NAŠ BLOG

DELIMO MNOGE ZAJEDNIČKE VREDNOSTI I ETIČKE PRINCIPE

REPUBLIKA SRBIJA I SAVEZNA REPUBLIKA BRAZIL

Nj. E. Eduardo Botelo Barbosa, ambasador Savezne Republike Brazil 

U prijatnoj atmosferi Ambasade Brazila, čija se zgrada nalazi u samom srcu Beograda u Krunskoj ulici i kojom upravlja Dipos, naše predstavnike ugostio je Nj. E. ambasador Savezne Republike Brazil, gospodin Eduardo Botelo Barbosa. Zadovoljan zbog povratka u kancelariju nakon izmenjenog režima rada zbog epidemije virusa COVID – 19, Ambasador je podelio sa nama svoje stavove i poglede u vezi razvoja odnosa između Srbije i Brazila i dugoročne saradnje sa našim Društvom.

Nj. E. Eduardo Botelo Barbosa, ambasador Savezne Republike Brazil u Srbiji

 

Bilateralni odnosi

  • Istorija bilateralnog partnerstva između Srbije i Brazila je duga i konstruktivna. Prošle godine smo proslavili osamdeset godina diplomatskih odnosa u kontekstu zvaničnog uspostavljanja ambasada. Čak i tokom rata, kada je vaša kraljevska porodica otišla u London, poslali smo diplomatu kako bismo očuvali kontakt sa vladarima Kraljevine Jugoslavije. Veze su ponovo uspostavljene kada je Jugoslavija prešla u doba socijalizma, podsetio je ambasador na samom početku.

 

  • Srbija i Brazil dele mnoge zajedničke vrednosti i etička načela, što se odražava na brojne zajedničke poglede na globalni razvoj i definiše našu poziciju u međunarodnim odnosima. Zbog toga mi je vrlo lako da vodim dijalog sa srpskom Vladom i Srbima uopšte, dodao je.

 

Nj.E. Ambasador Barbosa je naglasio da su trgovinski odnosi između osme privrede na svetu i Srbije skromni, ali da postoji komplementarnost. On je takođe izjavio da je saradnja postala konkretnija pre osam godina, uvećanjem trgovinske razmene, kao i da je realizovana prva brazilska investicija u Srbiji.

  • Pre dve godine prva kompanija iz Brazila investirala je u Srbiju – EMS, jedna od naših vodećih farmaceutskih kompanija koja je postala vlasnik Galenike. U vreme privatizacije, Galenika je pala na četvrtu poziciju na lokalnom tržištu. Posle godinu i po dospela je na drugo mesto, a EMS planira dalje investicije. Dodatno, EMS uvodi nove proizvode u asortiman Galenike, dok Galenika izvozi svoje proizvode u Brazil, čime je kreirano korisno okruženje za obe strane.

Imajući u vidu da je brazilsko tržište visoko konkurentno u poljoprivredi, Srbija izvozi uglavnom industrijske proizvode, među kojima prvo mesto zauzimaju gume za motocikle. Vrednost izvoza iznosi približno 30-40 miliona evra. U suprotnom smeru, Srbija uvozi iz Brazila poljoprivredne proizvode vredne 80-90 miliona evra, sa najvećim udelom kafe i sa porastom učešća industrijskih proizvoda.

  • Brazil je treći najveći proizvođač aviona na svetu. Našim proizvodima snabdevamo crnogorske aviokompanije i pokušavamo da zainteresujemo Srbiju za brazilske proizvode, rekao je ambasador.

 

  • Zadatak vlada je da unaprede odnose. Brazil i Srbija su na različitim krajevima sveta. Evropsko tržište i CEFTA apsorbuju srpsku proizvodnju, a Južna Amerika i SAD brazilsku. Međutim, naši privrednici moraju biti svesni potencijala srpskog tržišta i ostvariti svoje prisustvo u Srbiji. Radimo na ovom pitanju.

Ambasador Barbosa veruje da turistička industrija ima izuzetan potencijal u daljem razvoju bilateralne saradnje između dve zemlje.

  • S jedne strane, zahvaljujući uspešnom marketingu hrvatskih destinacija, Brazilci koji dolaze na jadransku obalu takođe istražuju i njenu unutrašnjost, a sve više i Srbiju. Sa suprugom sam obišao gotovo ceo Balkan. To je spektakularan mozaik kultura i istorija koji Brazil još uvek nije otkrio. Srbija bi trebalo da istakne svoju prelepu prirodu, preporučio je.

