НАШ БЛОГ

КРАЉЕВИНА ШПАНИЈА

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

Madrid, Španija, Dipos, Diplomate, Diplomatija, bilateralni odnosi

Позната по бурној историји, уметности, фламенку, гастрономији, кориди, вину али и прелепим пејзажима и разноврсној култури, поносним и гостољубивим људима, Шпанија засигурно никога не оставља равнодушним. Ова чаробна земља налази се на југозападу Европе и заузима већи део Пиринејског полуострва. Излази на Средоземно море на југу и истоку и Атлантски океан на северу и северозападу.
Мадрид као главни град представља јединствени спој традиционалног и модерног. После Лондона и Берлина, представља трећи највећи град у Европској унији, али и европску метрополу са највише сунчаних дана у години.
У њему је смештена највећа западноевропска краљевска палата „Palacio Real“, престижни музеј „Прадо” и стадион најтрофејнијег светског фудбалског клуба Реал Мадрида.
Велике приходе Шпанији даје туризам. Захваљујући географском положају и клутурно историјским знаменитостима Шпанија је друга најпосећенија држава на свету коју годишње посети 83,7 милиона људи. Најпознатије туристичке атракције су: Балеарска oстрва, Канарска острва, Барселона, Мардид, и Саграда Фамилија.

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ 

Република Србија и Краљевина Шпанија успоставиле су званичне дипломатске односе октобра 1916. године. Предаја акредитованих писама Драгомира М. Јанковића, првог српског посланика у Мадриду, шпанском краљу Алфонсу XIII, сматра се званичним успостављањем дипломатских односа тада двеју краљевина.
Данас, билатерални односи две земље су одлични. Званичници обеју земаља их оцењују као пријатељске и привилеговане, без отворених питања и уз обострану подршку по питањима од виталних националних интереса за обе земље. Шпанија је међу неколико чланица НАТО и ЕУ, које нису признале независност Косова и Метохије.
По државном уређењу Шпанија је парламентарна монархија, са наследним монархом и дводомном скупштином. Извршну власт има Веће министара на челу са премијером, именује га краљ а избор потврђује Представнички дом.

Madrid, Španija, Dipos, Diplomate, Diplomatija, bilateralni odnosi, diplomatska kolonija

Важећи устав Шпаније донет је 1978. године, а њена уставотворна традиција датира од 1812. када је овај правни акт први пут донет. Једна је од највише децентрализованих држава у Европи, поред Швајцарске, Немачке и Белгије.

ВИШЕ ОД 100 ГОДИНА БИЛАТЕРАЛНЕ САРАДЊЕ

На изложби „Краљевина Србија и Краљевина Шпанија” одржаној у Архиву Србије 2017. године, обележена је стогодишњица успостављања дипломатских односа између Србије и Шпаније. На изложби су представљени документи из фондова и збирки Архива Србије и Националног историјског архива Шпаније. Осим докумената којима се може пратити развој културних и дипломатских веза између Србије и Шпаније, на изложби је посебна тематска целина била посвећена српско-шпанским односима током Првог светског рата.
На самом почетку ратних збивања, 1914. године, Амбасада Краљевине Шпаније у Бечу преузела је заштиту српских држављана у Аустроугарској, а на изложбеној поставци представљена су документа представника Краљевине Шпаније у циљу формализовања њихове заштите.
Научна и шира јавност тада је први пут била у прилици да се упозна и са делатношћу новинарке и књижевнице Анхеле Граупере, која је боравила током Првог светског рата у Србији као болничарка у мисији Црвеног крста. Касније је објавила успомене у којима је описала свој боравак у Србији и ангажовање у Првом светском рату.

ШПАНСКИ ГРАЂАНСКИ РАТ 

У предвечерје Другог светског рата 1936. године, на Иберијском полуострву започео је сукоб „две Шпаније”.
Са једне стране били су републиканци – подржани од стране комуниста, троцкиста и других левичара, а са друге националисти, који су имали подршку десничара и фашиста.

