NAŠ BLOG

REPUBLIKA KOREJA

BILATERALNI ODNOSI

Južna Koreja, zvanično Republika Koreja, proglašena je za četvrtu najrazvijeniju azijsku ekonomiju i jedna je od osnivača Azijsko-pacifičke ekonomske organizacije i Istočnoazijskog samita.

Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija, Republika Koreja, diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić

Smeštena je na južnoj polovini Korejskog poluostrva, na samom istoku Azije. Nastala je u doba Hladnog rata, 1948. godine, kada je poluopstrvo podeljeno na komunistički sever i kapitalistički jug.

 Državno uređenje

Južna Koreja je višestranačka republika sa jednim zakonodavnim domom. Na čelu države je predsednik koji se neposredno bira na mandat od pet godina. Osim što je na čelu države i vojske, predsednik predstavlja vrh izvršne vlasti, jer imenuje premijera kojeg potvrđuje parlament.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija između 2007. i 2016. godine bio je Korejac Ban Ki-Mun, što je dodatno istaklo međunarodni značaj Južne Koreje u svetu.

Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija, Republika Koreja, diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić

Bilateralna saradnja

Sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Koreje, potpisan je 1990. godine. Danas, odnosi Srbije i Republike Koreje su dobri i prijateljski, i poslednjih godina karakteriše ih intenziviranje političkog dijaloga na visokom nivou, kao i unapređenje ukupne, posebno ekonomske saradnje.

Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija, Republika Koreja, diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić

Seul: neverovatan spoj drevnog i ultra modernog

Glavni grad Seul ujedno je i najveći grad, megalopolis sa oko 11 miliona stanovnika koji predstavlja neverovatan spoj drevnog i ultra modernog.
Najpoznatija turistička atrakcija Seula je most Banpo na reci Han. Ova građevina ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao most na kome se nalazi najduža fontana sveta, dužine 1140 metara. Statua Admiralu Ji Sunsinu, braniocu Koreje od napada Japanaca 1592. godine, i spomenik kralju Sejongu, osnivaču korejskog pisma, simboli su ovog grada.

Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija, Republika Koreja, diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić most Banpo

Gradom dominiraju brojni budistički hramovi, crkve i džamija. Pored modernih kvartova i šoping zona, u centru Seula nalazi se i tradicionalno selo Hanok sa starim drvenim kućicama i zdanjima iz perioda dinastije Jaseon, koji svedoče o bogatoj istoriji ove zemlje.

Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija, Republika Koreja, diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić selo Hanok

Stanovništvo

Južna Koreja ima više od 50 miliona stanovnika i spada među etnički najhomogenije zemlje sveta. Službeni jezik je korejski, sa posebnim pismom nazivanim hangul.
Ova zemlja prožeta je bogatom tradicijom, običajima i kulturom, a različite ceremonije igraju važnu ulogu u životu njenih stanovnika. Posvećenost porodici, poslu, čistoći i disciplini, najupečatljivija je odlika Korejaca, koji veliku pažnju posvećuju i prirodi i zdravom životu, pa zemlju krasi mnoštvo vrtova, botaničkih bašti i šetališta.
Prosečan životni vek Korejaca iznosi 75,5 godina za muškarce i 82,2 godina za žene.

Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija, Republika Koreja, diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić

Privreda

Od početka šezdesetih godina prošlog veka do danas, Južna Koreja je doživela spektakularan privredni rast koji je svrstao u industrijsku silu, i jednu od 15 najvećih svetskih ekonomija.
BNP po stanovniku iznosi oko 10.000 američkih dolara, a više od 40% ostvaruje se u industriji što je među najvećim udelima u svetu. Među najvažnijim industrijama su elektrotehnička i elektronska, posebno industrija telekomunikacione opreme, računara, računarskih komponenti i zabavne elektronike, pri čemu je Samsung postao jedno od vodećih svetskih korporacija.

Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija, Republika Koreja, diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić

Obrađuje se manje od 20% površine zemlje, glavni je usev pirinač, a u proizvodnji hrane važni su ribarstvo i akvakultura.

Kuhinja

Hrana je u Koreji važna u svim aspektima života, a zrna su jedna od najbitnih sastojaka Korejske kuhinje. Mnogi mitovi o temeljima Korejskih kraljevstava zasnovani su upravo na zrnu kao onaj koji se dovodi u vezu sa Jumongom. Legenda kaže da je dobio seme ječma od dva goluba, poslatih od strane njegove majke nakon osnivanja kraljevstva Gogurjo.
Iako je zasnovana na pirinču, povrću i mesu u korejskoj kuhinji Kimči je poseban specijalitet i služi se uz praktično svako jelo.
Reč je o tradicionalnom korejskom prilogu koji se najčešće priprema od fermentisanog korejskog/kineskog kupusa, iako se može pripremiti i od drugog fermentisanog povrća. Vole ga ljudi širom sveta zbog specifičnog prijatnog ukusa i svežine.

Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija, Republika Koreja, diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić Kimči

Pored tradicionalne činije barenog belog pirinča, pirinač se često meša zajedno sa brašnom, kako bi se napravili pirinčani kolači zvani tteok, i to u preko dve stotine različitih varijanti. Kuvanjem pirinča prave se kaše koje se mešaju sa drugim zrnima, mesom ili morskim plodovima, a pored toga u Koreji se proizvodi i velika količina pirinčanih vina.