НАШ БЛОГ

ДЕМОКРАТСКА РЕПУБЛИКА КОНГО

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

Kongo, Demokratska Republika Kongo, Dipos, diplomatija, bilateralni odnosi, ambasada,

Билатерални односи Републике Србије и Демократске Републике Конго, успостављени 1961. године, традиционално су добри и пријатељски. СФРЈ је, у оквиру своје анти-колонијалне политике, подржавала Конгоански национални покрет у борби за независност, која је стечена 1960. године. Од тада, односи две земље су стално напредовали, уз сталну и принципијелну подршку Конга територијалном интегритету и суверенитету Србије у међународним организацијама.

По својој површини, Конго је друга држава на афричком континенту. Разноликост домаћих језика око 250 различитих етничких група, превазилази се коришћењем званичног француског језика, па је Конго са популацијом од преко 78 милиона, четврта је земља по насељености у Африци и званично најмногољуднија франкофонска земља.

Kongo, Demokratska Republika Kongo, Dipos, diplomatija, bilateralni odnosi, ambasada

Киншаса је највећи и главни град Демократске Републике Конго. Некада је био само група малих рибарских села, а данас је динамичан мегалополис са око 12 милиона становника и главна лука. Град је основан крајем 19. века и временом је постао културно и индустријско средиште земље.
Реч је о граду јаких контраста, и највећој франкофонској урбаној области на свету која је премашила популацију Париза.

ПРИВАТНА СВОЈИНА КРАЉА ЛЕОПОЛДА II

До почетка 17. века, некада моћна краљевина екстремних природних богатстава, разбијена је на мини-државе.
Седамдесетих година 19.века, непосредно пре почетка освајања Африке, спроведено је истраживање Конга под покровитељством краља Леополда II од Белгије. Краљ је формално стекао права над територијом Конга на Берлинској конференцији 1885. године и учинио земљу својом приватном својином, што је у историји колонијализма јединствен случај. Сви становници Конга су сматрани приватним поседом што је у време експанзије плантажног гајења каучука довело до тешких злоупотреба.

Kongo, Demokratska Republika Kongo, Dipos, diplomatija, bilateralni odnosi, ambasada,

1908. године Белгија је, упркос оклевању, формално анексирала Конго од краља и формирала Белгијски Конго који је затим остварио своју потпуну независност 1960. године, када настаје Република Конго. Патрис Лумумба тада је био изабран за првог премијера, док је Жозеф Каса-Вубу постао први председник. Међутим, након само пар година, уследио је период војних удара, напетости и грађанских ратова што је знатно ослабило земљу.

Kongo, Republika Kongo, Dipos, diplomatija, bilaterlani odnosi, Patris Lumumba

Патрис Лумумба

НЕПРОЦЕЊИВА ЛЕПОТА И БОГАТСТВО ПРИРОДЕ

Конго је екстремно богат природним ресурсима. Обилује језерима, а њеном територијом протиче и велики број река, од којих је највећа река Конго, најдубља река на свету. Нјена дужина износи 4380 км што је чини другом најдужом реком у Африци. Друга је река у свету по површини слива после Амазона а са својим притокама протиче кроз другу највећу прашуму на свету, од које је само Амазонија већа.
Од укупно девет националних паркова, чак пет је под УНЕСKO заштитом. Најпознатији међу њима је Вирунга – јер броји неке од последњих припадника угрожене врсте планинских горила.

Kongo, Demokratska Republika Kongo, Dipos, bilateralni odnosi, diplomatija. ambasada

РИТМОВИ КОНГА

Конго се сматра средиштем популарне афричке музике која је дубоко усађена у културу нације. Многи савремени жанрови музике створени су под великим утицајем конгоанске музике, а још од 1960. године Киншаса је позната као музичка престоница. Поп, румба и ндомболо ритмови Конга који су освојили Африку пропагирају ношење разнобојне и веселе одеће, а конгоанска румба придружила се недавно Унесковој репрезентативној листи нематеријалног културног наслеђа.

Dipos, Kongo, Demokratska Republika Kongo, diplomatija, bilateralni odnosi, ambasada

МОАМБЕ

Конгоанска кухиња поноси се својим националним јелом моамбе, што на језику лингала значи број осам, јер се састоји од осам намирница: пилетине, кокосовог ораха, рибе, кикирикија, пиринча, банана, лишћа биљке налик спанаћу и умака од бибера. Уз њу се пије пиринчано пиво, палмино вино или сок од ђумбира.

Kongo, Demokratska Republika Kongo, diplomatija, Dipos, bilateralni odnosi, ambasada