ВЕСТИ

Француско-српска привредна комора

19.04.2021.Вести

Француско-српска привредна комора (ЦЦИФС) је основана 2005. године, са мисијом да анимира пословну заједницу и омогући њено умрежавање реализацијом различитих активности, као и да пружи оперативну подршку француским предузећима да пронађу партнере, клијенте, добављаче и сараднике у Републици Србији.

Комора данас представља важан фактор у изградњи француско-српских билатералних односа, који се од 2011. године посебно интензивирају, подржани званичним посетама највишег нивоа.

„Болнице спремне за будућност” – ЦЦИФС конференција, пхото: ЦЦИФС

Директорка Француско-српске привредне комора (ЦЦИФС), госпођа Сања Иванић је представницима ДИПОС-а представила начин пословања Коморе, реализоване активности и начин на који се чланице у доба пандемије Ковид-19 прилагођавају променама. Комора тренутно броји преко 130 чланова, француских, српских, али и међународних предузећа.

У својој изјави, госпођа Иванић је истакла: -Своје чланице окупљамо кроз догађаје различитих формата, од оних формалних попут конференција, обука, гала вечери и других, до неформалних као што су секторски клубови или француско традиционално винско вече Божолеа.

Због измењених околности, у последњих годину дана, састајемо се само у онлајн формату коме смо прилагодили своје активности, са циљем да члановима олакшамо рад у овом специфичном контексту.

– Као и свуда, и француске компаније у Србији су морале да промене динамику пословања и прилагоде се новим условима рада. До сада, криза није имала драматичан утицај на пословање, па ни у једној од компанија није било масовног отпуштања запослених. Најприметнији утицај је на пословање Аеродрома Београд (ВИНЦИ Аирпортс) где се, наравно, обим саобраћаја значајно смањио, али је компанија ВИНЦИ наставила унапређење аеродромских инфраструктура по плану.  Тренутно спроводимо трећу анкету у вези са утицајем коронавируса на пословање наших чланова и знаћемо како још боље да их подржимо како би пребродиле кризу што безболније, додала је гђа Иванић најављујући дружења у онлајн формату.

Она је такође изразила наду да ће се убрзаном вакцинацијом вратити и сусрети уживо.

Онлине сајам запошљавања – Француска недеља, пхото: ЦЦИФС

Говорећи о актуелностима и плановима за наредни период, гђа Иванић је нагласила да ова институција наставља са радом у онлајн формату.

– Са почетком пандемије, почели смо серијал онлајн дијалога са представницима министарстава из различитих сектора, са циљем да охрабримо дијалог између институција Републике Србије и компанија. Поред овога, радимо и на бројним другим пројектима, за које идеје добијамо кроз наше секторске клубове.  Наравно, надамо се да ће са убрзаном вакцинацијом ускоро доћи време и да се поново срећемо уживо – можда већ на нашој Генералној скупштини крајем маја, додала је Сања.

Чланством у Француско-српској привредној комори, Друштво за изнајмљивање некретнина „Дипос“ д.о.о. Београд настоји да у складу са трендовима међународног пословања додатно унапреди пословне процесе, креира повољно пословно окружење и оствари даљи развој.

„Сектор вода и дигитална паметна решења за одрживи развој” – ЦЦИФС конференција, пхото: ЦЦИФС

„Вештине будућности” – ЦЦИФС конференција одржана 10.03.2020. године, пхото: ЦЦИФС