НАШ БЛОГ

ОД ЗЕМЉЕ РИБАРА ДО ЈЕДНЕ ОД НАЈБОГАТИЈИХ ДРЖАВА СВЕТА

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

РЕПУБЛИКА СРБИЈА И ДРЖАВА КАТАР

Након што је емир Државе Катар шеик Тамим бин Хамад ел Тани током епидемиолошке кризе упутио авион са медицинском помоћи Србији, ова држава Персијског залива поново је доспела у жижу јавности када је Србија на челу са селектором Драганом Стојковићем Пиксијем обезбедила пласман на Светско првенство у фудбалу које ће се одиграти у тој земљи наредне године.

Драган Стојковиц Пикси, Дипос, Катар, дипломацy, Qатар

Драган Стојковић Пикси, селектор репрезентације Србије (извор: Инстаграм)

Катар је и прва арапска држава која ће бити домаћин овог такмичења. Очекује се да ће догађај привући више од 1,2 милиона посетилаца, па можда и не чуди што је изграђено неколико нових стадиона за 40.000 гледалаца са расхладним системом испод седишта, нови метро, као и прави мали  град у предграђу Дохе.

Доха Катар, Дипос, дипломатија, блог, дипос, qатар, сербиа, србија, београд, белграде

Савремени Катар

Већ само летимичан поглед на панораму Дохе је довољан да схватимо да је реч о једној од најбогатијих земаља на свету, али и једном од најмоћнијих пословних центара.
У земљи која је симбол вртоглавог привредног и друштвеног раста живи око 350.000 локалних становника и два милиона странаца. Иако странци не могу бити власници земље, у Катару се граде бројна специјална насеља, вештачка острва, на којима они могу куповати некретнине. Једно од таквих је чувено насеље Перла, на месту на ком су се некада вадиле шкољке.

перла, пеарл-qатар, дипос, дипломатија, катар, сербиа, србија, београд, белграде, дипломацy

Насеље Перла у Дохи

Као власник трећине светских резерви природног гаса, чије је искоришћавање започело четрдесетих година прошлог века, Катар је данас највећи извозник тог енергента у свету, а залихе нафте су веће од 15 милијарди барела.

Сук Вакиф и Велађо

У Дохи, граду у ком све одише луксузом и препуном небодерима, расхладним системима испод тротоара, грандиозним тржним центрима, климатизованим стадионима и клизалиштима на високим температурама, ипак постоји део града са уским улицама у којима су смештене продавнице соколова, сувенира, накита, зачина, чајева, гардеробе и воћа. У питању је најстарији део града – Сук Вакиф, незаобилазна туристичка атракција.

Сук Вакиф, Соук, Дипос, Дипломацy, дипломатија, катар, qатар, србија, дипломатија, дипломатски односи

Сук Вакиф

Још једна од дестинација за туристе је и шопинг центар Велађо, савршена реплика Венеције, у коме се поред Гранд канала могу купити најпознатији светски брендови, али и уживати у локалној и иностраној гастрономији.

катар, доха, блог, дипломатија, дипломатски односи, београд, доха,дипос

Велађо

Култура као императив

Осим економије, држава брине и о култури, па је ова земља највећи купац уметничких дела на свету. Владарска породица Ал Тани улаже велика средства у културу, што показује и изградња Националног музеја у Дохи у вредности од 400 милиона долара. Архитектонско решење овог музеја инспирисано је пустињском ружом, а осмислио га је чувени француски архитекта Жан Нувел.

доха, катар, дипос, србија, београд, билатерални односи, сербиа, белграде, qатар, дипломацy

Национални музеј Катара у Дохи
(извор: Тим Адамс, ЦЦ БY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, виа Wикимедиа Цоммонс)

Образовање у овој земљи је бесплатно, као и здравствена заштита. Вода и струја су бесплатни. У поређењу са неким арапским земљама, жене у Катару имају већа права и слободе.

катар, доха, србија, qатар, сербиа, дипломацy, дипос, дипос

Ипак, некада су становници ове мале земље  живели од рибарења и експлоатације бисера, све док нису пронађене неисцрпне резерве нафте и гаса. Почетком 20. века Катар је био британски протекторат све до стицања независности 1971. године. Шеик Јасим бин Мохамед Ал Тани био је оснивач државе. Катар је и данас наследна монархија.

Билатерални односи Катара и Србије

Дипломатски односи између две државе успостављени су 1989. године, а њихов даљи развој је резултат обостране жеље за унапређењем билатералне сарадње.

Дипломатска представништва су на нивоу амбасадора. На снази је и низ билатералних споразума који ц́е ојачати постојеће партнерство.

У октобру 2021. године Држава Катар учествовала је на свечаном отварању Самита покрета несврстаних у Београду, којим је обележена 60-годишњица прве конференције овог покрета.

ЗАНИМЉИВОСТИ

• Владајуц́а породица Катара је на врху државе од 1868. године
• Име земље датира од 50. године пре нове ере, према записима Плинија Старијег, који је овај народ назвао ‘Цатхарреи’
• Хамад Интернатионал Аирпорт се сматра трећим најбољим аеродромом на свету
• Национално јело Мацхбūс састоји се од пиринча, поврћа и меса
• Национални спорт је соколарство. Qатар Аирwаyс чак дозвољава путницима економске класе да у авион унесу ове птице
• На читавој територији Катара нема шума
• Летње температуре у Дохи пењу се и до 50°Ц

катар, доха, дипос, дипломатија, србија, блог, билатерални односи, билатерал релатионс, qатар, сербиа