НАШ БЛОГ

ЗЕМЉА ХИЉАДУ ФЈОРДОВА, ПОНОЋНОГ СУНЦА И НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

КРАЉЕВИНА НОРВЕШКА И РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Званични дипломатски односи Краљевине Норвешке и Републике Србије успостављени су 1942. године. Данас, билатерални односи две земље су јако добри и пријатељски и карактерише их позитиван тренд који се огледа у подршци када су у питању пројекти у областима правосуђа и финансијске контроле, ИТ сектору, сектору образовања и науке, као и секторима који се баве енергетиком и рударством.

Norveška, Srbija, bilateralni odnosi, Dipos, Diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić, diplomatija

ЗЕМЉА УЗВИШЕНЕ ЛЕПОТЕ 

Норвешка је земља неодољивих глечера, фјордова и узвишене лепоте. Фјордови се налазе на Унесковој листи светске баштине, а изнад арктичког круга поноћно сунце никада не залази, па се у зимским месецима може посматрати аурора бореалис или поларна светлост и уживати у нестварно лепим крајолицима.

Иако се сматра једним од најскупљих градова на свету, у главном граду Ослу, урбани живот и привлачна архитектура остављају без даха. Осло је велика и значајна лука и важан културни, образовни и туристички центар.

Norveška, Srbija, Oslo, bilateralni odnosi, Dipos, Diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić, diplomatija

Кулинарска револуција се тихо догодила у Норвешкој, и последњих година рођен је новооткривени понос на норвешку традиционалну храну, укусе и састојке.

Поред средњевековних дрвених црква и викинга, ова земља позната је по традиционалним народним фестивалима, а у специјалним приликама, носи се традиционална одећа која се назива бунад.

СКАНДИНАВСКИ ДРУШТВЕНИ МОДЕЛ 

Норвешка заузима површину од 385.207 квадратних километра. Настањује је 5,2 милиона становника, и једна је од најређе насељених држава на свету.

По завршетку Другог светског рата, доживела је нагли привредни раст, који је у прве две деценије отпочео индустријализацијом поморског саобраћаја и трговине, да би се од раних 1970-их наставио експлоатацијом великих налазишта нафте и природног гаса у Северном и Норвешком мору. Данас је Норвешка по БДП-у по глави становника шеста најбогатија држава, и пети је највећи извозник нафте.

По Уставу донесеном 17. маја 1814. године Норвешка је унитарна уставна монархија са парламентарним системом власти. Негује скандинавски друштвени модел са развијеном здравственом заштитом, субвенционисаним високим образовањем и опсежним системом друштвеног осигурања. Једна је од највише рангираних држава света по људском развојном индексу и оцењена најмирољубивијом државом на свету.

Norveška, Srbija, bilateralni odnosi, Dipos, Diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić, diplomatija

Иако је норвешки народ у два наврата на референдумима одбио улазак своје државе у Европску унију, Норвешка уско сарађује са овом заједницом, земљама чланицама, као и са Сједињеним Државама. Један је од главних финансијских покровитеља ОУН, и земља-суоснивач ОУН, НАТО-а, Савета Европе и Нордијског савета.

ЗАНИМЉИВОСТИ

  • У 19. веку је стотине хиљада Норвежана емигрирало у САД, а данас их више живи у Сједињеним Државама него у Норвешкој.
  • У Хамерфесту, најсевернијем граду на свету, током два летња месеца сунце сија и у поноћ. Норвешка је по томе прозвана Земља поноћног сунца.

ponoćno sunce, Norveška, Srbija, Dipos,, diplomatski odnosi, Diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić

  • Лични доходак по глави становника Норвешке рангиран је међу највишим у свету.
  • Норвешка 99% електричне енергије добија из хидроелектрана.
  • Образовање у Норвешкој је бесплатно.
  • Нобелова награда за мир се додељује сваке године у Ослу.
  • Лардал тунел је дуг 24,5 километара и то је најдужи тунел на свету, док је Еиксунд Тунел најдубљи подморски тунел. Дуг је 7.765 метара а досеже дубину од 287 метара.tunel,Norveška, diplomatija, Dipos, Dipomatska kolonija, Đoko Krivokapić
  • У Норвешкој је само 2,28% површине обрадиво.
  • У  Норвешкој постоји чак око 450.000 језера! Хорниндалсватнет је најдубље језеро у Европи са невероватних 514 метара!

jezera, norveška, diplomatija, Dipos, Dipomatska kolonija, Đoko Krivokapić

  • Норвешка има око 50.000 острва и обалу дугачку више од 83.000 километара.