ВЕСТИ

Дом за цео свет: ДИПОС обележио 60 година пословања

01.12.2022.Вести

Друштво за изнајмљивање некретнина Дипос је 30. новембра 2022. у присуству бројних званица из света дипломатије, политике, привреде, културе и спорта, свечано обележило значајан јубилеј – 60 година пословања и 60 година Дипломатске колоније на Дедињу.

Основано 1962. године као државно предузеће за управљање и одржавање непокретности у власништву Републике Србије, са циљем да дипломатско-конзуларним представништвима у Републици Србији и њиховом особљу обезбеди удобан, комфоран и безбедан простор за живот и рад, „Дипос“ је истрајно радио на оснаживању билатералних односа државе Србије и тиме допринео изградњи чврстог партнерства са готово читавом дипломатском заједницом у Београду.

„Изузетно ми је задовољство што присуствујем вечерас обележавању 60 година постојања с једне стране урбаног насеља у Београду, а с друге стране државног предузећа које дели део историје наше државе. Дипос је настао заједно са чувеном конференцијом Покрета несврстаних земаља одржаној у Београду. Те прве мале кућице које су саграђене у то време, не би ли дипломате које су припремале ту велику конференцију из целог света имале где да бораве, сада чине једно дивно насеље. Дипос је фирма која брине о великом броју репрезентативних објеката у Београду. Можемо само да пожелимо све најбоље и директору и запосленима и да наставе да чувају и део културног наслеђа наше државе“, казала је потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић.

Обраћајући се присутнима, директор Дипос-а Ђоко Кривокапић, исткао је да је „Дипос“ поносан на своју 60 година дугу историју пословања, традицију и изграђену репутацију профитабилног државног предузећа које не користи средства из буџета Републике Србије, већ се финансира из сопствених прихода, делујући на слободном тржишту, а остварену пословну добит, на крају сваке године уплаћује у буџет.

„Република Србија нам је поверила на управљање и одржавање портфолио са преко 300 некретнина на најлепшим локацијама у Београду, које се већ деценијама користе за потребе смештаја дипломатске и међународне пословне заједнице. Кључ успеха овог предузећа,  оно што га у потпуности издваја од конкуренције и додатно чини јединственим јесте сет услуга које пружа, чиме се значајно доприноси квалитету живота и рада закупаца поверених непокретности , затим јединствен фонд некретнина којим располаже, као и чињеница да је „Дипос“ угостио на стотине дипломатских представника из читавог света, акредитованих у Републици Србији“, рекао је Кривокапић. Он је навео да је „Дипос“ примењујући у свом раду савремене трендове у пословању остварио проценат издатих непокретности од 97%, наплату потраживања од 92 %, а да кроз инвестиције у одржавање стотине државних некретнина, вишеструко увећава њихову вредност. Кривокапић је посебну захвалност упутио оснивачу предузећа Влади Републике Србије, као и свима који су допринели да Дипос израсте у кредибилног партнера и успешно државно предузеће.

Током свечаности уручене су специјалне захвалнице представницима амбасада Сједињених Мексичких Држава, Краљевине Данске и Сједињених Америчких Држава, са којима је Друштво остварило најдужу и непрекидну пословну сарадњу у протеклих 60 година.

„Разумевање и поштовање специфичних потреба једне Амбасаде је од суштинског значаја како бисмо имали функционално и квалитетно представништво које приказује прави имиџ Мексика у Србији. „Дипос“  има вољу и разумевање да спроводи административне процесе коју су својствени само дипломатским представништвима. Коначно, а подједнако важна је и услуга клијентима, коју амбасада добија од „Дипос“-а приликом одржавања и адаптације простора, увек благовремено и са најбољом завршном обрадом, као и у најбољим могућим роковима. 

Укратко, за Амбасаду Мексика, сарадња са компанијом „Дипос“ је од суштинског значаја за испуњавање наших дипломатских функција у Србији, на чему смо им веома захвални.”, изјавио је Амбасадор Сједињених Мексичких Држава у Републици Србији, Њ. Е. Карлос Исауро Феликс Корона.

Поред дипломатског кора и пословне заједнице међу званицама били су и министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић, министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, новоименовани директор БИА, Александар Вулин, дугогодишњи председник Мешовите комисије Дипос-а Вељко Одаловић, председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, адвокат Зденко Томановић и многи други.

За уметнички део програма био је задужен Хорски студио Звон, вођен диригентском палицом маестра Ђорђа Станковића и уз клавирску пратњу Татјане Шчербак -Шандоров као и гудачки квартет „Wonder Strings“.

Пријатељи догађаја били су Компанија Зептер Интернатионал , Винарија Дјоковић,  компанија Wine & Pleasure d.o.o.,  Специјална болница из области опште хирургије „Medical Time Hospital“ и Sky Music Production.

Најљубазније се захваљујемо свима који су својим присуством увеличали обележавање овако значајног  јубилеја који ће остати уписан у историји  Дипос-а.