НАШ БЛОГ

НАЈСРЕЋНИЈА ЗЕМЉА НА СВЕТУ

КРАЉЕВИНА ДАНСКА И РЕПУБЛИКА СРБИЈА

У Северној Европи налази се Краљевина Данска. Позната као држава благостања, са развијеном привредом јаким јавним и приватним сектором и друштвом са једнаким правима за све, Данска је више година за редом, према неколико међународних истраживања. проглашавана и за најсрећнију земљу на свету. У самом је врху земаља са најразвијенијим образовањем, здравствене заштите, грађанских слобода, демократског управљања и ЛГБТ једнакости. Данска је чланица оснивач НАТО-а, Нордијског савета, ОЕЦД-а, ОЕБС-а и Уједињених нација.

Сматра се најмањом и најјужнијом државом Скандинавије и има око 5,5 милиона становника. Смештена је на полуострву Јиланд и великом броју острва која су повезана дугим, импозантним мостовима. Краљевина Данска такође обухвата и две самоуправне територије – Фарска острва и Гренланд. Иако је Грендланд око 500 пута већи од Данске, има 100 пута мање становника. Престоница је Копенхаген а најстарији град је Рибе који датира из 810. године.

Копенхаген, је смештен на острву Сјеланд и у њему живи око 1,2 милиона становника. Град је културни и економски центар Данске који 1300 године  постаје најбогатији и најзначајнији део Данске а тај статус задржао је до данас.

Од 1849. Године Данска  уставна монархија. Монарх је формално на челу државе, што је углавном церемонијална улога, јер је извршна власт у рукама кабинета министара, са премијером као првим међу једнакима. Законодавну власт чине и влада и Дански парламент, познат као Фолкетинг, који се састоји од (не више од) 179 чланова. Данско судство је функционално и административно независно од извршне и законодавне власти.

Билатерални односи Србије са Краљевином  Норвешком успостављени су 1917. године.

Политичка и економска сарадња две земље је на добром нивоу, уз континуиран раст, без отворених питања, осим данског признања ЈПНК. Унапређењу билатералне сарадње и јачању политичког дијалога допринела је посета Министра спољних послова Данске Ј. Кофода  Србији у августу 2021.године. Том приликом је имао сусрете са највишим српским званичницима, а разговори су обострано  оцењени као изузетно добри. Потврђена је данска подршка евроинтеграцијама Србије, а изражен је и интерес за даље данске инвестиције у Србију.

Привреда

Данска има развијену модерну тржишну привреду. Животни стандард је врло висок, монета је данска круна која је веома  стабилна. Осим што је позната државе благостања ова земља има дуго искуство у стварању енергетски ефикасне привреде . Стварање еколошког и одрживог друштва у коме сва енергија потиче из обновљивих извора је кључни циљ Данске како би се умањила емисија гасова стаклене баште у свету.

Када је реч о екологији немогуће је не споменути бицикле. Данска је, као и Холандија, позната као рај за бициклисте. Политика земље је промовисање бициклистичког саобраћаја, повећани су порези на аутомобиле, обезбеђени сви услови за безбедну и брзу вожњу бицикла. Процењује се да данас у Данској има преко 5 милиона бицикала, 11 000 километара бициклистичких стаза широм земље и довољно паркинга на сваком кораку.

Образовање у Данској је бесплатно, а девет година школе за децу од 7 до 16 година је обавезно. После завршених девет разреда четвртина ученика напушта школу и почиње да ради. Занимљиво је да постоји и десети разред који деца могу да упишу уколико се не осећају спремнима за средњу школу и многа деца га похађају.

У свим школама постоје савети ученика који се брину о свим проблемима ученика и о њима расправљају на састанцима са директорима и професорима. Сваке године од владе добијају одређену своту новца са којом сами располажу. Најчешће тај новац користе за организацију школских приредби или куповину уџбеника.

И док је Лудвиг Холберг творац данске комедије, Ханс Кристијан Андерсен је ипак књижевник који је својим бајкама прославио ову краљевину. Мала сирена, Ружно паче, Царево ново одело, Принцеза на зрну грашка су само неке од бајки које су обележиле детињства деце широм света.

Карен Бликсен је чувена данска списатељица, позната и под псеудонимом Исак Динесен. Неколико пута је била номинована за Нобелову награду, а њено најпознатије дело је „Моја Африка“. По мемоарима у којим је описала свој живот  на плантажи кафе у Кенији од 1914. до 1931. снимљен је вишеструко награђиван истоимени филм.

И Серен Кјеркегор, филозоф и теолог  и зачетник егзистенцијалне филозофије рођен је 1813. у Копенхагену. Нјихов сународник је и Нилс Бор, велики дански физичар и научник који се сматра зачетником савремене атомистике, који је 1922. године добио  Нобелову награду за научни допринос разумевању структуре атома и квантне теорије.

Занимљивости

Скулптура Мала сирена, обележје Копенхагена, односи се на сирену из истоимене бајке Ханса Кристијана Андерсена.

Просечна надморска висина државе је само 31 метар, а највиши врх је 170 метара.

Dyrehavsbakken је најстарији забавни парк на свету, а налази се 10 километара северно од Копенхагена. Парк потиче из касног 16. века, а први ролеркостер је отворен 1932. године.

Данска има највећи степен запослености у Европи, чак 75 процената.

Познате „Лего“ коцке производе се у месту Билунд у Данској.

Краљевска породица је најстарија у Европи. Њихово порекло датира из 10. века.

Данци су до сада освојили 14 Нобелових награда.

Застава Данске потиче из 1219. године и то је најстарија државна застава на свету.

Данска се рангира на другом месту с највећим бројем бицикала по глави становника на свету, после Холандије.

Ересундски мост, који повезује Данску и Шведску, дуг је 7.845 метара и најдужи је комбиновани (друмски и железнички) мост у Европи. Отворен је у јулу 2000. године.