NAŠ BLOG

KRALJEVINA ŠPANIJA

BILATERALNI ODNOSI

Madrid, Španija, Dipos, Diplomate, Diplomatija, bilateralni odnosi

Poznata po burnoj istoriji, umetnosti, flamenku, gastronomiji, koridi, vinu ali i prelepim pejzažima i raznovrsnoj kulturi, ponosnim i gostoljubivim ljudima, Španija zasigurno nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ova čarobna zemlja nalazi se na jugozapadu Evrope i zauzima veći deo Pirinejskog poluostrva. Izlazi na Sredozemno more na jugu i istoku i Atlantski okean na severu i severozapadu.
Madrid kao glavni grad predstavlja jedinstveni spoj tradicionalnog i modernog. Posle Londona i Berlina, predstavlja treći najveći grad u Evropskoj uniji, ali i evropsku metropolu sa najviše sunčanih dana u godini.
U njemu je smeštena najveća zapadnoevropska kraljevska palata „Palacio Real“, prestižni muzej „Prado” i stadion najtrofejnijeg svetskog fudbalskog kluba Real Madrida.
Velike prihode Španiji daje turizam. Zahvaljujući geografskom položaju i kluturno istorijskim znamenitostima Španija je druga najposećenija država na svetu koju godišnje poseti 83,7 miliona ljudi. Najpoznatije turističke atrakcije su: Balearska ostrva, Kanarska ostrva, Barselona, Mardid, i Sagrada Familija.

BILATERALNI ODNOSI 

Republika Srbija i Kraljevina Španija uspostavile su zvanične diplomatske odnose oktobra 1916. godine. Predaja akreditovanih pisama Dragomira M. Jankovića, prvog srpskog poslanika u Madridu, španskom kralju Alfonsu XIII, smatra se zvaničnim uspostavljanjem diplomatskih odnosa tada dveju kraljevina.
Danas, bilateralni odnosi dve zemlje su odlični. Zvaničnici obeju zemalja ih ocenjuju kao prijateljske i privilegovane, bez otvorenih pitanja i uz obostranu podršku po pitanjima od vitalnih nacionalnih interesa za obe zemlje. Španija je među nekoliko članica NATO i EU, koje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije.
Po državnom uređenju Španija je parlamentarna monarhija, sa naslednim monarhom i dvodomnom skupštinom. Izvršnu vlast ima Veće ministara na čelu sa premijerom, imenuje ga kralj a izbor potvrđuje Predstavnički dom.

Madrid, Španija, Dipos, Diplomate, Diplomatija, bilateralni odnosi, diplomatska kolonija

Važeći ustav Španije donet je 1978. godine, a njena ustavotvorna tradicija datira od 1812. kada je ovaj pravni akt prvi put donet. Jedna je od najviše decentralizovanih država u Evropi, pored Švajcarske, Nemačke i Belgije.

VIŠE OD 100 GODINA BILATERALNE SARADNJE

Na izložbi „Kraljevina Srbija i Kraljevina Španija” održanoj u Arhivu Srbije 2017. godine, obeležena je stogodišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Španije. Na izložbi su predstavljeni dokumenti iz fondova i zbirki Arhiva Srbije i Nacionalnog istorijskog arhiva Španije. Osim dokumenata kojima se može pratiti razvoj kulturnih i diplomatskih veza između Srbije i Španije, na izložbi je posebna tematska celina bila posvećena srpsko-španskim odnosima tokom Prvog svetskog rata.
Na samom početku ratnih zbivanja, 1914. godine, Ambasada Kraljevine Španije u Beču preuzela je zaštitu srpskih državljana u Austrougarskoj, a na izložbenoj postavci predstavljena su dokumenta predstavnika Kraljevine Španije u cilju formalizovanja njihove zaštite.
Naučna i šira javnost tada je prvi put bila u prilici da se upozna i sa delatnošću novinarke i književnice Anhele Graupere, koja je boravila tokom Prvog svetskog rata u Srbiji kao bolničarka u misiji Crvenog krsta. Kasnije je objavila uspomene u kojima je opisala svoj boravak u Srbiji i angažovanje u Prvom svetskom ratu.

ŠPANSKI GRAĐANSKI RAT 

U predvečerje Drugog svetskog rata 1936. godine, na Iberijskom poluostrvu započeo je sukob „dve Španije”.
Sa jedne strane bili su republikanci – podržani od strane komunista, trockista i drugih levičara, a sa druge nacionalisti, koji su imali podršku desničara i fašista.

