VESTI

Francusko-srpska privredna komora

19.04.2021.Vesti

Francusko-srpska privredna komora (CCIFS) je osnovana 2005. godine, sa misijom da animira poslovnu zajednicu i omogući njeno umrežavanje realizacijom različitih aktivnosti, kao i da pruži operativnu podršku francuskim preduzećima da pronađu partnere, klijente, dobavljače i saradnike u Republici Srbiji.

Komora danas predstavlja važan faktor u izgradnji francusko-srpskih bilateralnih odnosa, koji se od 2011. godine posebno intenziviraju, podržani zvaničnim posetama najvišeg nivoa.

„Bolnice spremne za budućnost” – CCIFS konferencija, photo: CCIFS

Direktorka Francusko-srpske privredne komora (CCIFS), gospođa Sanja Ivanić je predstavnicima DIPOS-a predstavila način poslovanja Komore, realizovane aktivnosti i način na koji se članice u doba pandemije Kovid-19 prilagođavaju promenama. Komora trenutno broji preko 130 članova, francuskih, srpskih, ali i međunarodnih preduzeća.

U svojoj izjavi, gospođa Ivanić je istakla: -Svoje članice okupljamo kroz događaje različitih formata, od onih formalnih poput konferencija, obuka, gala večeri i drugih, do neformalnih kao što su sektorski klubovi ili francusko tradicionalno vinsko veče Božolea.

Zbog izmenjenih okolnosti, u poslednjih godinu dana, sastajemo se samo u onlajn formatu kome smo prilagodili svoje aktivnosti, sa ciljem da članovima olakšamo rad u ovom specifičnom kontekstu.

– Kao i svuda, i francuske kompanije u Srbiji su morale da promene dinamiku poslovanja i prilagode se novim uslovima rada. Do sada, kriza nije imala dramatičan uticaj na poslovanje, pa ni u jednoj od kompanija nije bilo masovnog otpuštanja zaposlenih. Najprimetniji uticaj je na poslovanje Aerodroma Beograd (VINCI Airports) gde se, naravno, obim saobraćaja značajno smanjio, ali je kompanija VINCI nastavila unapređenje aerodromskih infrastruktura po planu.  Trenutno sprovodimo treću anketu u vezi sa uticajem koronavirusa na poslovanje naših članova i znaćemo kako još bolje da ih podržimo kako bi prebrodile krizu što bezbolnije, dodala je gđa Ivanić najavljujući druženja u onlajn formatu.

Ona je takođe izrazila nadu da će se ubrzanom vakcinacijom vratiti i susreti uživo.

Online sajam zapošljavanja – Francuska nedelja, photo: CCIFS

Govoreći o aktuelnostima i planovima za naredni period, gđa Ivanić je naglasila da ova institucija nastavlja sa radom u onlajn formatu.

– Sa početkom pandemije, počeli smo serijal onlajn dijaloga sa predstavnicima ministarstava iz različitih sektora, sa ciljem da ohrabrimo dijalog između institucija Republike Srbije i kompanija. Pored ovoga, radimo i na brojnim drugim projektima, za koje ideje dobijamo kroz naše sektorske klubove.  Naravno, nadamo se da će sa ubrzanom vakcinacijom uskoro doći vreme i da se ponovo srećemo uživo – možda već na našoj Generalnoj skupštini krajem maja, dodala je Sanja.

Članstvom u Francusko-srpskoj privrednoj komori, Društvo za iznajmljivanje nekretnina „Dipos“ d.o.o. Beograd nastoji da u skladu sa trendovima međunarodnog poslovanja dodatno unapredi poslovne procese, kreira povoljno poslovno okruženje i ostvari dalji razvoj.

„Sektor voda i digitalna pametna rešenja za održivi razvoj” – CCIFS konferencija, photo: CCIFS

„Veštine budućnosti” – CCIFS konferencija održana 10.03.2020. godine, photo: CCIFS