NAŠ BLOG

KOMONVELT AUSTRALIJA

Australija, Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija, diplomate, Đoko Krivokapić, ambasade

Bilateralni odnosi Republike Srbije i Komonvelta Australije zvanično su uspostavljeni 25. aprila 1966. godine, iako je Kraljevina Srbija imala Konzulat u Melburnu još 1892. godine. Danas, politički odnosi i saradnja dve zemlje imaju potencijal za unapređenje u različitim oblastima za šta postoji obostrani interes.
26. januar proslavlja se kao Dan Australije. Ovim državnim praznikom obeležava se osnivanje prvog evropskog naselja 1788. godine, na teritoriji današnjeg Sidneja. Australijanci smatraju da tog dana treba proslaviti sve ono zbog čega je čast biti Australijanac, pa se tog dana organizuju kulturna i sportska dešavanja, vatrometi, koncerti, parade i dodeljuju značajne nagrade.

Australija, Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija, Đoko Krivokapić, ambasada

Iako su prvi ljudi naselili Australiju pre 50.000 godina, prvi Evropljanin koji je kročio na australijsko tlo 1606. godine bio je holandski moreplovac Viljem Janson. Zemlju su nazvali Nova Holandija, ali nepristupačni predeli i neprijateljsko ponašanje Aboridžina, nisu bili podsticajni Holanđanima za dalje naseljavanje, koje je masovnije započelo tek dolaskom kapetana Džejmsa Kuka 1770. godine na njenu istočnu obalu, proglasivši je britanskim posedom i nazvavši je Novi Južni Vels.

Australija, Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija, diplomate, Đoko Krivokapić, ambasade

Iskrcavanje Džejmsa Kuka u zalivu Botani 29. aprila 1770.

Tokom 19. veka formirano je pet velikih autonomnih Britanskih prekomorskih teritorija, a 1. januara 1901. godine, federacija je nazvana Komonvelt Australija. Federacija je uspostavila stabilan liberalno-demokratski politički sistem, ostajući članica Krunskih zemalja Komonvelta.
Australija je ustavna monarhija sa parlamentarnim sistemom vlasti. Kralj Čarls III je australijski monarh, a njegova uloga se razlikuje od pozicije koju ima u ostalim krunskim zemljama Komonvelta. Na saveznom nivou kralja predstavlja generalni guverner Australije, dok se guverneri nižeg ranga nalaze na čelu država članica.
Simbol Australije je kengur. Glavni grad je Kanbera, zvaničan jezik je engleski, poznat kao australijski engleski, a valuta je australijski dolar. Sidnejska opera, izgrađena 1973., je jedna od najprepoznatljivijih znamenitosti Australije.

Australija, Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija, Đoko Krivokapić, ambasade

Privreda

Australija ima veoma razvijenu, snažnu i stabilnu privredu, visok BDP po glavi stanovnika, relativno nisku stopu siromaštva i kao takva spada u red zemalja sa najvećim prosečnim bogatstvom u svetu.

Uslužni sektor je najveći deo australijske privrede i čini oko 60% bruto domaćeg proizvoda. Zemlja je globalni lider u pet značajnih sektora: agrobiznis, obrazovanje, turizam, rudarstvo i finansije, a minerali i poljoprivredni proizvodi su glavni izvozni resursi zemlje.

Školsko obrazovanje je obavezno od 6-15. godine, što je uticalo da stopa nepismenosti u zemlji bude manja od 1%. Vlada Australije podržala je osnivanje 38 univerziteta, pa je sa 49% fakultetski obrazovanog stanovništva, ova zemlja na prvom mestu među zemljama članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Australija, Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija, Đoko Krivokapić, ambasade

 Univerzitet u Sidneju

Prirodne lepote

Australija je i država i kontinent. Sa površinom od 7.692.024 km² je najveća država Okeanije i šesta po površini u svetu. Pored kopna obuhvata i ostrvo Tasmaniju i brojna druga manja ostrva u Južnom, Indijskom i Tihom okeanu. Glavni grad je Kanbera, iako sa 11 puta manjom populacijom od najvećeg australijskog grada Sidneja.
Reč je o prelepoj zemlji raznolikih prirodnih staništa i protivrečnosti. Iako njen najveći deo pokrivaju pustinje i polupustinje, kao i suve nepregledne ravnice, Australija je zemlja i planinskih masiva, tropskih kišnih šuma i subtropskih prašuma, močvara, koralnih grebena, laguna i rajskih plaža.

Australija, Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija, Đoko Krivokapić, ambasade

 Kultura, kuhinja i sport

Od 1788. pa sve do sredine 20. veka, anglo-keltska kulturna tradicija bila je osnov australijske kulture i razvijala se pod uticajem specifičnog okruženja i kultura starosedelaca.

Australija, Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija, Đoko Krivokapić, ambasade

Dugu istoriju likovnih umetnosti začeli su australijski domoroci, crtajući po pećinskim zidovima ili na koži. Od dolaska Evropljana krajem 18. veka, najčešći motiv australijskog slikarstva je australijski pejzaž, a muzika australijskih Aboridžina, njihov ples i slikarstvo, vidljivo utiču na savremenu likovnu i scensku umetnost.
Australijsku kuhinju predstavlja mešavina mediteranske, azijske, južnoameričke i tradicionalne aboridžinske kuhinje. Karakteristična australijska jela su: damper – tradicionalni hleb bez kvasca; vegemite – namaz od kvasca; meat pies – male pite od mesa; lamingtons – kockice od biskvita prelivene čokoladom i uvaljane u kokosovo brašno.

Australija, Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija, Đoko Krivokapić, ambasade

Australijski fudbal je najpopularniji sport u Australiji, a zatim i ragbi. Na međunarodnim takmičenjima Australija ima jake timove u kriketu, hokeju, netbolu, ragbiju, a dobre rezultate ostvaruje i u biciklizmu, veslanju i plivanju.

Flora i fauna

Zbog dugotrajne geografske izolovanosti, Australija je jedna od zemalja sa najvećim biodiverzitetom na planeti. Bogata je raznovrsnim i jedinstvenim biljnim i životinjskim vrstama koje su na drugim kontinentima izumrle. Zbog toga oko 85% biljaka, 84% sisara, više od 45% ptica i 89% riba pripadaju endemskim vrstama. Zanimljivo je da je Australija i “najotrovniji” kontinent na svetu, jer je dom velikog broja otrovnih zmija i paukova, ali čovekova aktivnost sve više ugrožava mnoge australijske ekoregione i vrste koje ih naseljavaju.

Australija, Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija, Đoko Krivokapić, ambasade