PRIČE IZ NAŠE RIZNICE ZDANJA

Diplomatska kolonija na Dedinju

Prvobitno je izgrađena za potrebe smeštaja i boravak stranih diplomata i predstavnika stranih država tokom održavanja Prvog samita Pokreta nesvrstanih koji je održan u Beogradu davne 1961. godine.

Diplomatska kolonija na Dedinju predstavlja svojevrsnu zelenu oazu ovog dela grada. Njena ukupna površina iznosi oko 4 ha od čega veći deo čine uređene zelene površine i park. U ovaj opuštajući i skladan ambijent smešteno je 26 vila, među kojima se danas nalaze i tri poslovne zgrade privrednog društva „Dipos“ d.o.o. Beograd.

Život i rad u Diplomatskoj koloniji na Dedinju obiluje mnogim prednostima. Neke od pogodnosti koje stanovnici Kolonije imaju na raspolaganju, a o kojima se brine društvo Dipos su:  24 časovni video naѕor, fizičko-tehničko obezbeđenje objekata, čišćenje, održavanje zelenih povšina i parka, uređenje eksterijera i 24-časovna služba za  hitne intervencije. Zatim, Kolonija poseduje i sopstvenu toplotnu stanicu, koja je u potpunosti nezavisna od ostalih gradskih toplana i preko koje se sve zgrade u koloniji napajaju toplotnom energijom.

Diplomatska kolonija na Dedinju, iako izgrađenja pre 50 i više godina, i danas predstavlja jednu od najekskluzivnijih lokacija za život i rad u Beogradu, intimnu ambijentalnu celinu kosmopolitskog duha, oaza mira i zelenila.