Madrid, Španija, Dipos, Diplomate, Diplomatija, bilateralni odnosi, Španski građanski rat, diplomatska kolonija

Republikanski dobrovoljci, Teruel, 1936.

Istotrija beleži da je na strani republikanaca, ratovalo oko 1.800 Jugoslovena u Internacionalnim brigadama, koje su činili dobrovoljci iz 53 zemlje. Među njima su bili značajne ličnosti, umetnici, književnici i političari koji su kasnije tokom Narodnooslobodilačkog rata (1941–1945) predvodili borbe za oslobođenje Jugoslavije. Međutim, trećina jugoslovenskih Španskih boraca se nikada nije vratila iz ovog krvavog građanskog rata.

KULTURA

Španija je iznedrila brojne naučnike, istraživače, slikare i pisce a čuveno delo Don Kihot, delo Migela Servantesa smatra se prvim savremenim romanom.
Njena kultura je nasleđe i mešavina uticaja velikog broja naroda koji su kroz istoriju naseljavali njenu teritoriju. Ova zemlja danas poseduje veliki broj mesta i spomenika od izuzetnog značaja za celokupnu svetsku kulturnu baštinu, i sa 40 objekata pod zaštitom UNESKO-a, zauzima drugo mestu u svetu, odmah posle Italije.
Jedan od njih je „La Sagrada Família” objekat genijalog arhitekte Antonia Gaude sagrađen 1882. godine. Ovo zdanje u Barseloni dnevno posećuje stotine turista.

Madrid, Španija, Dipos, Diplomate, Diplomatija, bilateralni odnosi, diplomatska kolonija

Religija je i dalje važan deo španske kulture kao i praznici. Španci na ovaj način neguju svoju tradiciju i folklor. Svako selo ili grad ima svoje svečanosti propraćene borbom bikova, igrama, muzičkim nastupima i procesijama, pa se u Španiji godišnje proslavi oko 4000 lokalnih praznika.
Naravno, nezaobilazne su i čuvene borbe i trke sa bikovima kao i flamenko, španski nacionalni ples, deo gotovo svih svečanosti koji je u sebi ujedinio elemente indijske, arapske, jevrejske, grčke i španske kulture.

Madrid, Španija, Dipos, Diplomate, Diplomatija, bilateralni odnosi, diplomatska kolonija

U zdanju poznatom kao Palata „Zora“ u Knez Mihailovoj 32 u Beogradu, danas je smešten Institut Servantes, a ovom neporeketnošću upravlja naše Društvo. Vlada Španije je 1991. godine osnovala ovaj institut sa ciljem promovisanja španskog jezika i širenja španske kulture, kao i kulture zemalja u kojima je glavni jezik španski.

Madrid, Španija, Dipos, Diplomate, Diplomatija, bilateralni odnosi, Institut Servantes

GASTRONOMIJA

Kada je reč o hrani, španska kuhinja veoma je bogata i zanimljiva. Na jugu se mahom hrana prži u ulju, u središnjem delu se peče a na severu se kuva. Rimljani i Mauri stvorili su temelje španske kuhinje, koja je pun oblik dobila pronalaskom američkog kontinenta i uvozom krompira, paradajza, paprike, čokolade i vanile.

Madrid, Španija, Dipos, Diplomate, Diplomatija, bilateralni odnosi, diplomatska kolonija

ZANIMLJIVOSTI

Ime Španija vodi poreklo od reči “Ispania“, što znači zemlja kunića.

U Španiji svako ima dva prezimena. Prvo je prezime oca, a drugo od majke.

Preko 410 miliona ljudi koristi španski kao maternji jezik, što ga čini drugim jezikom u svetu.

Madrid, Španija, Dipos, Diplomate, Diplomatija, bilateralni odnosi

U Barseloni dan Svetog Đorđa (23. april) je dan kad zaljubljeni parovi razmijenjuju knjigu u kojoj je ruža.

U Španiji se nalazi crtež u pećini star više od 40 000 godina. Pećina se zove Altamira i nalazi se blizu Santandera.

 

Madrid, Španija, Dipos, Diplomate, Diplomatija, bilateralni odnosi

Španija je jedina zemlja na svetu u kojoj se borba bikova tretira kao sport.

Od 2005. godine do danas, Rafael Nadal je najčešće pretraživano ime neke osobe iz Španije na Googl-u.

Španci u Novogodišnjoj noći dok otkucava ponoć, pojedu 12 zrna grožđa. Veruje se da će doneti sreću za svih 12 meseci u narednoj godini.

Španija je jedina zemlja u Evropi koja proizvodi banane.