NAŠ BLOG

SAVSKI VENAC: OPŠTINA SA NAJVEĆIM BROJEM REZIDECIJALNIH OBJEKATA U NAŠEM PORTFOLIJU

Većina rezidecijalnih objekata u našem portfoliju nalazi se na teritoriji Opštine Savski venac. To je bio povod da Vas upoznamo sa jednom od najstarijih beogradskih opština.Dipos, Savski venac, diplomatija, diplomate, nekretnine, izdavanje, Beograd,aritektonski dragulji,

Foto: https://www.savskivenac.rs/

Ime opštine Savski venac simbolizuje njen položaj, jer se poput venca smestila uz samu obalu Save. Osnovana je 1957. godine i prostire se na teritoriji od 1.580 hektara.
Istorija beleži da se izlaskom iz gradske tvrđave, Beograd vekovima razvijao u dva kraka uz reke i između njih. Međutim, kada je prvi srpski knez Miloš Obrenović, u 19. veku, podigao svoj konak, u tada udaljenom Topčideru, širenje Beograda dobilo je potpuno novi tok.
Zbog toga ne čudi da su se upravo na Savskom vencu pojavile prve radnje, pijace i kafane, ali i prvo pozorište, prve bolnice, ministarstvo, i fudbalski klub u Srbiji. Pored toga Savskim vencem će mnogo godina kasnije proći i jedna od prvih tramvajskih linija.

Dipos, Savski venac, diplomatija, diplomate, nekretnine, izdavanje, Beograd,aritektonski dragulji,

Danas, na ovoj opštini se nalaze neke od najznačajnijih institucija poput Vlade Republike Srbije, većine ministarstava, brojne državne institucije, Palata pravde, upravna zgrada Železnice Srbije, Klinički i Urgentni centar, Vojno-medicinska akademija, Zavod za izradu novčanica, većina beogradskih fakulteta i petnaestak osnovnih i srednjih škola.
Savski venac nikako se ne može zaobići. Svi putnici koji u Beograd dolaze ili iz njega odlaze moraju to učiniti upravo sa Savskog venca, ili bar kroz njega proći. Na ovoj opštini nalaze se Beogradska autobuska stanica, svi beogradski savski mostovi, najlepši gradski parkovi, izletišta i najprometnije ulice.

Dipos, Savski venac, diplomatija, diplomate, nekretnine, izdavanje, Beograd,aritektonski dragulji,

U ovom delu grada smeštene su i značajne ustanove kulture poput Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Studentskog kulturnog centra ali i Beogradski sajam i brojni hoteli, poznati restorani i klubovi.
I dva najveća srpska fudbalska kluba do Drugog svetskog rata (Jugoslavija i BSK) bila su smeštena na Savskom vencu, a na istom mestu danas su ih nasledili Crvena Zvezda i Partizan.

Beograd na vodi

Dipos, Savski venac, diplomatija, diplomate, nekretnine, izdavanje, Beograd,aritektonski dragulji, Foto: Sava52Bogdanovic, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Beograd na vodi, poznat kao Belgrade Waterfront, takođe se nalazi na opštini Savski venac. Reč je o projektu revitalizacije, rekonstrukcije i izgradnje dela prostora poznatog pod imenom Savski amfiteatar u Beogradu. Projektom kojim predvodi Vlada Republike Srbije i Eagle Hills, vodeće preduzeće za privatne investicije i investicione razvoje iz Abu Dabija, planirano je 6000 apartmana, sedam hotela, 2000 kancelarija i najveći tržni centar u jugoistočnoj Evropi. Beograd na vodi postao je novi simbol srpske prestonice, a sa Kulom Beograd pomerio je arhitektonske standarde i glavnom gradu i doneo ekskluzivne sadržaje.

Nova glavna železnička stanica “Beograd centar”

Železnička stanica “Beograd centar” je centralna beogradska železnička stanica koja se takođe nalazi na ovoj opštini. Iako nedovršena, 1. jula 2018. godine preuzela je ulogu glavne gradske stanice nakon što je stara, u Savskom amfiteatru, posle 133 godine, isključena iz saobraćaja.
Izgradnja stanice je još uvek u toku , a prema navodima „Infrastruktura železnice Srbije“, zgrada će zadovoljiti sve najviše standarde u putničkom železničkom saobraćaju.
Prilikom nedavnog obilaska radova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će nova velelepna Glavna železnička stanica na Prokopu biti otvorena 20. oktobra 2023. na Dan oslobođenja Beograda.

Dipos, Savski venac, diplomatija, diplomate, nekretnine, izdavanje, Beograd,aritektonski dragulji, Almarq, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Naši dragulji

Ovu opštinu posebno krase najstariji i najvredniji kulturno-istorijski spomenici. Na ovom prostoru smeštene su i brojne ambasade i rezidencije među kojima su i velelepna zdanja kojima upravlja naše Društvo. Delić bogate riznice arhitektonske i kulturne baštine Diposa se nalazi na prikazanim fotografijama.

Dipos, Savski venac, diplomatija, diplomate, nekretnine, izdavanje, Beograd,aritektonski dragulji,

Andre Nikolića br. 17, Senjak, Savski venac

 

Dipos, Savski venac, diplomatija, diplomate, nekretnine, izdavanje, Beograd,aritektonski dragulji,

Čakorska br. 2, Dedinje, Savski venac