NAŠ BLOG

MILAN PIROĆANAC

U srpskom narodu Milan Piroćanac ostao je upamćen kao predsednik prve naprednjačke vlade u periodu od 1880 do 1883. godine, poznat kao „intelektualac retke oštroumnosti i originalnosti” i vrhunski sudija i advokat.

Milan Piroćanac , Dipos, diplomatija, bilateralni odnosi, diplomatska kolonija, diplomate, srpske diplomate, Đoko Krivokapić, srpske diplomate

Rođen kao Milan Nedeljković u Jagodini 1837. godine, Milan se školovao na pravnom odseku Liceja, a kasnije u Parizu, gde je i diplomirao. Tokom školovanja promenio je prezime u Piroćanac, po ocu Stevanu Nedeljkoviću, poreklom iz pirotskog kraja koji je učestvovao u ustancima i bio sreski načelnik.

Milan Piroćanac, Dipos, diplomatija, diplomate, srpske diplomate, Đoko Krivokapić,

Na nagovaranje Ilije Garašanina, zaposlio se u ministarstvu spoljnih poslova i vrlo brzo došao na položaj načelnika ministarstva. Nakon toga bio je sudija i Kasacionog suda, predsednik Vlade i ministar pravde.

Piroćančeva vlada započela je program modernizacije Srbije. Doneti su slobodoumni zakoni o štampi, političkom govoru, političkim udruženjima i nezavisnim sudovima. U to vreme potpisana je kontroverzna tajna konvencija sa Austrougarskom (1881), koja je Srbiju politički vezala za ovu velesilu, a zbog koje je Piroćanac  podneo ostavku. Započeta je gradnja prvih železnica i uzeti prvi zajmovi na evropskom novčanom tržištu. Piroćanac je tokom mandata pokušao i ustavnu reformu, ali nije uspeo zbog otpora kralja Milana.

Kralj MilanObrenovic, Milan Piroćanac, Dipos, diplomatija, bilateralni odnosi, diplomatska kolonija, diplomate, srpske diplomate, Đoko Krivokapić,

Kralj Milan Obrenović 

Bio je jedna od vodećih intelektualnih ličnosti Srbije u drugoj polovini XIX veka, ideolog mladokonzervativaca okupljenih oko lista „Videlo” i osnivač i lider Srpske napredne stranke.

Sa Čedomiljom Mijatovićem, Stojanom Novakovićem i Milutinom Garašaninom, zastupao je kombinaciju naglašenog liberalizma i umerenog konzervativizma.

Bavio  se advokatskom praksom u Beogradu i bio jedan od najboljih srpskih advokata o čemu govori i činjenica da je zastupao u brakorazvodnoj parnici kraljicu Nataliju protiv supruga kralja Milana.

Kraljica Natalija, Milan Piroćanac, Dipos, diplomatija, bilateralni odnosi, diplomatska kolonija, diplomate, srpske diplomate, Đoko Krivokapić,

Kraljica Natalija Obrenović 

Napisao je nekoliko istoriografskih knjiga, stratešku studiju „Međunarodni položaj Srbije” kao i tri polemičke knjige, uglavnom sa Jovanom Ristićem. Vodio je i dnevnik, koji je objavljen pod naslovom „Beleške“ tek 2004. godine.

O Piroćanacu je govorili da je „najčistiji tip intelektualca obrenovićevskog doba: obrazovan, demokrata, liberalno-konzervativnih shvatanja, nepotkupljiv u principijelnim stvarima, otvoreno suprotstavljen autokratizmu kralja Milana, ali i elitista u kritici primitivizma u okruženju. Većina savremenika smatrala je Piroćanca oštroumnim misliocem, ali (poput Slobodana Jovanovića) neuspešnim državnikom, jer se „razišao i sa kraljem Milanom i sa narodom, koji se, u trenutku kada su se reforme društva zahuktale, okrenuo radikalima”.

Milan Piroćanac, Dipos, diplomatija, bilateralni odnosi, diplomatska kolonija, diplomate, srpske diplomate, Đoko Krivokapić,

Kuća Milana Piroćanca u Beogradu / Foto https://uksrbije.org.rs/

U njegovoj kući u Beogradu, u Francuskoj 7, decenijama je sedište Udruženja književnika Srbije. U drugoj polovini XX veka, kao dom srpskih pisaca, ovo zdanje postalo je simbol velikih ideja.