NAŠ BLOG

OD NESVRSTANIH, ZAUVEK SVRSTANI MEĐU PRIJATELJE

BILATERALNI ODNOSI

REPUBLIKA SRBIJA I REPUBLIKA INDIJA

Republika Indija je zemlja velikih kontrasta, upečatljive istorije i kulture, velelepnih građevina, bogate religije…  Iako je hiljadama kilometara udaljena i toliko autentična da se naizgled drastično razlikuje od života u našoj zemlji, jedna je od država sa kojima je Republika Srbija održavala intenzivno višedecenijsko tradicionalno prijateljstvo i razumevanje.

Diplomatski odnosi sa Indijom uspostavljeni su samo godinu dana nakon velike pobede Mahatme Gandija i proglašenja nezavisnosti 1947. godine. Njih od početka do danas odlikuju međusobno poštovanje i konstantna želja za unapređenjem saradnje.

Partnerstvo dve zemlje bilo je najintenzivnije u okviru Pokreta nesvrstanih, u vreme kada je Srbija bila pod okriljem Federativne Narodne Republike Jugoslavije i pod vođstvom Josipa Broza Tita.

Tito je upravo zajedno sa premijerom Indije Džavaharlalom Nehruom i predsednikom Egipta Gamalom Abdelom Naserom 1956. godine na Brionima potpisao deklaraciju o zajedničkoj saradnji, čime je osnovan Pokret nesvrstanih – skup zemalja koji se nisu priklonili ni Istoku, ni Zapadu. Tadašnja FNR Jugoslavija i Republika Indija profilisale se kao značajni faktori međunarodnog mira i stabilnosti.  Pokret je brojao 120 država članica i 17 zemalja posmatrača.

Džavaharlal Nehru i Josip Broz Tito

nehru i tito

Tito je bio prvi predsednik jedne evropske države koji je posetio Indiju nakon sticanja nezavisnosti. Zvanična poseta trajala je od 22. decembra 1954. do 8. januara 1955. godine. Novu godinu dočekao je u Kalkuti, gradu koji je dugo važio za kulturnu prestonicu Indije, gde je sa Nehruom pratio plesnu predstavu a zatim prisustvovao svečanoj večeri na svom brodu “Galeb”. Nehru je posetu uzvratio godinu dana kasnije.

Kao odraz najdubljeg poštovanja i savezništva, Tito je Nehruu za 70. rođendan poklonio jedan od najvrednijih državničkih darova za vreme svog predsedničkog mandata – sliku Paje Jovanovića ,,Njen prvi nastup“. S druge strane, Titova popularnost u tadašnjoj Indiji najbolje je ilustrovana činjenicom da su mnogi roditelji svojoj deci davali imena po ovom jugoslovenskom lideru.

U Beogradu je 1961. godine održan Prvi osnivački samit Pokreta nesvrstanih, na kom je prisustvovao i indijski premijer. Tom prilikom je zasadio, kao i ostali učesnici, platan koji i danas postoji u Aleji mira u novobegradskom Parku prijateljstva kod Ušća. Simbolika ovog drveta je u dugovečnosti kojom se promoviše ideja o uspostavljanju trajnog mira u svetu. Stabla su postavljena na udaljenosti od osam metara jedno od drugog, kako bi se na određenoj visini rasta njihove krošnje spojile i formirale jedinstveni zeleni niz.

Ploča ispod stabla platana koje je Džavaharlal Nehru posadio povodom održavanja Prvog samita Pokreta nesvrstanih održanog u Beogradu 1961. godine

prvi samit nesvrstanih

Kao podsetnica na ovo istorijsko razdoblje, dve ulice modernog Beograda nose imena indijskih velikana-   Gandija i Nehrua. Njih krase i biste ovih revolucionara koje nas danas podsećaju na veličinu njihovog dela. Džavaharlal Nehru je proglašen i za počasnog građanina Beograda.

Iako je Pokret nesvrstanih izgubio snagu krajem sedamdesetih godina, Indija i Srbija, koja je u međuvremenu prolazila kroz različite političke forme, su ostale prijatelji, međusobno se uvažavajući.

  1. godine raznim manifestacijama svečano je obeleženo 70 godina diplomatskih odnosa dve zemlje. Tada su održane i posete na visokom nivou – prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravio je u poseti Nju Delhiju, a Republiku Srbiju je posetio potpredsednik Indije g. Venkaia Naidu. Prethodno, Indiju je posetio tadašnji predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić koji je učestvovao na skupu ,,Vibrant Gujarat Summit“.

U čast ovog jubileja Pošta Srbije izdala je i posebnu emisiju markica sa likom Svamija Vivekanande, indijskog  filozofa, mudraca i duhovnog učitelja.

Svami Vivekananda

Svami Vivekananda

Srbija i Indija danas imaju blisku saradnju u Ujedinjenim nacijama, sarađuju u borbi protiv terorizma i Indija je jedna od mnogobrojnih zemalja koja, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, nije priznala nezavisnost Kosova i Metohije, što dodatno učvršćuje prijateljske veze dveju država.

Na kraju – vraćamo se na početak i na izjavu indijskog premijera Nehrua iz 1955. godine prilikom posete Beogradu: „Razdaljina koja nas deli nestala je u susretu naših misli i položeni su temelji za prijateljstvo koje će, verujem, biti trajno.” Iako je doba nesvrstanih iza nas, svedoci smo da se ovo uverenje obistinjuje,  i da obe zemlje u poslednjih nekoliko godina nastoje da intenziviraju saradnju.

Državnici ističu spremnost za dalji razvoj ekonomskih odnosa, jačanje trgovinske razmene, kao i razvoj saradnje u brojnim privrednim granama. Indija doživljava izuzetan  ekonomski uspon, a kako kažu stručnjaci, predstavlja i lokomotivu globalnog razvoja.

U međuvremenu, u životima običnih građana, ma koliko geografski udaljena, uticaj ove zemlje je svepristutan. Indijska hrana, joga, filozofija života i geografske i turističke znamenitosti duboko su se integrisale u savremeno globalno, pa i srpsko društvo, i obogatile ga na svoj način.

Mauzolej Tadž Mahal

taѕ mahal