NAŠ BLOG

BEL PAESE U SRCU BEOGRADA

BILATERALNI ODNOSI

ITALIJANSKI INSTITUT ZA KULTURU

Dom Večitog grada i glavno središte renesanse, Italija je i kolevka neprocenjivih kulturnih dostignuća koja su obeležila razvoj čitavog čovečanstva. Gotovo da nema domena u kom ova zemlja nije ostvarila vrhunac svog stvaralaštva ili ostavila neizbrisiv trag u razvoju – počevši od umetnosti, arhitekture, muzike, preko književnosti i filma.

Preko 90 italijanskih instituta za kulturu širom sveta danas su idealna mesta susreta i dijaloga za intelektualce, umetnike i ostale poštovaoce kulture, ali i za obične građane koji žele da ostvare povezanost sa Italijom. Ove ustanove su centri okupljanja italijanske zajednice u inostranstvu i uporište rastućeg interesovanja za italijansku kulturu. Takođe deluju i kao pokretači brojnih projekata i aktivnosti kulturne saradnje.

Italijanski kulturni centar u Beogradu

Italijanski kulturni centar u Beogradu aktivan je od 1940. godine. Ova ustanova promoviše italijansku kulturnu baštinu u njenim različitim izrazima putem inicijativa koje sa jedne strane prikazuju različitost duha italijanske stvarnosti, a sa druge nude mogućnost susreta i dijaloga između lokalne i italijanske kulturne scene.

Institut je jedan od faktora koji u velikoj meri doprinosi živosti i razvijanju kosmopolitskog duha Beograda. Organizacijom događaja, kulturnom saradnjom i naučnim istraživanjem, pruža podršku širenju svesti o književnim, filmskim i pozorišnim delima italijanskih autora na srpskom jeziku i otvara nove prostore neprocenjive vrednosti za unapređenje kulturnog identiteta građana Srbije.

  1. godina u znaku Dantea

Od brojnih projekata koje je Institut realizovao u prošlom periodu ovom prilikom ističemo dva kojima se obeležava 700 godina od smrti Dantea Aligijerija, oca italijanskog jezika.

Audio-knjiga „Od mračne šume do Raja” na trideset i tri jezika posvećena jednom od najznačajnijih književnih dela svih vremena – „Božanstvenoj komediji” predstavljena je 11. februara ove godine.

Knjiga prati sva tri dela, Pakao, Čistilište i Raj, i predstavlja jedinstveno sredstvo za otkrivanje ili ponovno otkrivanje ovog izvanrednog speva koji ne samo da i dalje budi interesovanje čitalaca širom sveta, već je i izvor inspiracije umetnicima, piscima, muzičarima, filmskim i pozorišnim rediteljima.

Italijanski institut za kulturu u Beogradu je priredio snimak čitanja odabranih odlomaka na srpskom jeziku u izvođenju dvoje značajnih srpskih glumaca: Dragana Vujića Vujketa, koji se istovremeno našao i u ulozi reditelja, i Jelene Gavrilović.

14. aprila u prostorijama Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu otvorena je izložba Hipermoderni Dante, sa ilustracijama Danteovog dela širom sveta u periodu od 1983. do 2021. godine.

Ona nudi merodavan pregled najnovijih tokova u dugačkoj istoriji ilustrovanih prikaza Danteovih dela i predstavlja jedinstvenu priliku da se srpskoj publici prikažu ikonografska dela visokog umetničkog dometa inspirisana Vrhunskim pesnikom. Posetiocima je pružena prilika da sa uživanjem posmatraju različita iskustva, tehnike i metodologije dovedene u dijalog kroz osamdesetak dela pet savremenih umetnika – Toma Filipsa, Monike Bajzner, Mima Paladina, Emilijana Poncija i Paola Barbijerija. Reč je o svojevrsnom putovanju u savremenu vizuelnu kulturu, raznoliku i slojevitu, koja obiluje formalnim sugestijama, kadra da ukaže na nove puteve tumačenja.

Izložba je otvorena do 12. maja 2021. godine. Nakon Beograda, biće predstavljena publici u Atini, Pragu, Moskvi, Madridu i Londonu.

Saradnja sa Dipos-om

Institut je od 1940. godine, od kada postoji u Beogradu, promenio nekoliko lokacija. Od 1. jula 2006. godine Italijanski institut za kulturu u Beogradu smešten je u objektu pod imenom Palazzo Italia, u ulici Kneza Miloša 56. Ovom nepokretnosti u vlasništvu Republike Srbije upravlja naše Društvo.

Povodom uspešne dugogodišnje saradnje, novi direktor ove ustanove g. Roberto Cincotta i NJ.E. Carlo Lo Cascio, ambasador Republike Italije u Beogradu, tokom aprila su posetili naše Društvo. Obe strane su iskazale zadovoljstvo dosadašnjim partnerstvom.

Vodeći se Danteovom izrekom ,,Noi non potemo avere perfetta vita senza amici“ (,,Ne možemo živeti savršen život bez prijatelja“), u planu je i unapređenje postojeće saradnje.