NAŠ BLOG

DEMOKRATSKA REPUBLIKA KONGO

BILATERALNI ODNOSI

Kongo, Demokratska Republika Kongo, Dipos, diplomatija, bilateralni odnosi, ambasada,

Bilateralni odnosi Republike Srbije i Demokratske Republike Kongo, uspostavljeni 1961. godine, tradicionalno su dobri i prijateljski. SFRJ je, u okviru svoje anti-kolonijalne politike, podržavala Kongoanski nacionalni pokret u borbi za nezavisnost, koja je stečena 1960. godine. Od tada, odnosi dve zemlje su stalno napredovali, uz stalnu i principijelnu podršku Konga teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije u međunarodnim organizacijama.

Po svojoj površini, Kongo je druga država na afričkom kontinentu. Raznolikost domaćih jezika oko 250 različitih etničkih grupa, prevazilazi se korišćenjem zvaničnog francuskog jezika, pa je Kongo sa populacijom od preko 78 miliona, četvrta je zemlja po naseljenosti u Africi i zvanično najmnogoljudnija frankofonska zemlja.

Kongo, Demokratska Republika Kongo, Dipos, diplomatija, bilateralni odnosi, ambasada

Kinšasa je najveći i glavni grad Demokratske Republike Kongo. Nekada je bio samo grupa malih ribarskih sela, a danas je dinamičan megalopolis sa oko 12 miliona stanovnika i glavna luka. Grad je osnovan krajem 19. veka i vremenom je postao kulturno i industrijsko središte zemlje.
Reč je o gradu jakih kontrasta, i najvećoj frankofonskoj urbanoj oblasti na svetu koja je premašila populaciju Pariza.

PRIVATNA SVOJINA KRALJA LEOPOLDA II

Do početka 17. veka, nekada moćna kraljevina ekstremnih prirodnih bogatstava, razbijena je na mini-države.
Sedamdesetih godina 19.veka, neposredno pre početka osvajanja Afrike, sprovedeno je istraživanje Konga pod pokroviteljstvom kralja Leopolda II od Belgije. Kralj je formalno stekao prava nad teritorijom Konga na Berlinskoj konferenciji 1885. godine i učinio zemlju svojom privatnom svojinom, što je u istoriji kolonijalizma jedinstven slučaj. Svi stanovnici Konga su smatrani privatnim posedom što je u vreme ekspanzije plantažnog gajenja kaučuka dovelo do teških zloupotreba.

Kongo, Demokratska Republika Kongo, Dipos, diplomatija, bilateralni odnosi, ambasada,

1908. godine Belgija je, uprkos oklevanju, formalno aneksirala Kongo od kralja i formirala Belgijski Kongo koji je zatim ostvario svoju potpunu nezavisnost 1960. godine, kada nastaje Republika Kongo. Patris Lumumba tada je bio izabran za prvog premijera, dok je Žozef Kasa-Vubu postao prvi predsednik. Međutim, nakon samo par godina, usledio je period vojnih udara, napetosti i građanskih ratova što je znatno oslabilo zemlju.

Kongo, Republika Kongo, Dipos, diplomatija, bilaterlani odnosi, Patris Lumumba

Patris Lumumba

NEPROCENJIVA LEPOTA I BOGATSTVO PRIRODE

Kongo je ekstremno bogat prirodnim resursima. Obiluje jezerima, a njenom teritorijom protiče i veliki broj reka, od kojih je najveća reka Kongo, najdublja reka na svetu. Njena dužina iznosi 4380 km što je čini drugom najdužom rekom u Africi. Druga je reka u svetu po površini sliva posle Amazona a sa svojim pritokama protiče kroz drugu najveću prašumu na svetu, od koje je samo Amazonija veća.
Od ukupno devet nacionalnih parkova, čak pet je pod UNESKO zaštitom. Najpoznatiji među njima je Virunga – jer broji neke od poslednjih pripadnika ugrožene vrste planinskih gorila.

Kongo, Demokratska Republika Kongo, Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija. ambasada

RITMOVI KONGA

Kongo se smatra središtem popularne afričke muzike koja je duboko usađena u kulturu nacije. Mnogi savremeni žanrovi muzike stvoreni su pod velikim uticajem kongoanske muzike, a još od 1960. godine Kinšasa je poznata kao muzička prestonica. Pop, rumba i ndombolo ritmovi Konga koji su osvojili Afriku propagiraju nošenje raznobojne i vesele odeće, a kongoanska rumba pridružila se nedavno Uneskovoj reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Dipos, Kongo, Demokratska Republika Kongo, diplomatija, bilateralni odnosi, ambasada

MOAMBE

Kongoanska kuhinja ponosi se svojim nacionalnim jelom moambe, što na jeziku lingala znači broj osam, jer se sastoji od osam namirnica: piletine, kokosovog oraha, ribe, kikirikija, pirinča, banana, lišća biljke nalik spanaću i umaka od bibera. Uz nju se pije pirinčano pivo, palmino vino ili sok od đumbira.

Kongo, Demokratska Republika Kongo, diplomatija, Dipos, bilateralni odnosi, ambasada