NAŠ BLOG

BEOGRAD JE MOJ DOM DALEKO OD DOMA

BILATERALNI ODNOSI

REPUBLIKA SRBIJA I REPUBLIKA ARGENTINA

Sa ambasadorom Republike Argentine u Srbiji, Njegovom ekselencijom Osvaldom Narsisom Marsikom, razgovarali smo o bilateralnim odnosima Srbije i Argentine, ljubavi prema porodici, prijateljima, fudbalu i tangu koju dele naša dva prijateljska naroda, ali i o njegovim prvim utiscima o zdanju u kojem živi i radi i izvrsnoj saradnji sa našim Društvom.

Osvaldo Mársico, embassy of the Republic of Argentine to Serbia, serbia, srbija, dipos, diplomatija, beograd, belgrade

Kako biste opisali savremenu Argentinu?
Argentinu čini mlada nacija. Imamo 45 miliona stanovnika i različite tokove imigracije. Naša nacija je dinamična i multikulturalna. Gajimo puno poštovanje prema različitim etničkim i verskim grupama. U Argentini su zastupljene tri glavne religije: katolici kao većina, jevrejska zajednica koje je ovde i druga najveća zajednica posle Amerike, i muslimani i veliki broj Arapa koji su došli iz Sirije i Turske. U tom smislu, Argentina je primer miroljubive koegzistencije.

Koje su njene glavne prednosti i dalji pravci ekonomskog razvoja?
Argentina je zemlja u razvoju. Glavni smo izvoznici poljoprivrednih proizvoda kao što su sojino ulje, kikiriki i govedina. Argentina je među prvih pet izvoznika govedine u svetu, a kada je u pitanju sojino ulje na prvom smo mestu. Takođe, izvozimo nuklearne tehnologije u mirnodopske svrhe i softvere. Imamo čak 11 tehnoloških jednoroga, startap kompanija kojima je vrednost procenjena na više od milijardu dolara. Posedujemo jednu od najvećih rezervi vode na svetu i jednu od najvećih zaliha gasa na svetu.
Mislim da Argentina ima mnogo potencijala da raste i napreduje. Najveći prirodni resurs Argentine je njeno stanovništvo. Obrazovanje je na visokom nivou, a obrazovni sistem je besplatan. Verujem da je to veoma važno. Imamo pet Nobelovih nagrada u različitim oblastima kao što su nagrade za matematiku i za mir.

argentina, srbija, diplomatski odnosi, osvaldo narsiso marsiko, Osvaldo Mársico,

Koje su mogućnosti za dalje unapređenje bilateralnih odnosa između Argentine i Srbije?
Imamo mnogo toga zajedničkog i odnosi na političkom nivou su izuzetno dobri. U spoljnoj politici i u multilateralnoj diplomatiji u potpunosti podržavamo Srbiju po pitanju Kosova i Metohije. Podržavaćemo princip teritorijalnog integriteta i punu primenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, kao i mirno rešenje ovog pitanja. Argentina podržava Srbiju u svim međunarodnim organizacijama u vezi sa pitanjem Kosova, kao što ste vi na našoj strani u sporu sa Ujedinjenim Kraljevstvom o suverenitetu oko Malvinskih (Foklandskih) ostrva.

U smislu bilateralnih odnosa sa Srbijom, uvek možemo više. Često sam u kontaktu sa predstavnicima vlasti u Srbiji, iako sam u vašu zemlju došao pre samo četiri meseca. Veoma su otvoreni za saradnju i sa gotovo svima sam već imao sastanke. Imamo veliki potencijal u ekonomskom smislu i komercijalnoj sferi. Jedan od mojih glavnih ciljeva je da pokušam da povećam trgovinsku razmenu između Srbije i Argentine.

Kako vam se dopada zdanje u kojem se nalazi Vaša rezidencija?
Zdanje je fantastično! To je odlična rezidencija, ali je u isto vreme i dom. Ispunjena je toplinom i ne osećate kao da ste u kancelariji, već kao da ste kod kuće. Veoma je prijatno i udobno. Imali smo mnogo posetilaca i svi su saglasni da je prostor izuzetno lep. Želeo bih da iskoristim ovu priliku da se zahvalim Dipos-u. Veoma su lepo reagovali na moje predloge i održao sam izuzetno dobar sastanak sa direktorom pre nekoliko nedelja, pre praznika. On je veoma prijatan, a sastanak je bio konstruktivan. Dipos je uvek voljan da pomogne i zahvalni smo na tome.

Embassy Of Republic Of Serbia in Argentina, Osvaldo Mársico, serbia, srbija, ambasador, diplomatija, diplomata, diplomacy, dipos

Kakvi su vaši utisci o životu i radu u Beogradu?
Reći ću vam samo jedno: Beograd je moj dom daleko od doma. Ovo je izuzetno mesto. Ljudi su veoma topli, ljubazni i žele da pomognu, što nije uobičajeno za veliki grad. Beograd je mešavina različitih stilova i to ga čini jedinstvenim.
Sa srpskim narodom delimo mnogo zajedničkih osobina kao što su vrednovanje prijatelja i porodice, a volimo i fudbal. Zaista sam zapanjen time koliko je tango popularan u Srbiji. Postoji veliki broj škola ovog plesa i nastojimo da većinu podržimo. Prošlog meseca smo imali lep događaj – obeležavanje Nedelje argentinske hrane i argentinske književnosti. Naše Ministarstvo spoljnih poslova dodeljuje sredstva za prevođenje najpoznatijih argentinskih autora na srpski kao što su Horhe Luis Borhes, Hulio Kortesar, Ernesto Sabato. Iznenadio sam se što svuda nailazim na njihove knjige. Ušao sam u biblioteku u glavnoj ulici u Beogradu i našao Borhesa na srpskom. Ima i novih pisaca koji se prevode na srpski jezik.

Koje argentinske kulturne sadržaje biste preporučili lokalnom stanovništvu?
Preporučujem vam da istražite argentinsku književnost, kako klasične tako i nove pisce. Naći ćete mnoge od njih ako odete do prve knjižare. Posebno bih preporučio i tri filma sa srpskim titlom – „Tajna u njihovim očima“, „Divlje stvari“ i „Sin neveste“, od kojih su dva nagrađena Oskarom. Obično organizujemo bioskopske projekcije u saradnji sa bioskopima ili sa Institutom Servantes, a ponekad i sami, kao prošlog meseca kada smo imali Mesec argentinskih filmova. Mnogo je sličnosti između Argentine i Srbije u načinu na koji razmišljamo, u načinu na koji volimo, u načinu na koji razumemo prijateljstvo, u načinu na koji razumemo porodicu i brinemo o njoj.

https://youtu.be/IXXLB9FFlX8