VESTI

75 godina diplomatskih odnosa Srbije i Meksika

16.09.2021.Vesti

Ambasada Meksika u Republici Srbiji je 15. septembra 2021. godine, povodom proslave Nacionalnog praznika i 75 godina diplomatskih odnosa Meksika i Republike Srbije organizovala prigodnu svečanost u prostorijama Ambasade, kojoj su prisustvovali prijatelji Ambasade i meksičkog naroda, predstavnici diplomatskog kora, kao i predstavnici Društva za iznajmljivanje nekretnina „Dipos“ d.o.o. Beograd, Zamenik direktora, Ivana Milosavljević i direktor Službe za tehničke poslove, Jovan Roganović.

Nj. E. ambasador Meksika u Srbiji, gospodin Karlos Isauro Feliks Korona se tokom svečanosti obratio gostima, poželeo toplu dobrodošlicu i istakao da Meksiko i Republika Srbija ove godine proslavljaju 75 godine diplomatskih odnosa.

Nj. E., gospodin Feliks Korona izjavio je da od kada je Meksiko otvorio svoju Ambasadu u Beogradu nikada, ni u jednom trenutku nije zatvorio vrata i uvek je bio blizak srpskom narodu u toku istorijskih dešavanja u oblasti Zapadnog Balkana, a u skladu sa svojim principima spoljne politike, međunarodnog prava i stabilnog prijateljstva, Meksiko je podržavao suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Takođe, istakao je da je mesec septembar od posebnog značaja za Meksički narod budući da predstavlja  mesec otadžbine i tom prilikom se osvrnuo na jučerašnju proslavu – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Povodom jubileja 75 godina diplomatskih odnosa Meksika i Republike Srbije, promovisano je i najnovije izdanje prigodnih poštanskih maraka.  Na izdanju poštanskih maraka, na dve marke u bloku i prigodnom kovertu, motivi u prvom planu su Beogradski pobednik i meksički Spomenik nezavisnosti, a u pozadini važni kulturno-istorijski spomenici, spojeni zastavama i nacionalnim motivima obe zemlje u vidu mosta.

Ambasada Meksika u Republici Srbiji i Društvo za iznajmljivanje nekretnina „Dipos“ d.o.o. Beograd više decenija neguju dobru poslovnu saradnju, budući da cenjena Ambasada koristi nepokretnost iz fonda Društva u ulici Ljutice Bogdana br. 5.

Meksiko je jedna od država kojoj su i građani Srbije veoma naklonjeni, jer su se obe zemlje istorijski zalagale za iste vrednosti, više vekova se borile za slobodu i pružale jedna drugoj spoljnopolitičku podršku.

Povodom proslave Nacionalnog praznika Meksika i 75 godina diplomatskih odnosa sa Republikom Srbijom, Beograd će danas zasijati u bojama meksičke zastave.

Meksička zastava je sastavljena od tri vertikalne boje; crvena predstavlja krv prolivenu od strane meksičkih građana koji su se borili za nezavisnost, zelena boja predstavlja nadu a bela koja se nalazi u sredini predstavlja čistotu;

Društvo za iznajmljivanje nekretnina „Dipos“ d.o.o. Beograd koristi i ovu priliku da cenjenoj Ambasadi Meksika u Republici Srbiji uputi čestitke povodom Nacionalnog praznika.