НАШ БЛОГ

РЕПУБЛИКА КОРЕЈА

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

Јужна Кореја, званично Република Кореја, проглашена је за четврту најразвијенију азијску економију и једна je од оснивача Азијско-пацифичке економске организације и Источноазијског самита.

Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija, Republika Koreja, diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić

Смештена je на јужној половини Корејског полуострва, на самом истоку Азије. Настала је у доба Хладног рата, 1948. године, када је полуопстрво подељено на комунистички север и капиталистички југ.

 Државно уређење

Јужна Кореја је вишестраначка република са једним законодавним домом. На челу државе је председник који се непосредно бира на мандат од пет година. Осим што је на челу државе и војске, председник представља врх извршне власти, јер именује премијера којег потврђује парламент.
Генерални секретар Уједињених нација између 2007. и 2016. године био је Корејац Бан Ки-Мун, што је додатно истакло међународни значај Јужне Кореје у свету.

Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija, Republika Koreja, diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić

Билатерална сарадња

Споразум о успостављању дипломатских односа између Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Републике Кореје, потписан је 1990. године. Данас, односи Србије и Републике Кореје су добри и пријатељски, и последњих година карактерише их интензивирање политичког дијалога на високом нивоу, као и унапређење укупне, посебно економске сарадње.

Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija, Republika Koreja, diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić

Сеул: невероватан спој древног и ултра модерног

Главни град Сеул уједно је и највећи град, мегалополис са око 11 милиона становника који представља невероватан спој древног и ултра модерног.
Најпознатија туристичка атракција Сеула је мост Банпо на реци Хан. Ова грађевина ушла је у Гинисову књигу рекорда као мост на коме се налази најдужа фонтана света, дужине 1140 метара. Статуа Адмиралу Ји Сунсину, браниоцу Кореје од напада Јапанаца 1592. године, и споменик краљу Сејонгу, оснивачу корејског писма, симболи су овог града.

Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija, Republika Koreja, diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić мост Банпо

Градом доминирају бројни будистички храмови, цркве и џамија. Поред модерних квартова и шопинг зона, у центру Сеула налази се и традиционално село Ханок са старим дрвеним кућицама и здањима из периода династије Јасеон, који сведоче о богатој историји ове земље.

Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija, Republika Koreja, diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić село Ханок

Становништво

Јужна Кореја има више од 50 милиона становника и спада међу етнички најхомогеније земље света. Службени језик је корејски, са посебним писмом називаним хангул.
Ова земља прожета је богатом традицијом, обичајима и културом, а различите церемоније играју важну улогу у животу њених становника. Посвећеност породици, послу, чистоћи и дисциплини, најупечатљивија је одлика Корејаца, који велику пажњу посвећују и природи и здравом животу, па земљу краси мноштво вртова, ботаничких башти и шеталишта.
Просечан животни век Корејаца износи 75,5 година за мушкарце и 82,2 година за жене.

Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija, Republika Koreja, diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić

Привреда

Од почетка шездесетих година прошлог века до данас, Јужна Кореја је доживела спектакуларан привредни раст који је сврстао у индустријску силу, и једну од 15 највећих светских економија.
БНП по становнику износи око 10.000 америчких долара, а више од 40% остварује се у индустрији што је међу највећим уделима у свету. Међу најважнијим индустријама су електротехничка и електронска, посебно индустрија телекомуникационе опреме, рачунара, рачунарских компоненти и забавне електронике, при чему је Самсунг постао једно од водећих светских корпорација.

Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija, Republika Koreja, diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić

Обрађује се мање од 20% површине земље, главни је усев пиринач, а у производњи хране важни су рибарство и аквакултура.

Кухиња

Храна је у Кореји важна у свим аспектима живота, а зрна су једна од најбитних састојака Корејске кухиње. Многи митови о темељима Корејских краљевстава засновани су управо на зрну као онај који се доводи у везу са Јумонгом. Легенда каже да је добио семе јечма од два голуба, послатих од стране његове мајке након оснивања краљевства Гогурјо.
Иако је заснована на пиринчу, поврћу и месу у корејској кухињи Кимчи је посебан специјалитет и служи се уз практично свако јело.
Реч је о традиционалном корејском прилогу који се најчешће припрема од ферментисаног корејског/кинеског купуса, иако се може припремити и од другог ферментисаног поврћа. Воле га људи широм света због специфичног пријатног укуса и свежине.

Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija, Republika Koreja, diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić Кимчи

Поред традиционалне чиније бареног белог пиринча, пиринач се често меша заједно са брашном, како би се направили пиринчани колачи звани ттеок, и то у преко две стотине различитих варијанти. Кувањем пиринча праве се каше које се мешају са другим зрнима, месом или морским плодовима, а поред тога у Кореји се производи и велика количина пиринчаних вина.