NAŠ BLOG

NAJSREĆNIJA ZEMLJA NA SVETU

KRALJEVINA DANSKA I REPUBLIKA SRBIJA

U Severnoj Evropi nalazi se Kraljevina Danska. Poznata kao država blagostanja, sa razvijenom privredom jakim javnim i privatnim sektorom i društvom sa jednakim pravima za sve, Danska je više godina za redom, prema nekoliko međunarodnih istraživanja. proglašavana i za najsrećniju zemlju na svetu. U samom je vrhu zemalja sa najrazvijenijim obrazovanjem, zdravstvene zaštite, građanskih sloboda, demokratskog upravljanja i LGBT jednakosti. Danska je članica osnivač NATO-a, Nordijskog saveta, OECD-a, OEBS-a i Ujedinjenih nacija.

Smatra se najmanjom i najjužnijom državom Skandinavije i ima oko 5,5 miliona stanovnika. Smeštena je na poluostrvu Jiland i velikom broju ostrva koja su povezana dugim, impozantnim mostovima. Kraljevina Danska takođe obuhvata i dve samoupravne teritorije – Farska ostrva i Grenland. Iako je Grendland oko 500 puta veći od Danske, ima 100 puta manje stanovnika. Prestonica je Kopenhagen a najstariji grad je Ribe koji datira iz 810. godine.

Kopenhagen, je smešten na ostrvu Sjeland i u njemu živi oko 1,2 miliona stanovnika. Grad je kulturni i ekonomski centar Danske koji 1300 godine  postaje najbogatiji i najznačajniji deo Danske a taj status zadržao je do danas.

Od 1849. Godine Danska  ustavna monarhija. Monarh je formalno na čelu države, što je uglavnom ceremonijalna uloga, jer je izvršna vlast u rukama kabineta ministara, sa premijerom kao prvim među jednakima. Zakonodavnu vlast čine i vlada i Danski parlament, poznat kao Folketing, koji se sastoji od (ne više od) 179 članova. Dansko sudstvo je funkcionalno i administrativno nezavisno od izvršne i zakonodavne vlasti.

Bilateralni odnosi Srbije sa Kraljevinom  Norveškom uspostavljeni su 1917. godine.

Politička i ekonomska saradnja dve zemlje je na dobrom nivou, uz kontinuiran rast, bez otvorenih pitanja, osim danskog priznanja JPNK. Unapređenju bilateralne saradnje i jačanju političkog dijaloga doprinela je poseta Ministra spoljnih poslova Danske J. Kofoda  Srbiji u avgustu 2021.godine. Tom prilikom je imao susrete sa najvišim srpskim zvaničnicima, a razgovori su obostrano  ocenjeni kao izuzetno dobri. Potvrđena je danska podrška evrointegracijama Srbije, a izražen je i interes za dalje danske investicije u Srbiju.

Privreda

Danska ima razvijenu modernu tržišnu privredu. Životni standard je vrlo visok, moneta je danska kruna koja je veoma  stabilna. Osim što je poznata države blagostanja ova zemlja ima dugo iskustvo u stvaranju energetski efikasne privrede . Stvaranje ekološkog i održivog društva u kome sva energija potiče iz obnovljivih izvora je ključni cilj Danske kako bi se umanjila emisija gasova staklene bašte u svetu.

Kada je reč o ekologiji nemoguće je ne spomenuti bicikle. Danska je, kao i Holandija, poznata kao raj za bicikliste. Politika zemlje je promovisanje biciklističkog saobraćaja, povećani su porezi na automobile, obezbeđeni svi uslovi za bezbednu i brzu vožnju bicikla. Procenjuje se da danas u Danskoj ima preko 5 miliona bicikala, 11 000 kilometara biciklističkih staza širom zemlje i dovoljno parkinga na svakom koraku.

Obrazovanje u Danskoj je besplatno, a devet godina škole za decu od 7 do 16 godina je obavezno. Posle završenih devet razreda četvrtina učenika napušta školu i počinje da radi. Zanimljivo je da postoji i deseti razred koji deca mogu da upišu ukoliko se ne osećaju spremnima za srednju školu i mnoga deca ga pohađaju.

U svim školama postoje saveti učenika koji se brinu o svim problemima učenika i o njima raspravljaju na sastancima sa direktorima i profesorima. Svake godine od vlade dobijaju određenu svotu novca sa kojom sami raspolažu. Najčešće taj novac koriste za organizaciju školskih priredbi ili kupovinu udžbenika.

I dok je Ludvig Holberg tvorac danske komedije, Hans Kristijan Andersen je ipak književnik koji je svojim bajkama proslavio ovu kraljevinu. Mala sirena, Ružno pače, Carevo novo odelo, Princeza na zrnu graška su samo neke od bajki koje su obeležile detinjstva dece širom sveta.

Karen Bliksen je čuvena danska spisateljica, poznata i pod pseudonimom Isak Dinesen. Nekoliko puta je bila nominovana za Nobelovu nagradu, a njeno najpoznatije delo je „Moja Afrika“. Po memoarima u kojim je opisala svoj život  na plantaži kafe u Keniji od 1914. do 1931. snimljen je višestruko nagrađivan istoimeni film.

I Seren Kjerkegor, filozof i teolog  i začetnik egzistencijalne filozofije rođen je 1813. u Kopenhagenu. Njihov sunarodnik je i Nils Bor, veliki danski fizičar i naučnik koji se smatra začetnikom savremene atomistike, koji je 1922. godine dobio  Nobelovu nagradu za naučni doprinos razumevanju strukture atoma i kvantne teorije.

Zanimljivosti

Skulptura Mala sirena, obeležje Kopenhagena, odnosi se na sirenu iz istoimene bajke Hansa Kristijana Andersena.

Prosečna nadmorska visina države je samo 31 metar, a najviši vrh je 170 metara.

Dyrehavsbakken je najstariji zabavni park na svetu, a nalazi se 10 kilometara severno od Kopenhagena. Park potiče iz kasnog 16. veka, a prvi rolerkoster je otvoren 1932. godine.

Danska ima najveći stepen zaposlenosti u Evropi, čak 75 procenata.

Poznate „Lego“ kocke proizvode se u mestu Bilund u Danskoj.

Kraljevska porodica je najstarija u Evropi. Njihovo poreklo datira iz 10. veka.

Danci su do sada osvojili 14 Nobelovih nagrada.

Zastava Danske potiče iz 1219. godine i to je najstarija državna zastava na svetu.

Danska se rangira na drugom mestu s najvećim brojem bicikala po glavi stanovnika na svetu, posle Holandije.

Eresundski most, koji povezuje Dansku i Švedsku, dug je 7.845 metara i najduži je kombinovani (drumski i železnički) most u Evropi. Otvoren je u julu 2000. godine.