НАШ БЛОГ

АЗЕРБЕЈЏАНСКА РЕПУБЛИКА

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

Азербејџанска република je највећа земља у региону Закавказја. Смештена је између југозападне Азије и источне Европе и сматра се евроазијском земљом. Главни град је Баку. Jезици који се говоре су азерски и руски, а вера која се проповеда је ислам. Представља великог регионалног енергетског играча, а највише извози нафту и нафтне деривате.

Azerbejdžanska republika, Azerbejdžan, Dipos, diplomatija, bilateralni odnosi, ambasada, izdavanje nekretninaБаку

Прва демократска и секуларна република у исламском свету

Демократска Република Азербејџан основана је 1918. године, а 1920. године је инкорпорирана у састав Совјетског Савеза. Азербејџан је 1991. године обновио своју самосталност иступањем из Совјетског Савеза.
Азербејеџан је 1918. године постао прва муслиманска земља која је женама дала опште право гласа и данас важи за један од родно равноправнијих муслиманских народа.
Негује дипломатске односе са 158 земаља широм света, а пуноправни је члан у Уједињеним нацијама, ОЕБС-у, Савету Европе, Нато програму Партнерство за мир и у Покрету несврстаних.

Билатерални односи Азербејџанске републике и Србије

Дипломатски односи између наше земље и Азербејџана успостављени су 21. августа 1997. године, а додатно су унапређени потписивањем Декларације о пријатељским односима и стратешком партнерству 2013. и Заједничког акционог плана о стратешком партнерству 2018. године.
Најинтезивнија сарадња наше две земље је у области путне инфраструктуре, а најзначајнији пројекат је изградња деонице Љиг- Прељина на Коридору 11, где је главни извођач радова била азербејџанска компанија “АзВирт”.

Култура

Постоје многи азербејџански плесови који су изузетно стари и изводе се уз врло мелодичну музику. Брзог су ритма и данас се играју на разним свечаностима, а плесач мора бити вешт и покретљив. Плесачи том приликом носе народну ношњу и тиме негују дух традиције и оптимизма.
Главни део културе овог народа је декоративна и примењена уметност. Имају широк спектар рукотворина као што су златарство, гравирање у металу, резбарење у дрвету, израда ћилима, везење, ткање и плетење.

 

Azerbejdžanska republika, Azerbejdžan, Dipos, diplomatija, bilateralni odnosi, ambasada, izdavanje nekretnina

Азербејџан је древни центар ткања ћилима, као и великог броја заната. Археолошка ископавања на територији Азербејџана показала су да су пољопривреда, сточарство, металургија, керамика и ткање били добро развијени још у 2. миленијуму пре нове ере.
Традиционална музика ове земље зове се мугам и обично се користи уз поезију. Певана поезија слична је јодловању, а тематика је углавном божанска љубав.

Azerbejdžanska republika, Azerbejdžan, bilateralni odnosi, diplomatija, Dipos, izdavanje nekretnina

Азербејџански мугам често се пореди са импровизованим џез певањем. Унеско је азербејџанску традицију мугама прогласио ремек- делом усмене нематеријалне баштине човечанства. Националним музичким инструментима сматрају се 14 гудачких инструмената, осам удараљки и шест дувачких инструмената.

Занимљивости

• Нацинално јело Азребејџана је плов – слано јело на бази пиринча са шафраном, јагњетином, сувим кестеном и кајсијама. Једнако заступљено јело су и палачинке пуњене кутабијем – бундевом, поврћем, месом или са само мало зачинског биља. Азербејџанске палачинке су искључиво слане.

Azerbejdžanska republika, Azerbejdžan, bilateralni odnosi, diplomatija, Dipos, izdavanje nekretnina

• Ниједно окупљање Азербејџанаца не може да прође без чаја који заслађују џемом, са додацима мајчине душице, лимуна, нане, или ружине водице.
• У овој земљи има око 350 вулкана блата што Азербејџан чини најконцентрисанијом земљом на свету за вулкане блата.
• Баку, главни град Азербејџана, често упоређују са Дубаијем због необичне архитектуре. Овај град има вештачки пловни пут који протиче између продавница, ресторана и места за забаву и називају га Мала Венеција. Има неколико острва повезаних мостовима и шеталиштима, а најбоље је кретати се гондолом.

Azerbejdžanska republika, Azerbejdžan, bilateralni odnosi, diplomatija, Dipos, izdavanje nekretnina

• Азербејџанци своју новорођенчад купају у сланој води. Они сматрају да ће то бебе ојачати и учинити одважним.