NAŠ BLOG

SLOVAČKA REPUBLIKA

BILATERALNI ODNOSI

Slovačka je mala srednjoevropska država sa upečatljivim planinskim pejzažima zapadnih Karpata, bogate kulture, tradicije i istorije. 

Slovačka, Republika Slovačka, Dipos, diplomatija, bilateralni odnosi, ambasada,nekretnine, izdavanje nekretnina

Iako su se na teritoriju današnje Slovačke slovenska plemena doselila tokom 5. i 6. veka, njena moderna istorija počinje stvaranjem demokratske Čehoslovačke, nakon Prvog svetskog rata. Padom komunističkog režima 1989. godine, nakon mirne Plišane revolucije, usledilo je ponovno razdvajanje države na Češku Republiku i Republiku Slovačku koja je postala član Evropske unije maja 2004. Glavni grad je Bratislava, udaljen od Beča oko 70 kilometara i jedini grad na svetu koji se graniči sa dve države.
Danas, Slovačka se smatra naprednom ekonomijom sa visokim prihodima. Usluge su najveći sektor privrede, kao i poljoprivreda, rudarstvo i industrija, dok automobilska industrija čini značajan deo izvoza zemlje.
Kada je reč o turizmu, Visoke Tatre, poznati skijaški centar, privlače brojne ljubitelje ovog sporta, iako jezera i kamenite udoline privlače posetioce tokom cele godine. Veliki doprinos turizmu daju i predivni srednjevekovni dvorci i utvrđenja, iz vremena poslednje linije odbrane od različitih invazija sa istoka i jugoistoka.

Slovačka, Republika Slovačka, Dipos, diplomatija, bilateralni odnosi, ambasada,nekretnine, izdavanje nekretnina

Duboko ukorenjena narodna tradicija Slovačke izražena je kroz umetnost i arhitekturu. Nekoliko lokacija pripadaju svetskoj baštini UNESKO-a kao što je drveno selo Vlkolinec. Katedrala Svete Jelisavete iz gotičkog doba u istočnom gradu Košice ujedno i najveća crkva u Slovačkoj.

Slovačka, Republika Slovačka, Dipos, diplomatija, bilateralni odnosi, ambasada,nekretnine, izdavanje nekretnina Celo Vlkolinec

Bilateralni odnosi

Slovačka je parlamentarna demokratska republika na čelu sa premijerom, koji ima najveću izvršnu vlast i predsednikom koji je formalno na čelu izvršne vlasti, sa ograničenim ovlašćenjima. Država je podeljena u osam regija, od kojih svaka nosi ime po svom glavnom gradu, a koje su 2002. dobile određeni stupanj autonomije.

Slovačka, Republika Slovačka, Dipos, diplomatija, bilateralni odnosi, ambasada,nekretnine, izdavanje nekretnina Palata Grasalkovič i rezidencija predsednika Slovačke u Bratislavi

Bilateralni odnosi Srbije i Slovačke su vrlo dobri i sadržajni. Dve zemlje ostvaruju intenzivan i kontinuiran politički dijalog na svim nivoima, a poseban doprinos odnosima dveju zemalja daje slovačka nacionalna manjina u Srbiji, kao i srpska nacionalna manjina u Slovačkoj.

Srbi u Slovačkoj

U Slovačkoj trenutno živi oko 6.000 pripadnika srpske nacionalne manjine. U pojedinim delovima živi već treća generacija Srba koji su dobili status nacionalne manjine, čime su stekli zaštitu kroz međunarodno pravo i međudržavne sporazume i imaju svog predstavnika u Savetu vlade Slovačke Republike za nacionalne manjine.
Ostalo je zabeleženo da je tokom 18. i 19. veka veliki broj srpskih učenika boravilo u Slovačkoj. Među njima su bili i oni koji su kasnije postali nosioci političkog, društvenog i kulturnog života Srba: Jovan Rajić, Dositej Obradović, Jovan Muškatirović, Pavle Kengelac, Joakim Vujić, Dimitrije Davidović, Sterija Popović, Đura Daničić, Svetozar Miletić, Jovan Jovanović Zmaj i Jovan Grčić Milenko. Srpski studenti u Bratislavi su 1838. godine osnovali i “Društvo i knjižnicu srpsku u Požunu”, koja je u periodu od 1865. do 1873. godine nosila ime “Sloboda”.

Slovačka, Republika Slovačka, Dipos, diplomatija, bilateralni odnosi, ambasada,nekretnine, izdavanje nekretnina, Dositej Obradović Dositej Obradović

 

Slovaci u Srbiji

Slovaci su danas treća po brojnosti nacionalna manjina u Vojvodini. Nakon oslobođenja Habzburške monarhije od turske vlasti, Slovaci su se doseljavali u nekoliko talasa u 18. veku. Kolonisti su uglavnom bili siromašni seljaci i zanatlije, ali sa njima, u manjem broju, dolazili su i obrazovani učitelji i sveštenici. Iako su u Slovačkoj većinom rimokatolici, Slovaci u Vojvodini su protestanti, a prva Evangelistička crkva sagrađena je 1783. godine u Bačkom Petrovcu. Najznačajnija ustanova za kulturu Slovaka bila je Matica slovačka osnovana u Bačkom Petrovcu 1932. godine, koja i danas aktivno radi na očuvanju slovačkog identiteta i razvoju društvenog položaja Slovaka, posebno u oblastima prosvete, kulture, umetnosti, slovačkog jezika i pisma.

Slovačka, Republika Slovačka, Dipos, diplomatija, bilateralni odnosi, ambasada,nekretnine, izdavanje nekretnina

Kulturni život Slovaka oduvek je bio izuzetno razvijen. To se pre svega odnosi na likovnu umetnost – naivno slikarstvo po kojem su Slovaci poznati. U centru slovačke naivne umetnosti, Kovačici, od pedesetih godina 20. veka stvaraju se dela inspirisana slovačkim običajima, životom na selu i tradicijom koja su ostvarila veliki uspeh ne samo u našoj zemlji, već i na brojnim izložbama u svetu.
U Vojvodini postoji 16 osnovnih škola gde se nastava održava na slovačkom jeziku, a u Bačkom Petrovcu i Kovačici osnovane su i slovačke gimnazije. Pored pozorišnog amaterizma, slovačka nacionalna zajednica organizuje i brojne festivale poput festivala folklora Slovaka Vojvodine “Tancuj, tancuj”, i festival pevača – solista slovačkih izvornih narodnih pesama “Stretnutie v pivnickom poli” u Pivnicama.

Slovačka, Republika Slovačka, Dipos, diplomatija, bilateralni odnosi, ambasada,nekretnine, izdavanje nekretnina

https://slovackizavod.org.rs/sr/manifestacije-i-festivali/muzicko-folklorni-festivali/tancuj-tancuj/