Madrid, Španija, Dipos, Diplomate, Diplomatija, bilateralni odnosi, Španski građanski rat, diplomatska kolonija

Републикански добровољци, Теруел, 1936.

Истотрија бележи да је на страни републиканаца, ратовало око 1.800 Југословена у Интернационалним бригадама, које су чинили добровољци из 53 земље. Међу њима су били значајне личности, уметници, књижевници и политичари који су касније током Народноослободилачког рата (1941–1945) предводили борбе за ослобођење Југославије. Међутим, трећина југословенских Шпанских бораца се никада није вратила из овог крвавог грађанског рата.

KУЛТУРА

Шпанија је изнедрила бројне научнике, истраживаче, сликаре и писце а чувено дело Дон Кихот, дело Мигела Сервантеса сматра се првим савременим романом.
Њена култура је наслеђе и мешавина утицаја великог броја народа који су кроз историју насељавали њену територију. Ова земља данас поседује велики број места и споменика од изузетног значаја за целокупну светску културну баштину, и са 40 објеката под заштитом УНЕСКО-а, заузима друго месту у свету, одмах после Италије.
Jeдан од њих је „La Sagrada Família” објекат генијалог архитекте Антониа Гауде саграђен 1882. године. Ово здање у Барселони дневно посећује стотине туриста.

Madrid, Španija, Dipos, Diplomate, Diplomatija, bilateralni odnosi, diplomatska kolonija

Религија је и даље важан део шпанске културе као и празници. Шпанци на овај начин негују своју традицију и фолклор. Свако село или град има своје свечаности пропраћене борбом бикова, играма, музичким наступима и процесијама, па се у Шпанији годишње прослави око 4000 локалних празника.
Наравно, незаобилазне су и чувене борбе и трке са биковима као и фламенко, шпански национални плес, део готово свих свечаности који је у себи ујединио елементе индијске, арапске, јеврејске, грчке и шпанске културе.

Madrid, Španija, Dipos, Diplomate, Diplomatija, bilateralni odnosi, diplomatska kolonija

У здању познатом као Палата „Зора“ у Кнез Михаиловој 32 у Београду, данас је смештен Институт Сервантес, а овом непорекетношћу управља наше Друштво. Влада Шпаније је 1991. године основала овај институт са циљем промовисања шпанског језика и ширења шпанске културе, као и културе земаља у којима је главни језик шпански.

Madrid, Španija, Dipos, Diplomate, Diplomatija, bilateralni odnosi, Institut Servantes

ГАСТРОНОМИЈА

Када је реч о храни, шпанска кухиња веома је богата и занимљива. На југу се махом храна пржи у уљу, у средишњем делу се пече а на северу се кува. Римљани и Маури створили су темеље шпанске кухиње, која је пун облик добила проналаском америчког континента и увозом кромпира, парадајза, паприке, чоколаде и ваниле.

Madrid, Španija, Dipos, Diplomate, Diplomatija, bilateralni odnosi, diplomatska kolonija

ЗАНИМЉИВОСТИ

Име Шпанија води порекло од речи “Ispania“, што значи земља кунића.

У Шпанији свако има два презимена. Прво је презиме оца, а друго од мајке.

Преко 410 милиона људи користи шпански као матерњи језик, што га чини другим језиком у свету.

Madrid, Španija, Dipos, Diplomate, Diplomatija, bilateralni odnosi

У Барселони дан Светог Ђорђа (23. април) је дан кад заљубљени парови размијењују књигу у којој је ружа.

У Шпанији се налази цртеж у пећини стар више од 40 000 година. Пећина се зове Алтамира и налази се близу Сантандера.

 

Madrid, Španija, Dipos, Diplomate, Diplomatija, bilateralni odnosi

Шпанија је једина земља на свету у којој се борба бикова третира као спорт.

Oд 2005. године до данас, Рафаел Надал је најчешће претраживано име неке особе из Шпаније на Googl-u.

Шпанци у Новогодишњој ноћи док откуцава поноћ, поједу 12 зрна грожђа. Верује се да ће донети срећу за свих 12 месеци у наредној години.

Шпанија је једина земља у Европи која производи банане.