НАШ БЛОГ

ОД НЕСВРСТАНИХ, ЗАУВЕК СВРСТАНИ МЕЂУ ПРИЈАТЕЉЕ

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

РЕПУБЛИКА СРБИЈА И РЕПУБЛИКА ИНДИЈА

Република Индија је земља великих контраста, упечатљиве историје и културе, велелепних грађевина, богате религије…  Иако је хиљадама километара удаљена и толико аутентична да се наизглед драстично разликује од живота у нашој земљи, једна је од држава са којима је Република Србија одржавала интензивно вишедеценијско традиционално пријатељство и разумевање.

Дипломатски односи са Индијом успостављени су само годину дана након велике победе Махатме Гандија и проглашења независности 1947. године. Њих од почетка до данас одликују међусобно поштовање и константна жеља за унапређењем сарадње.

Партнерство две земље било је најинтензивније у оквиру Покрета несврстаних, у време када је Србија била под окриљем Федеративне Народне Републике Југославије и под вођством Јосипа Броза Тита.

Тито је управо заједно са премијером Индије Џавахарлалом Нехруом и председником Египта Гамалом Абделом Насером 1956. године на Брионима потписао декларацију о заједничкој сарадњи, чиме је основан Покрет несврстаних – скуп земаља који се нису приклонили ни Истоку, ни Западу. Тадашња ФНР Југославија и Република Индија профилисале се као значајни фактори међународног мира и стабилности.  Покрет је бројао 120 држава чланица и 17 земаља посматрача.

Џавахарлал Нехру и Јосип Броз Тито

нехру и тито

Тито је био први председник једне европске државе који је посетио Индију након стицања независности. Званична посета трајала је од 22. децембра 1954. до 8. јануара 1955. године. Нову годину дочекао је у Калкути, граду који је дуго важио за културну престоницу Индије, где је са Нехруом пратио плесну представу а затим присуствовао свечаној вечери на свом броду “Галеб”. Нехру је посету узвратио годину дана касније.

Као одраз најдубљег поштовања и савезништва, Тито је Нехруу за 70. рођендан поклонио један од највреднијих државничких дарова за време свог председничког мандата – слику Паје Јовановића ,,Њен први наступ“. С друге стране, Титова популарност у тадашњој Индији најбоље је илустрована чињеницом да су многи родитељи својој деци давали имена по овом југословенском лидеру.

У Београду је 1961. године одржан Први оснивачки самит Покрета несврстаних, на ком је присуствовао и индијски премијер. Том приликом је засадио, као и остали учесници, платан који и данас постоји у Алеји мира у новобеградском Парку пријатељства код Ушћа. Симболика овог дрвета је у дуговечности којом се промовише идеја о успостављању трајног мира у свету. Стабла су постављена на удаљености од осам метара једно од другог, како би се на одређеној висини раста њихове крошње спојиле и формирале јединствени зелени низ.

Плоча испод стабла платана које је Џавахарлал Нехру посадио поводом одржавања Првог самита Покрета несврстаних одржаног у Београду 1961. године

први самит несврстаних

Као подсетница на ово историјско раздобље, две улице модерног Београда носе имена индијских великана-   Гандија и Нехруа. Њих красе и бисте ових револуционара које нас данас подсећају на величину њиховог дела. Џавахарлал Нехру је проглашен и за почасног грађанина Београда.

Иако је Покрет несврстаних изгубио снагу крајем седамдесетих година, Индија и Србија, која је у међувремену пролазила кроз различите политичке форме, су остале пријатељи, међусобно се уважавајући.

  1. године разним манифестацијама свечано је обележено 70 година дипломатских односа две земље. Тада су одржане и посете на високом нивоу – први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић боравио је у посети Њу Делхију, а Републику Србију је посетио потпредседник Индије г. Венкаиа Наиду. Претходно, Индију је посетио тадашњи председник Владе Републике Србије Александар Вучић који је учествовао на скупу ,,Вибрант Гујарат Суммит“.

У част овог јубилеја Пошта Србије издала је и посебну емисију маркица са ликом Свамија Вивекананде, индијског  филозофа, мудраца и духовног учитеља.

Свами Вивекананда

Свами Вивекананда

Србија и Индија данас имају блиску сарадњу у Уједињеним нацијама, сарађују у борби против тероризма и Индија је једна од многобројних земаља која, поштујући суверенитет и територијални интегритет Републике Србије, није признала независност Косова и Метохије, што додатно учвршћује пријатељске везе двеју држава.

На крају – враћамо се на почетак и на изјаву индијског премијера Нехруа из 1955. године приликом посете Београду: „Раздаљина која нас дели нестала је у сусрету наших мисли и положени су темељи за пријатељство које ће, верујем, бити трајно.” Иако је доба несврстаних иза нас, сведоци смо да се ово уверење обистињује,  и да обе земље у последњих неколико година настоје да интензивирају сарадњу.

Државници истичу спремност за даљи развој економских односа, јачање трговинске размене, као и развој сарадње у бројним привредним гранама. Индија доживљава изузетан  економски успон, а како кажу стручњаци, представља и локомотиву глобалног развоја.

У међувремену, у животима обичних грађана, ма колико географски удаљена, утицај ове земље је свепристутан. Индијска храна, јога, филозофија живота и географске и туристичке знаменитости дубоко су се интегрисале у савремено глобално, па и српско друштво, и обогатиле га на свој начин.

Маузолеј Таџ Махал

таѕ махал