НАШ БЛОГ

DUGOROČNA PODRŠKA U MEĐUNARODNOJ ARENI

REPUBLIKA SRBIJA I KRALJEVINA KAMBODŽA

Nj. E. Tan Vuta, ambasador Kraljevine Kambodže u Srbiji, jedan je od diplomata koji je nedavno došao u Beograd da otvori potencijalna polja saradnje između dve zemlje. Do sada uspostavljeno partnerstvo i planirane aktivnosti ukazuju da geografska udaljenost ne utiče na perspektive političkog dijaloga.

NJ.E. Tan Vuta, ambasador Kraljevine Kambodže u Srbiji

Koji su istorijski uticaji oblikovali život današnje Kambodže?

Kambodža je država jugoistočne Azije čija se teritorija prostire ravnicama smeštenim u nizijskim predelima, deltom reke Mekong, planinama i obalom Tajlandskog zaliva. U glavnom gradu Pnom Penu nalaze se Centralni Market u art deko stilu, blistava Kraljevska palata i istorijski i arheološki eksponati Nacionalnog muzeja. Nakon 80 godina kolonijalne hibernacije, kratka epizoda japanske okupacije tokom Drugog svetskog rata, koja se podudarala sa ustoličavanjem kralja Sihanuka, predstavljala je uvodni čin za nepovratni proces ka ponovnoj emancipaciji i modernoj istoriji Kambodže. Kraljevina Kambodža (1953–70), nezavisna od 1953. godine, se borila da ostane netralna u polarizovanom svetu nuklearnih sila SAD-a i Sovjetskog Saveza. Kako je Indokineski rat eskalirao, Kambodža se sve više uključivala. Kmerska Repubilka je jedan od rezultata iz 1970. godine, a drugi je građanski rat. 1975. godine, napuštena i u rukama Crvenih Kmera, Kambodža je izdržala svoj najmračniji period – Demokratsku Kampućiju i duge posledice vijetnamske okupacije, Narodnu Republiku Kampućiju i Mandat UN-a u modernoj Kambodži od 1993. godine.

Angkor Vat se smatra najvećom verskom građevinom na svetu. Takođe je i na zastavi Vaše zemlje. Možete li nam reći nešto više o ovom spektakularnom spomeniku?

Angkor Vat je kompleks hramova u Kambodži i najveći verski spomenik po površini na svetu. Prostire se  na 162,6 hektara. Prvobitno je izgrađen kao hinduistički hram posvećen bogu Višnuu za Kmersko Carstvo, a zatim je postepeno transformisan u budistički hram krajem 12. veka. Opisuje se i kao „hinduističko- budistički“ hram. Izgradio ga je kmerski kralj Surjavarman II početkom 12. veka u Jašodharapuri, glavnom gradu Kmerskog Carstva, kao svoj državni hram koji je na kraju pretvoren u mauzolej. Prekidajući tradiciju prethodnih kraljeva koji su građevine posvećivali Šivi, Angkor Vat je umesto toga bio posvećen Višnuu. Kao najbolje očuvan hram u okviru kompleksa, opstao je kao jedini značajan verski centar od svog osnivanja. Hram simbolizuje vrhunac klasičnog stila arhitekture iz doba Kmerskog Carstva. Postao je simbol Kambodže, zastupljen je na nacionalnoj zastavi i glavna je atrakcija zemlje za posetioce. Angkor Vat kombinuje dva osnovna plana arhitekture kmerskih hramova: hram − planina i kasnije hram sa galerijom. Projektovan je da predstavlja planinu Meru, dom deva u hinduističkoj mitologiji: unutar jarka dužeg od pet kilometara i spoljnog zida dugog 3,6 kilometara nalaze se tri pravougaone galerije, od kojih je svaka podignuta iznad sledeće. U centru hrama je kenkoks od pet tornjeva. Za razliku od mnogih angkorških hramova, Angkor Vat je orijentisan ka zapadu, a mišljenja naučnika u vezi sa simbolikom ovakve postavke su podeljena. Hramu se dive zbog svoje grandioznosti i harmonije arhitekture, izduženih i velikih bareljefa isklesanih na kamenu sa slikama i scenama iz perioda Kmerskog carstva, kao i zbog brojnih deva koje su isklesane i ostale očuvane na zidovima hrama.

Kako biste svoju zemlju opisali srpskom narodu?

