NAŠ BLOG

EVROPSKE VREDNOSTI SAZDANE NA POSTSOVJETSKOJ TRADICIJI

BILATERALNI ODNOSI

REPUBLIKA SRBIJA I REPUBLIKA BELORUSIJA

Iako je narod Belorusije vremenom izgradio poseban etnički identitet i jezik, retko kada su u istoriji imali priliku da uživaju i politički suverenitet. Ova zemlja je stekla nezavisnost 1991. godine odvojivši se od SSSR-a, ali je sa današnjom Rusijom održala bliže političke i ekonomske veze od drugih bivših sovjetskih republika.

Glavni grad – Minsk

U modernoj Belorusiji pomešane su postsovjetske tradicije i evropske vrednosti, što se najviše ogleda u najpoznatijem i glavnom gradu – Minsku. Šetnja Minskom je šetnja kroz istoriju Belorusije. Trg nezavisnosti, jedan od najvećih u Evropi, odiše staljinističkom arhitekturom, dok Obelisk na Trgu pobede i memorijal Ostrvo suza podsećaju na žrtve ratova. Neki od zaštitnih znakova grada su i sedište KGB-a i  katedrala Svetog Duha sa dvostrukim tornjem.

Jedan od najupečatljivijih beloruskih gradova je i Njasviž, sa brojnim zgradama koje datiraju iz 16. veka. Za njegovo očuvanje u velikoj meri zaslužna je moćna porodica Raѕivilj, koja je obnovila grad posle rata početkom 18. veka i osnovala fabrike tekstila, vojne škole, pozorišta… Porodica je takođe naručila izgradnju raskošnog renesansno-baroknog zamka Njasviž iz XVI veka, koji je danas pod zaštitom UNESCO-a.

Dvorac Njasviž

Belorusija se naziva i ,,plućima Evrope“.  Blizu 40% kopnene površine je pokriveno šumama, a u njoj se nalazi više od 20.000 reka i 11.000 jezera. Oko 8% nacionalne teritorije je pod zaštitom države.

Privredni razvoj

Republika Belorusija je izvozno orijentisana zemlja sa dobro razvijenom prerađivačkom industrijom, uslužnim sektorom i poljoprivredom. Belorusija se drži koncepta socijalno orijentisane tržišne ekonomije, koja je dokazala svoju održivost i efikasnost.

Država nastoji da unapredi kvalitet života svojih građana kroz konkurentnost privrede, investicije i inovativni razvoj. Procesi u glavnim privrednim granama se tehnološki unapređuju, a razvijaju se i novi inovativni sektori privrede. Fokus je i na boljem korišćenju radnog potencijala, obezbeđenju socijalne stabilnosti i uravnoteženom razvoju.

Bilateralni odnosi sa Srbijom

Diplomatski odnosi između Republike Belorusije i Savezne Republike Jugoslavije uspostavljeni su 15. novembra 1994. godine. Belorusija zauzima dosledan stav u vezi s nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i podržava teritorijalni integritet Republike Srbije. Ova država je glasala protiv prijema Kosova u UNESKO 2015. godine.

Ambasada SRJ otvorena je u Minsku 1996. godine, a u novembru iste godine i Ambasada Belorusije u Beogradu, u Škarkinoj vili u Deligradskoj ulici, kojom upravlja Dipos.

Škarkina vila – lepotica Beograda i dom Ambasade Belorusije

Kuća češkog inženjera Riharda Škarke, direktora filijale Praške kreditne banke u Beogradu, izgrađena je 1926-1927. godine, kao reprezentativna gradska vila. Projektovao ju je Dragiša Brašovan, jedna od vodećih ličnosti srpske arhitekture između dva svetska rata. Vila predstavlja primer arhitekture beogradskog građanskog društva i delo je Brašovanovog predmodernističkog perioda.

Za razliku od većine svojih savremenika Brašovan je jednaku pažnju posvetio i manje uočljivim dvorišnim fasadama ostvarujući jedinstvo ukupnog izgleda građevine u morfološkom i stilskom pogledu. Raskošnoj spoljnoj obradi odgovara i bogato opremljen enterijer.

Škarkina vila je objekat značajne arhitektonske i kulturno-istorijske vrednosti. Uz Genčićevu kuću, ona predstavlja najuspeliji primer Brašovanove arhitekture gradskih vila, a kao jedna od retkih građevina romantičarskog duha, zauzima izuzetno mesto u beogradskoj međuratnoj arhitekturi.

Dipservis – međunarodni partner Dipos-a

U cilju unapređenja poslovanja i razvoja međunarodne saradnje, Dipos od 2019. godine neguje partnerstvo sa beloruskom Direkcijom za pružanje usluga diplomatskom koru i zvaničnim delegacijama „Dipservis“.

Delegacija Dipos-a je imala priliku da poseti Dipservis radi uspostavljanja  poslovnih kontakata i razmena mišljenja o radu u sferi pružanja usluga diplomatskom koru i drugim stranim predstavništvima, kako u Beogradu, tako i u Minsku.

Ovom prilikom je potpisan Sporazum o međusobnoj saradnji, kojim je dogovorena zajedničko i koordinisano delovanje iz oblasti pružanja usluga stranim misijama, sa osvrtom na strateško partnerstvo i uzajamnu saradnju, kao i sprovođenje mera usmerenih na učvršćivanju poslovne reputacije i traženje novih mogućnosti za njeno unapređenje.

Predstavnici Dipos-a u poseti Dipservis-u