Западне Азије, Међународна радничка организација (ИЛО), као и регионална канцеларија за арапске државе Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) су смештени у Бејруту.

Библос се сматра једним од најстаријих у континуитету насељених градова на свету. Изградили су га Феничани  који су му дали име по називу брода – Библос, који је превозио папир. Град је био и један од првих центара писмености и трговине. Касније у историји га је прославио и светски џет-сет, па су бројни бизнисмени, холивудски глумци, политичари и државници били његови гости.  Данас је под заштитом УНЕСЦО-а.

Билатерални односи Либана и Србије

22. новембра 1943. године Либан је прогласио независност, чиме је укинут мандат који је над том државом имала Француска од 1. јула 1920. године.

Краљ Петар ИИ у разговору са Председником Либанске Републике током ИИ светског рата

Званични дипломатски односи Србије и Либана су успостављени 1946. године, након Другог светског рата. Србија данас има амбасаду у Бејруту, а Либан има амбасаду у Београду.

Билатерална сарадња Србије и Либана на политичком нивоу је развијена већ дужи низ година и две земље немају отворених проблема. Либан је чланица Покрета несврстаних, организације у којој је бивша Југославија била доста утицајна и чији је Либан био пуноправни члан.

Либан није признао независност Косова и гласао је против пријема ове самопроглашене државе у УНЕСКО 2015. године. У дипломатским сусретима исказује се обострана заинтересованост за унапређење сарадње, посебно у домену трговине, саобраћаја, пољопривреде и другим областима.

Број либанских туриста који посећују Србију је забележио пораст. Према подацима авио-компаније Аир Сербиа, током 2017. Србију је посетило око 27.000 Либанаца (минимум једно ноћење) што је скоро 10 пута више него током 2016. године.

Сарадња Амбасаде Либана у Београду и Дипос-а

Амбасада Либана у Београду смештена је од 2002. године у непокретности којом управља Дипос у Дипломатској колонији на Дедињу.

Изграђен пре више од 50 година, овај комплекс данас представља једну од најексклузивнијих локација за живот и рад у Београду, интимну амбијенталну целину космополитског духа, оазу мира и зеленила.

Ђоко Кривокапић, директор Друштва за изнајмљивање некретнина ,,Дипос” д.о.о. Београд и Њ.Е. Нада Ал Акл, амбасадор Либанске Републике у Републици Србији

Током последње посете амбасадорке Либанске Републике у Београду 2018. године Наде Ал Акл Друштву за изнајмљивање некретнина „Дипос“ д.о.о. Београд, обе стране исказале су изузетно задовољство оствареном сарадњом.