NAŠ BLOG

ZEMLJA HILJADU FJORDOVA, PONOĆNOG SUNCA I NOBELOVE NAGRADE

BILATERALNI ODNOSI

KRALJEVINA NORVEŠKA I REPUBLIKA SRBIJA

Zvanični diplomatski odnosi Kraljevine Norveške i Republike Srbije uspostavljeni su 1942. godine. Danas, bilateralni odnosi dve zemlje su jako dobri i prijateljski i karakteriše ih pozitivan trend koji se ogleda u podršci kada su u pitanju projekti u oblastima pravosuđa i finansijske kontrole, IT sektoru, sektoru obrazovanja i nauke, kao i sektorima koji se bave energetikom i rudarstvom.

Norveška, Srbija, bilateralni odnosi, Dipos, Diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić, diplomatija

ZEMLJA UZVIŠENE LEPOTE 

Norveška je zemlja neodoljivih glečera, fjordova i uzvišene lepote. Fjordovi se nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine, a iznad arktičkog kruga ponoćno sunce nikada ne zalazi, pa se u zimskim mesecima može posmatrati aurora borealis ili polarna svetlost i uživati u nestvarno lepim krajolicima.

Iako se smatra jednim od najskupljih gradova na svetu, u glavnom gradu Oslu, urbani život i privlačna arhitektura ostavljaju bez daha. Oslo je velika i značajna luka i važan kulturni, obrazovni i turistički centar.

Norveška, Srbija, Oslo, bilateralni odnosi, Dipos, Diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić, diplomatija

Kulinarska revolucija se tiho dogodila u Norveškoj, i poslednjih godina rođen je novootkriveni ponos na norvešku tradicionalnu hranu, ukuse i sastojke.

Pored srednjevekovnih drvenih crkva i vikinga, ova zemlja poznata je po tradicionalnim narodnim festivalima, a u specijalnim prilikama, nosi se tradicionalna odeća koja se naziva bunad.

SKANDINAVSKI DRUŠTVENI MODEL 

Norveška zauzima površinu od 385.207 kvadratnih kilometra. Nastanjuje je 5,2 miliona stanovnika, i jedna je od najređe naseljenih država na svetu.

Po završetku Drugog svetskog rata, doživela je nagli privredni rast, koji je u prve dve decenije otpočeo industrijalizacijom pomorskog saobraćaja i trgovine, da bi se od ranih 1970-ih nastavio eksploatacijom velikih nalazišta nafte i prirodnog gasa u Severnom i Norveškom moru. Danas je Norveška po BDP-u po glavi stanovnika šesta najbogatija država, i peti je najveći izvoznik nafte.

Po Ustavu donesenom 17. maja 1814. godine Norveška je unitarna ustavna monarhija sa parlamentarnim sistemom vlasti. Neguje skandinavski društveni model sa razvijenom zdravstvenom zaštitom, subvencionisanim visokim obrazovanjem i opsežnim sistemom društvenog osiguranja. Jedna je od najviše rangiranih država sveta po ljudskom razvojnom indeksu i ocenjena najmiroljubivijom državom na svetu.

Norveška, Srbija, bilateralni odnosi, Dipos, Diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić, diplomatija

Iako je norveški narod u dva navrata na referendumima odbio ulazak svoje države u Evropsku uniju, Norveška usko sarađuje sa ovom zajednicom, zemljama članicama, kao i sa Sjedinjenim Državama. Jedan je od glavnih finansijskih pokrovitelja OUN, i zemlja-suosnivač OUN, NATO-a, Saveta Evrope i Nordijskog saveta.

ZANIMLJIVOSTI

  • U 19. veku je stotine hiljada Norvežana emigriralo u SAD, a danas ih više živi u Sjedinjenim Državama nego u Norveškoj.
  • U Hamerfestu, najsevernijem gradu na svetu, tokom dva letnja meseca sunce sija i u ponoć. Norveška je po tome prozvana Zemlja ponoćnog sunca.

ponoćno sunce, Norveška, Srbija, Dipos,, diplomatski odnosi, Diplomatska kolonija, Đoko Krivokapić

  • Lični dohodak po glavi stanovnika Norveške rangiran je među najvišim u svetu.
  • Norveška 99% električne energije dobija iz hidroelektrana.
  • Obrazovanje u Norveškoj je besplatno.
  • Nobelova nagrada za mir se dodeljuje svake godine u Oslu.
  • Lardal tunel je dug 24,5 kilometara i to je najduži tunel na svetu, dok je Eiksund Tunel najdublji podmorski tunel. Dug je 7.765 metara a doseže dubinu od 287 metara.tunel,Norveška, diplomatija, Dipos, Dipomatska kolonija, Đoko Krivokapić
  • U Norveškoj je samo 2,28% površine obradivo.
  • U  Norveškoj postoji čak oko 450.000 jezera! Hornindalsvatnet je najdublje jezero u Evropi sa neverovatnih 514 metara!

jezera, norveška, diplomatija, Dipos, Dipomatska kolonija, Đoko Krivokapić

  • Norveška ima oko 50.000 ostrva i obalu dugačku više od 83.000 kilometara.