НАШ БЛОГ

БАЈКОВИТА ЗЕМЉА ХЛАДНОГ СЕВЕРА

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

РЕПУБЛИКА СРБИЈА И КРАЉЕВИНА ДАНСКА

Иако мала по територији и броју становника, Данска је играла запажену улогу у европској историји. Све до 19. века контролисала је целу северну Европу и била веома важна сила. Викинзи су у давна времена освојили Енглеску и Нормандију, а под њеном влашћу били су и Исланд, Шведска и Норвешка.

Данци су данас познати као најсрећнији људи на свету. Овој чињеници свакако доприноси државни систем социјалне заштите који подразумева бесплатно здравство и образовање за све грађане, што је даље омогућило економску једнакост у друштву, одсуство корупције и изузетно ниску стопу криминала.

Шетња Андресеновим  градом

Главни град и највећа лука Краљевине Данске је Копенхаген. Некада рибарско село, данас је претворен у метрополу културних разноликости. Богате збирке његових музеја сведоци су времена викиншких освајања и дају данској престоници највише оцене од стране светске јавности када су у питању садржаји савремене уметности и модерног дизајна.

У Копенхагену се налази и најдужа шопинг улица у Европи – Стрøгет. Почиње на главном тргу и пружа се скроз до трга Конгенс Нyторв. Поред шопинга, овде можете уживати у архитектури, уличним забављачима, као и мирису локалних и интернационалних специјалитета.

Туристе из целог света очарава живописна лука Нихавн или Нова лука, која врви од многобројних ресторана и барова. Ради се о чувеном старом каналу окруженом вишевековним грађевинама које имају моћ да моментално да орасположе својим бојама. Изграђена је у XВИИ веку. Са овог места данас крећу бројни излети бродом који туристима дају потпуно другачији поглед на овај прелепи град.

Чувени дански писац бајки Ханс Кристијан Андерсен становао је неколико година у овом живописном приобаљу. Ходајући луком стичете утисак да је магични Андерсенов свет управо овде и остао да живи.

Лука Нихавн у Копенхагену

Хамлетов замак

Иако није рођен у Данској, ову земљу је изузетно познатом учинио енглески писац Виљем Шекспир, који је радњу свог Хамлета поставио у данас најпопуларнији замак Кронберг. Истина, име дворца је у комаду промењено у Елсинор, према енглеском називу за суседни град, Хелсингер.

Замак Кронберг

(Извор: Артицо2, ЦЦ БY-СА 3.0 , виа Wикимедиа Цоммонс)

Кронборг лежи на врху острва Селанд, на најужем делу мореуза који дели Данску од Шведске. Ово величанствено здање истовремено је ренесансни дворац и војна тврђава, а налази се 40 км северно од Копенхагена. У различитим деловима Кронборга сваке године се одржава летњи фестивал посвећен Шекспиру и Хамлету.

Билатерални односи Краљевине Данске и Републике Србије

Билатерални односи Србије и Данске формално су успостављени 1917. године. Политичка и економска сарадња Србије и Данске је на добром нивоу, уз континуиран раст. У периоду од јануара до новембра 2020. године остварен је извоз у вредности од 55,4 милиона евра, док је вредност увоза за исти период износила 142,7 милиона евра. Бројне данске компаније присутне су на нашем тржишту, укључујући Царлсберг, Грундфос, ЕРГОМАДЕ, ЈYСК, Ново Нордиск, ВЕЛУX и друге.

ЗАНИМЉИВОСТИ

  • Округли Торањ у Копенхагену је најстарији функционални опсерваторијум где су се звезде посматрале још 1642. године
  • Копенхаген је град бицикла. Не смете се задржавати или шетати бициклистичком стазом.
  • Данска је чланица Европске уније од 1973. године, али се није придружила Еврозони
  • Светски познате ЛЕГО® коцке измислио је Данац Оле Кирк Цхристиансен у граду Билунду 1949. године
  • Данска има 444 острва, од чега су само 76 насељена
  • Када сте на тлу Данске, ни на једној локацији нисте више од 52км удаљени од океана
  • Данско пециво у ствари потиче – из Беча!