НАШ БЛОГ

САВСКИ ВЕНАЦ: OПШТИНА СА НАЈВЕЋИМ БРОЈЕМ РЕЗИДЕЦИЈАЛНИХ ОБЈЕКАТА У НАШЕМ ПОРТФОЛИЈУ

Већина резидецијалних објеката у нашем портфолију налази се на територији Општине Савски венац. То је био повод да Вас упознамо са једном од најстаријих београдских општина.Dipos, Savski venac, diplomatija, diplomate, nekretnine, izdavanje, Beograd,aritektonski dragulji,

Фото: https://www.savskivenac.rs/

Име општине Савски венац симболизује њен положај, јер се попут венца сместила уз саму обалу Саве. Oснована је 1957. године и простире се на територији од 1.580 хектара.
Историја бележи да се изласком из градске тврђаве, Београд вековима развијао у два крака уз реке и између њих. Међутим, када је први српски кнез Милош Обреновић, у 19. веку, подигао свој конак, у тада удаљеном Топчидеру, ширење Београда добило je потпуно нови ток.
Због тога не чуди да су се управо на Савском венцу појавиле прве радње, пијаце и кафане, али и прво позориште, прве болнице, министарство, и фудбалски клуб у Србији. Поред тога Савским венцем ће много година касније проћи и једна од првих трамвајских линија.

Dipos, Savski venac, diplomatija, diplomate, nekretnine, izdavanje, Beograd,aritektonski dragulji,

Данас, на овој општини се налазе неке од најзначајнијих институција попут Владе Републике Србије, већине министарстава, бројне државне институције, Палата правде, управна зграда Железнице Србије, Клинички и Ургентни центар, Војно-медицинска академија, Завод за израду новчаница, већина београдских факултета и петнаестак основних и средњих школа.
Савски венац никако се не може заобићи. Сви путници који у Београд долазе или из њега одлазе морају то учинити управо са Савског венца, или бар кроз њега проћи. На овој општини налазе се Београдска аутобуска станица, сви београдски савски мостови, најлепши градски паркови, излетишта и најпрометније улице.

Dipos, Savski venac, diplomatija, diplomate, nekretnine, izdavanje, Beograd,aritektonski dragulji,

У овом делу града смештене су и значајне установе културе попут Југословенског драмског позоришта, Студентског културног центра али и Београдски сајам и бројни хотели, познати ресторани и клубови.
И два највећа српска фудбалска клуба до Другог светског рата (Југославија и БСК) била су смештена на Савском венцу, а на истом месту данас су их наследили Црвена Звезда и Партизан.

Београд на води

Dipos, Savski venac, diplomatija, diplomate, nekretnine, izdavanje, Beograd,aritektonski dragulji, Фото: Sava52Bogdanovic, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Београд на води, познат као Belgrade Waterfront, такође се налази на општини Савски венац. Реч је о пројекту ревитализације, реконструкције и изградње дела простора познатог под именом Савски амфитеатар у Београду. Пројектом којим предводи Влада Републике Србије и Eagle Hills, водеће предузеће за приватне инвестиције и инвестиционе развоје из Абу Дабија, планирано је 6000 апартмана, седам хотела, 2000 канцеларија и највећи тржни центар у југоисточној Европи. Београд на води постао је нови симбол српске престонице, а са Кулом Београд померио је архитектонске стандарде и главном граду и донео ексклузивне садржаје.

Нова главна железничка станица “Београд центар”

Железничка станица “Београд центар” је централна београдска железничка станица која се такође налази на овој општини. Иако недовршена, 1. јула 2018. године преузела је улогу главне градске станице након што је стара, у Савском амфитеатру, после 133 године, искључена из саобраћаја.
Изградња станице је још увек у току , а према наводима „Инфраструктура железнице Србије“, зграда ће задовољити све највише стандарде у путничком железничком саобраћају.
Приликом недавног обиласка радова, председник Србије Александар Вучић изјавио је да очекује да ће нова велелепна Главна железничка станица на Прокопу бити отворена 20. октобра 2023. на Дан ослобођења Београда.

Dipos, Savski venac, diplomatija, diplomate, nekretnine, izdavanje, Beograd,aritektonski dragulji, Almarq, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Наши драгуљи

Ову општину посебно красе најстарији и највреднији културно-историјски споменици. На овом простору смештене су и бројне амбасаде и резиденције међу којима су и велелепна здања којима управља наше Друштво. Делић богате ризнице архитектонске и културне баштине Дипоса се налази на приказаним фотографијама.

Dipos, Savski venac, diplomatija, diplomate, nekretnine, izdavanje, Beograd,aritektonski dragulji,

Aндре Николића бр. 17, Сењак, Савски венац

 

Dipos, Savski venac, diplomatija, diplomate, nekretnine, izdavanje, Beograd,aritektonski dragulji,

Чакорска бр. 2, Дедиње, Савски венац