Komentarišući broj srpskih turista koji posećuju Brazil, gospodin Barbosa se nada da će se veza između dve zemlje poboljšati u budućem periodu, jer je dugotrajno putovanje trenutno jedna od prepreka.

Aktivna promocija brazilske kulture u Srbiji

Izuzimajući 2020. godinu zbog pandemije i politike usmeravanja državne pomoći za 70 miliona Brazilaca u cilju prevazilaženja krize izazvane virusom COVID-19, Ambasada veoma aktivno promoviše brazilsku kulturu sponzorišući različite događaje na lokalnoj sceni. Beogradska publika uživala je u nastupima poznate braće Seržio i Odair Asad i sjajnih brazilskih plesača na Beogradskom festivalu igre. Brazilski filmovi nagrađivani širom sveta predstavljeni su publici LGBT festivala Merlinka. Ambasada je takođe finansirala objavljivanje CD-a sa 12 etida za gitaru Eitor Vila Lobos ,brazilskog vizionarskog kompozitora, dirigenta i profesora muzike, koje je prilagodila za klavir i odsvirala lokalna pijanistkinja Julija Bal. Podržani su i džez festival, novosadski karneval i drugi filmski festivali.

Kapuera je brazilska vrsta borilačke veštine koja kombinuje elemente plesa, akrobacije i muzike. Ambasada takođe sponzoriše rad popularnog centra ovog sporta u Beogradu, koji veoma posvećeno vodi Mestre Pulmao.

Odeljenje za kulturu takođe organizuje kurseve portugalskog jezika. Zbog pandemije, časovi se održavaju online.

  • Srećni smo što smo uspeli da ostvarimo prisustvo naše kulture na ovaj način. Želeo bih da napomenem da je ovakav uspeh bio moguć i zahvaljujući otvorenosti srpskog društva prema drugim kulturama. Kada se situacija normalizuje, nastavićemo naše aktivnosti, najavio je gospodin Barbosa sa optimizmom.

Takođe je dodao da Ambasada nastoji da unapredi naučnu i tehničku saradnju i da bi želeo da Beogradu ponudi više brazilske vizuelne umetnosti i upozna domaću publiku sa delima poznatog savremenog umetnika crne-bele fotografije Sebastijao Ribejro Salgado.

NJ.E. Eduardo Botelo Barbosa, ambasador Savezne Republike Brazil u Srbiji i gđa Marija Kristina Pereira da Silva, ministarka-savetnica

 

Sličnosti između naroda Brazila i Srbije

Nakon godinu i šest meseci provedenih u Srbiji, ambasador Barbosa primećuje da postoji mnogo sličnosti između dva naroda:

  • Imamo iste hrišćanske korene. I jedni i drugi uživamo u životu. Brazilci nose u sebi radost i humor koji nam pomažu da nastavimo dalje. Obe kulture cene porodični život, iako savremeno okruženje menja profil porodice. Cenimo bliskost ličnih odnosa i prijateljstva. I jedni i drugi volimo prirodu. Mogu da kažem da nam ona je u krvi, jer je pre tri generacije sve zavisilo od poljoprivrede.

O Srbiji i Beogradu

Impresioniran pejzažima naše zemlje, NJ.E. ambasador Barbosa je putovao širom Srbije kako bi uživao u mestima poput Palićkog jezera, Sombora ili gradova na jugu.

  • Ja lično volim Vojvodinu. Njena široka polja me podsećaju na Brazil, primećuje.

Beograd je takođe opisao kao moderan, urban grad koji je prevazišao njegova očekivanja, jer nudi kulturne sadržaje, ukusnu hranu i sigurnost.

Saradnja sa Diposom

Bilo nam je izuzetno drago da čujemo pohvalu o kvalitetu saradnje Ambasade sa našim Društvom:

  • Pohvalio bih rad Dipos-a. Ambasada je postala znamenitost Beograda, a istovremeno nudi i vrlo udoban kancelarijski prostor. Dobro upravljate nepokretnostima. Fasada i enterijer zgrade su nedavno obnovljeni. Sve je u odličnom stanju. Smatram da Dipos vodi računa o zakupcima na odgovarajući način. Vrlo ste otvoreni prema svakom problemu. Slušate nas i izlazite u susret našim potrebama. Srećni smo što smo u ovom prostoru.

Lokaciju svoje rezidencije u centru Beograda ambasador smatra dodatnom prednošću:

  • Veoma sam srećan što je rezidencija Brazila u centru grada, u Hilandarskoj ulici. Vikendom samo otvorim vrata, prošetam da popijem kafu ili da odem do restorana. Uživam u toj vrsti slobode, zaključio je ambasador.