NAŠ BLOG

BAJKOVITA ZEMLJA HLADNOG SEVERA

BILATERALNI ODNOSI

REPUBLIKA SRBIJA I KRALJEVINA DANSKA

Iako mala po teritoriji i broju stanovnika, Danska je igrala zapaženu ulogu u evropskoj istoriji. Sve do 19. veka kontrolisala je celu severnu Evropu i bila veoma važna sila. Vikinzi su u davna vremena osvojili Englesku i Normandiju, a pod njenom vlašću bili su i Island, Švedska i Norveška.

Danci su danas poznati kao najsrećniji ljudi na svetu. Ovoj činjenici svakako doprinosi državni sistem socijalne zaštite koji podrazumeva besplatno zdravstvo i obrazovanje za sve građane, što je dalje omogućilo ekonomsku jednakost u društvu, odsustvo korupcije i izuzetno nisku stopu kriminala.

Šetnja Andresenovim  gradom

Glavni grad i najveća luka Kraljevine Danske je Kopenhagen. Nekada ribarsko selo, danas je pretvoren u metropolu kulturnih raznolikosti. Bogate zbirke njegovih muzeja svedoci su vremena vikinških osvajanja i daju danskoj prestonici najviše ocene od strane svetske javnosti kada su u pitanju sadržaji savremene umetnosti i modernog dizajna.

U Kopenhagenu se nalazi i najduža šoping ulica u Evropi – Strøget. Počinje na glavnom trgu i pruža se skroz do trga Kongens Nytorv. Pored šopinga, ovde možete uživati u arhitekturi, uličnim zabavljačima, kao i mirisu lokalnih i internacionalnih specijaliteta.

Turiste iz celog sveta očarava živopisna luka Nihavn ili Nova luka, koja vrvi od mnogobrojnih restorana i barova. Radi se o čuvenom starom kanalu okruženom viševekovnim građevinama koje imaju moć da momentalno da oraspolože svojim bojama. Izgrađena je u XVII veku. Sa ovog mesta danas kreću brojni izleti brodom koji turistima daju potpuno drugačiji pogled na ovaj prelepi grad.

Čuveni danski pisac bajki Hans Kristijan Andersen stanovao je nekoliko godina u ovom živopisnom priobalju. Hodajući lukom stičete utisak da je magični Andersenov svet upravo ovde i ostao da živi.

Luka Nihavn u Kopenhagenu

Hamletov zamak

Iako nije rođen u Danskoj, ovu zemlju je izuzetno poznatom učinio engleski pisac Viljem Šekspir, koji je radnju svog Hamleta postavio u danas najpopularniji zamak Kronberg. Istina, ime dvorca je u komadu promenjeno u Elsinor, prema engleskom nazivu za susedni grad, Helsinger.

Zamak Kronberg

(Izvor: Artico2, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons)

Kronborg leži na vrhu ostrva Seland, na najužem delu moreuza koji deli Dansku od Švedske. Ovo veličanstveno zdanje istovremeno je renesansni dvorac i vojna tvrđava, a nalazi se 40 km severno od Kopenhagena. U različitim delovima Kronborga svake godine se održava letnji festival posvećen Šekspiru i Hamletu.

Bilateralni odnosi Kraljevine Danske i Republike Srbije

Bilateralni odnosi Srbije i Danske formalno su uspostavljeni 1917. godine. Politička i ekonomska saradnja Srbije i Danske je na dobrom nivou, uz kontinuiran rast. U periodu od januara do novembra 2020. godine ostvaren je izvoz u vrednosti od 55,4 miliona evra, dok je vrednost uvoza za isti period iznosila 142,7 miliona evra. Brojne danske kompanije prisutne su na našem tržištu, uključujući Carlsberg, Grundfos, ERGOMADE, JYSK, Novo Nordisk, VELUX i druge.

ZANIMLJIVOSTI

  • Okrugli Toranj u Kopenhagenu je najstariji funkcionalni opservatorijum gde su se zvezde posmatrale još 1642. godine
  • Kopenhagen je grad bicikla. Ne smete se zadržavati ili šetati biciklističkom stazom.
  • Danska je članica Evropske unije od 1973. godine, ali se nije pridružila Evrozoni
  • Svetski poznate LEGO® kocke izmislio je Danac Ole Kirk Christiansen u gradu Bilundu 1949. godine
  • Danska ima 444 ostrva, od čega su samo 76 naseljena
  • Kada ste na tlu Danske, ni na jednoj lokaciji niste više od 52km udaljeni od okeana
  • Dansko pecivo u stvari potiče – iz Beča!