ПРИЧЕ ИЗ НАШЕ РИЗНИЦЕ ЗДАЊА

Дипломатска колонија на Дедињу

Првобитно је изграђена за потребе смештаја и боравак страних дипломата и представника страних држава током одржавања Првог самита Покрета несврстаних који је одржан у Београду давне 1961. године.

Дипломатска колонија на Дедињу представља својеврсну зелену оазу овог дела града. Њена укупна површина износи око 4 ха од чега већи део чине уређене зелене површине и парк. У овај опуштајући и складан амбијент смештено је 26 вила, међу којима се данас налазе и три пословне зграде привредног друштва „Дипос“ д.о.о. Београд.

Живот и рад у Дипломатској колонији на Дедињу обилује многим предностима. Неке од погодности које становници Колоније имају на располагању, а о којима се брине друштво Дипос су:  24 часовни видео наѕор, физичко-техничко обезбеђење објеката, чишћење, одржавање зелених повшина и парка, уређење екстеријера и 24-часовна служба за  хитне интервенције. Затим, Колонија поседује и сопствену топлотну станицу, која је у потпуности независна од осталих градских топлана и преко које се све зграде у колонији напајају топлотном енергијом.

Дипломатска колонија на Дедињу, иако изграђења пре 50 и више година, и данас представља једну од најексклузивнијих локација за живот и рад у Београду, интимну амбијенталну целину космополитског духа, оаза мира и зеленила.