NAŠ BLOG

OD ZEMLJE RIBARA DO JEDNE OD NAJBOGATIJIH DRŽAVA SVETA

BILATERALNI ODNOSI

REPUBLIKA SRBIJA I DRŽAVA KATAR

Nakon što je emir Države Katar šeik Tamim bin Hamad el Tani tokom epidemiološke krize uputio avion sa medicinskom pomoći Srbiji, ova država Persijskog zaliva ponovo je dospela u žižu javnosti kada je Srbija na čelu sa selektorom Draganom Stojkovićem Piksijem obezbedila plasman na Svetsko prvenstvo u fudbalu koje će se odigrati u toj zemlji naredne godine.

Dragan Stojkovic Piksi, Dipos, Katar, diplomacy, Qatar

Dragan Stojković Piksi, selektor reprezentacije Srbije (izvor: Instagram)

Katar je i prva arapska država koja će biti domaćin ovog takmičenja. Očekuje se da će događaj privući više od 1,2 miliona posetilaca, pa možda i ne čudi što je izgrađeno nekoliko novih stadiona za 40.000 gledalaca sa rashladnim sistemom ispod sedišta, novi metro, kao i pravi mali  grad u predgrađu Dohe.

Doha Katar, Dipos, diplomatija, blog, dipos, qatar, serbia, srbija, beograd, belgrade

Savremeni Katar

Već samo letimičan pogled na panoramu Dohe je dovoljan da shvatimo da je reč o jednoj od najbogatijih zemalja na svetu, ali i jednom od najmoćnijih poslovnih centara.
U zemlji koja je simbol vrtoglavog privrednog i društvenog rasta živi oko 350.000 lokalnih stanovnika i dva miliona stranaca. Iako stranci ne mogu biti vlasnici zemlje, u Kataru se grade brojna specijalna naselja, veštačka ostrva, na kojima oni mogu kupovati nekretnine. Jedno od takvih je čuveno naselje Perla, na mestu na kom su se nekada vadile školjke.

perla, pearl-qatar, dipos, diplomatija, katar, serbia, srbija, beograd, belgrade, diplomacy

Naselje Perla u Dohi

Kao vlasnik trećine svetskih rezervi prirodnog gasa, čije je iskorišćavanje započelo četrdesetih godina prošlog veka, Katar je danas najveći izvoznik tog energenta u svetu, a zalihe nafte su veće od 15 milijardi barela.

Suk Vakif i Velađo

U Dohi, gradu u kom sve odiše luksuzom i prepunom neboderima, rashladnim sistemima ispod trotoara, grandioznim tržnim centrima, klimatizovanim stadionima i klizalištima na visokim temperaturama, ipak postoji deo grada sa uskim ulicama u kojima su smeštene prodavnice sokolova, suvenira, nakita, začina, čajeva, garderobe i voća. U pitanju je najstariji deo grada – Suk Vakif, nezaobilazna turistička atrakcija.

Suk Vakif, Souk, Dipos, Diplomacy, diplomatija, katar, qatar, srbija, diplomatija, diplomatski odnosi

Suk Vakif

Još jedna od destinacija za turiste je i šoping centar Velađo, savršena replika Venecije, u kome se pored Grand kanala mogu kupiti najpoznatiji svetski brendovi, ali i uživati u lokalnoj i inostranoj gastronomiji.

katar, doha, blog, diplomatija, diplomatski odnosi, beograd, doha,dipos

Velađo

Kultura kao imperativ

Osim ekonomije, država brine i o kulturi, pa je ova zemlja najveći kupac umetničkih dela na svetu. Vladarska porodica Al Tani ulaže velika sredstva u kulturu, što pokazuje i izgradnja Nacionalnog muzeja u Dohi u vrednosti od 400 miliona dolara. Arhitektonsko rešenje ovog muzeja inspirisano je pustinjskom ružom, a osmislio ga je čuveni francuski arhitekta Žan Nuvel.

doha, katar, dipos, srbija, beograd, bilateralni odnosi, serbia, belgrade, qatar, diplomacy

Nacionalni muzej Katara u Dohi
(izvor: Tim Adams, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons)

Obrazovanje u ovoj zemlji je besplatno, kao i zdravstvena zaštita. Voda i struja su besplatni. U poređenju sa nekim arapskim zemljama, žene u Kataru imaju veća prava i slobode.

katar, doha, srbija, qatar, serbia, diplomacy, dipos, dipos

Ipak, nekada su stanovnici ove male zemlje  živeli od ribarenja i eksploatacije bisera, sve dok nisu pronađene neiscrpne rezerve nafte i gasa. Početkom 20. veka Katar je bio britanski protektorat sve do sticanja nezavisnosti 1971. godine. Šeik Jasim bin Mohamed Al Tani bio je osnivač države. Katar je i danas nasledna monarhija.

Bilateralni odnosi Katara i Srbije

Diplomatski odnosi između dve države uspostavljeni su 1989. godine, a njihov dalji razvoj je rezultat obostrane želje za unapređenjem bilateralne saradnje.

Diplomatska predstavništva su na nivou ambasadora. Na snazi je i niz bilateralnih sporazuma koji će ojačati postojeće partnerstvo.

U oktobru 2021. godine Država Katar učestvovala je na svečanom otvaranju Samita pokreta nesvrstanih u Beogradu, kojim je obeležena 60-godišnjica prve konferencije ovog pokreta.

ZANIMLJIVOSTI

• Vladajuća porodica Katara je na vrhu države od 1868. godine
• Ime zemlje datira od 50. godine pre nove ere, prema zapisima Plinija Starijeg, koji je ovaj narod nazvao ‘Catharrei’
• Hamad International Airport se smatra trećim najboljim aerodromom na svetu
• Nacionalno jelo Machbūs sastoji se od pirinča, povrća i mesa
• Nacionalni sport je sokolarstvo. Qatar Airways čak dozvoljava putnicima ekonomske klase da u avion unesu ove ptice
• Na čitavoj teritoriji Katara nema šuma
• Letnje temperature u Dohi penju se i do 50°C

katar, doha, dipos, diplomatija, srbija, blog, bilateralni odnosi, bilateral relations, qatar, serbia