ВЕСТИ

75 година дипломатских односа Србије и Мексика

16.09.2021.Вести

Амбасада Мексика у Републици Србији је 15. септембра 2021. године, поводом прославе Националног празника и 75 година дипломатских односа Мексика и Републике Србије организовала пригодну свечаност у просторијама Амбасаде, којој су присуствовали пријатељи Амбасаде и мексичког народа, представници дипломатског кора, као и представници Друштва за изнајмљивање некретнина „Дипос“ д.о.о. Београд, Заменик директора, Ивана Милосављевић и директор Службе за техничке послове, Јован Рогановић.

Њ. Е. амбасадор Мексика у Србији, господин Карлос Исауро Феликс Корона се током свечаности обратио гостима, пожелео топлу добродошлицу и истакао да Мексико и Република Србија ове године прослављају 75 године дипломатских односа.

Њ. Е., господин Феликс Корона изјавио је да од када је Мексико отворио своју Амбасаду у Београду никада, ни у једном тренутку није затворио врата и увек је био близак српском народу у току историјских дешавања у области Западног Балкана, а у складу са својим принципима спољне политике, међународног права и стабилног пријатељства, Мексико је подржавао суверенитет и територијални интегритет Србије.

Такође, истакао је да је месец септембар од посебног значаја за Мексички народ будући да представља  месец отаџбине и том приликом се осврнуо на јучерашњу прославу – Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Поводом јубилеја 75 година дипломатских односа Мексика и Републике Србије, промовисано је и најновије издање пригодних поштанских марака.  На издању поштанских марака, на две марке у блоку и пригодном коверту, мотиви у првом плану су Београдски победник и мексички Споменик независности, а у позадини важни културно-историјски споменици, спојени заставама и националним мотивима обе земље у виду моста.

Амбасада Мексика у Републици Србији и Друштво за изнајмљивање некретнина „Дипос“ д.о.о. Београд више деценија негују добру пословну сарадњу, будући да цењена Амбасада користи непокретност из фонда Друштва у улици Љутице Богдана бр. 5.

Мексико је једна од држава којој су и грађани Србије веома наклоњени, јер су се обе земље историјски залагале за исте вредности, више векова се бориле за слободу и пружале једна другој спољнополитичку подршку.

Поводом прославе Националног празника Мексика и 75 година дипломатских односа са Републиком Србијом, Београд ће данас засијати у бојама мексичке заставе.

Мексичка застава је састављена од три вертикалне боје; црвена представља крв проливену од стране мексичких грађана који су се борили за независност, зелена боја представља наду а бела која се налази у средини представља чистоту;

Друштво за изнајмљивање некретнина „Дипос“ д.о.о. Београд користи и ову прилику да цењеној Амбасади Мексика у Републици Србији упути честитке поводом Националног празника.