NAŠ BLOG

PROTA MATEJA NENADOVIĆ

SRPSKE DIPLOMATE

Prota Mateja Nenadović, spske diplomate, diplomatija, Prvi srpski ustanak, Dipos, Diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić

Rođen u Brankovini 26. februara 1777. godine, Mateja Nenadović je bio jedan od retkih, u to vreme, pismenih ljudi u Srbiji. Sveštenik je postao 1793. godine, a počasnim činom Prote, odnosno prvog sveštenika, odlikovala ga je pravoslavna crkva dve godine kasnije, kada je dobio i svoju parohiju.

Međutim, odluka o buni protiv dahija, doneta dogovorom 12 knezova valjevske nahije, među kojima je bio Matejin otac, knez Aleksa Nenadović, promeniće mu život.

Prota Mateja Nenadović, spske diplomate, diplomatija, Prvi srpski ustanak, Dipos, Diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić, Aleksa Nenadović

          Aleksa Nenadović, knez tamnavsko-posavske kneževine

Otac ga je uputio u poslove oko pripremanja ustanka, ali kada je saznanje o ustanku dospelo u ruke dahija, 1804. godine, izvršena je Seča knezova među kojima je bio i Nenadovićev otac. Zbog toga je ubrzo prota Mateja napustio kuću, među prvima se priključio ustanicima, i sa stricem Jakovom, postao jedan od pokretača Prvog srpskog ustanka.

Učestvovao je u borbama, ali je po ugledu na oca, rano stekao iskustvo pregovaranja i diplomatskog delovanja, i kao takav je važio za mudrog pregovarača kako sa Turcima tako i najznačajnijim vladarima toga doba.

PPAVITELJSTVUJUŠČI SOVJET 

Da bi se sprečila eventualna propast ustanka, 15. avgusta 1805. godine formiran je jedan od centralnih organa vlasti u ustaničkoj Srbiji, Praviteljstvujušči sovjet serbski čiji je suosnivač bio prota Mateja, koji je u periodu od 1805. do 1807. godine bio i njen prvi predsednik.

Prota Mateja Nenadović, spske diplomate, diplomatija, Prvi srpski ustanak, Dipos, Diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić

Posebno se istakao u boju na Mišaru, pa je imenovan za zapovednika zapadne ustaničke vojske, a 1811. godine za valjevskog vojvodu kada je pod njegovom upravom bilo 34 sela i dve varošice: Palež i Ub.

Učestvovao je i zajedno sa Milošem Obrenovićem i Stojanom Čupićem u boju na Ravnju, kada su Srbi pružili poslednji otpor Turcima na zapadu i među poslednjima se u jesen 1813. godine sklonio u Srem.

BORBA ZA OSLOBOĐENJE 

Period do Drugog srpskog ustanaka, proveo je u Austrougarskoj, baveći se diplomatskim aktivnostima i pokušavajući da privoli velike sile za pomoć Srbiji u borbi protiv Turaka. Izlagao je probleme na Kongresu vladara velikih evropskih država, pregovarao sa ruskim carom u Beču, izdejstvovao povratak izbeglica iz Austrije u Srbiju i obezbedio potrebno oružje i municiju.

Prota Mateja Nenadović, spske diplomate, diplomatija, Prvi srpski ustanak, Dipos, Diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić

Po izbijanju Drugog srpskog ustanka 1815. godine, nastojao je da pokaže stranim silama novi pokret, kao delo krajnjeg protesta unesrećenog naroda, a zatim je ponovo prešao u Srbiju da pomogne knezu Milošu, isto kao što je pomagao i Karađorđu.

Na početku se dobro slagao sa knezom, dobijao je mnoge važne i poverljive poslove, ali je u nekoliko navrata padao u nemilost Miloša, a onda opet pozivan da se vrati na dužnost. U oslobođenoj Srbiji bio je obor-knez Valjevske nahije i zasedao je u Narodnoj kancelariji u Beogradu.

Jedan od njegovih zadnjih poslova bio je u Valjevskom sudu, na koji je sam dao ostavku, posle čega se povukao, dobivši penziju, uz oslobađanje od plaćanja danka i kuluka.

GODINE POVLAČENJA I PROGNANSTVA 

Nekoliko godina živeo je povučeno u Brankovini, podučavajući svoju decu i pišući memoare. U tom periodu je u svom rodnom gradu sagradio školu i novu crkvu. Kao penzioner je otvorenije prišao opoziciji protiv kneza, tražeći da se ograniči njegova lična samovolja. Kada je 1838. osnovan Državni savet, postao je jedan od uglednih ustavobranitelja i pristalica rusofilske politike.

Međutim, ubrzo biva prognan iz Srbije i primoran da traži zaštitu u Carigradu. Nezadovoljan, vraća se u Srbiju i po obaranju dinastije Obrenović, 1842. ponovo postaje državni savetnik. Istorija beleži da je u to doba knezu Aleksandru Karađorđeviću učinio veliku uslugu gušeći sa svojim ljudima Katansku bunu organizovanu za njegovo svrgavanje sa vlasti i vraćanje Obrenovića na tron.

Prota Mateja Nenadović, spske diplomate, diplomatija, Prvi srpski ustanak, Dipos, Diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić

Povukao se iz političkog života 1852. godine, kada je zatražio penziju i otišao u Valjevo. Preminuo je dve godine kasnije i svečano je sahranjen u Brankovini, u porodičnoj grobnici. Na grudi mu je položeno malo Jevanđelje, koje je dobio na poklon u Rusiji, na koje su se zakleli članovi prvog srpskog Sovjeta.

Mnogi slikari naslikali su autentični lik prote Matije. U Valjevu mu je podignut spomenik, a mnoge ulice u raznim gradovima Srbije danas nose njegovo ime, kao i osnovna škola u njegovoj rodnoj Brankovini.

MEMOARI 

Prota Matija Nenadović je tokom svog života pisao „Memoare“ kako bi potomcima ostavio pisani trag o bitnim ličnostima i događajima svoga vremena. Književni istoričari i kritičari, „Memoare“ su ocenili kao najvažniju srpsku prozu prve polovine 19. veka i dragoceni istorijski dokument.

CITATI 

„Nađemo jednoga seljaka, te nam otesa i načini od lipovine astal i dve klupe; namestimo u jednu sobicu; prostremo jednu maramu na astal, metnemo sveto evanđelije i manastirski krst i oko toga činimo zasedanije.” — prota Matija Nenadović, o prvom zasedanju Praviteljstvujuščeg sovjeta, održanom u manastiru Voljavča.

„To je, deco, večna promenljivost sudbine koju sam rano poznao i na koju se nigda nisam tužio nisam; iz te promenljivosti naučite: da se ne treba u sreći gorditi, ni u nesreći očajavati.”