Kambodža se nalazi u jugoistočnoj Aziji, na Indokineskom poluostrvu. Na severozapadu se graniči sa Tajlandom, na jugoistoku sa Vijetnamom, a na severu sa Laosom. Južna obala od oko 450 km se graniči sa Tajlandskim zalivom. Kambodža je „Kraljevina čuda“, imamo puno znamenitosti koje možete posetiti, kulturno nasleđe, spomenike kao što su Angkor Vat, Angkor Tom, Bajon, hramove Banteai Srei i druge drevne spomenike smeštene u raznim provincijama Kambodže, živopisna mesta poput prelepih plaža u provincijama Sihanuk, Kampot i Kep i Koh Kong, možete videti izlazak i zalazak sunca na planini Bakheng, provinciju Siem Reap, vodopade u provincijama Mundulkiri i Ratanakiri … Nadam se da će vam se dopasti. Nisam dugo ovde. Upoznao sam dosta ljudi, većina Srba zna za Kambodžu i drago im je što su predstavnici Kambodže ovde u Beogradu.

Koji su bili razlozi za donošenje odluke da otvorite ambasadu u Srbiji nakon 30 godina?

Uprkos geografskoj udaljenosti i proteklom vremenu, Kambodža pridaje značaj tradicionalnim vezama sa Srbijom zasnovanim na zajedničkim interesima, jednakosti, uzajamnom poštovanju i istorijskom prijateljstvu, koje su negovali kralj Kambodže Norodom Sihanuk i predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito.

Vlada Kraljevine Kambodže se iskreno zahvaljuje Vladi Srbije na podršci i pomoći u obezbeđivanju prostora za diplomatske aktivnosti Kambodže u Beogradu. Ponovno otvaranje Ambasade Kraljevine Kambodže u Beogradu daće novi podsticaj za unapređenje praktične saradnje u svim sferama od zajedničkog interesa za naša dva naroda. Danas obe strane blisko sarađuju u oblastima turizma, investicija, kao i izgradnji partnerstva između naše dve diplomatske akademije.

Kako vidite politički, diplomatski i ekonomski odnos između naše dve države? Kako ocenjujete trenutnu saradnju Srbije i Kambodže?

Kambodža neguje dugogodišnje prijateljstvo i dobru saradnju sa Republikom Srbijom koji su zasnovani na zajedničkim interesima i uzajamnom poštovanju. Sa zadovoljstvom ističemo rezultate poslednje tri runde političkih bilateralnih konsultacija između Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Kambodže i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije iz 2017, 2018. i 2019. godine, kojima su identifikovani pravci novih konkretnih koraka za podsticanje svestranog partnerstva između dve države. Očekujemo da ćemo sledeće godine održati četvrti sastanak u Pnom Penu.

Pnom Pen je politički, ekonomski i kulturni centar Vaše zemlje, a Beograd ima istu ulogu u Srbiji. Možete li uporediti ova dva grada?

Pnom Pen, užurbana prestonica Kambodže, se nalazi na ušću reka Mekong i Tonle Sap. Grad je bio centar i Kmerskog Carstva i francuskih kolonijalista. Na šetalištu pored obale, prepunom parkova, restorana i barova, nalaze se ukrašena Kraljevska palata, Srebrna Pagoda i Nacionalni muzej, u kojima su izloženi eksponati iz cele zemlje. U srcu grada je ogroman Centralni market u art deko stilu. Pnom Pen je političko, ekonomsko i kulturno središte naše zemlje, kao i Beograd.

Kako Vaša Ambasada planira da promoviše Kambodžu u Beogradu, za vreme i nakon krize izazvane koronavirusom?

Kao što znate, pored radova na obnovi prostora ambasade u Gospodar Jovanovoj ulici 67, otvorili smo privremeni prostor za potrebe Ambasade Kraljevine Kambodže u Beogradu. U međuvremenu otvaramo i konzularno odeljenje za izdavanje viza za turiste koji žele da posete Kambodžu. Predstoji nam još mnogo aktivnosti u vezi ostalih nerešenih pitanja kako bismo podstakli saradnju između naše dve zemlje i pokrenuli saradnju u drugim oblastima.

Na kraju razgovora, ambasador je izjavio da se Kraljevina Kambodža i Republika Srbija uvek podržavaju na međunarodnom planu i da su se obe države borile da zaštite svoj nacionalni suverenitet, teritorijalni integritet, mir i stabilnost kako u svojim zemljama, tako i u celom regionu.

Od otvaranja, Ambasada Kraljevine Kambodže u Srbiji smeštena je u nepokretnosti kojom upravlja Dipos. Pored iznajmljivanja, Ambasada koristi i usluge čišćenja. Sa zadovoljstvom napominjemo da je Ambasada, prema rečima Nj.E. Ambasadora Tan Vuta, iskazala da ceni do sada pružene usluge.