НАШ БЛОГ

ЈАПАН – БУДУЋНОСТ У ЗАГРЉАЈУ ПРОШЛОСТИ

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

РЕПУБЛИКА СРБИЈА И ЈАПАН

Јапан је острвска држава са најстаријим становништвом на свету, а ипак једна од технолошки најнапреднијих земаља на планети. Иновације и жеђ за сталним усавршавањем повезани са јапанском културом, као и  поштовање дубоко укорењене традиције.

Рођендан цара као национални празник

Иако је улога цара у савременом јапанском друштву церемонијална, институција јапанске царске породице има дугу историју која данас личи на легенду.  Прослављање рођендана врховног владара као националног празника датира још од средине 19. века и неизоставан је део савремене културе.

Јапански цар Нарухито

Тако је 23. фебруара обележен и датум рођења 126. цара Нарухита, који је устоличен у поноц́ 1. маја. 2019. године. Овај прелаз је за Јапан означио почетак периода Реива, што у преводу значи „Прелепа хармонија“.

Савремени Јапан

Хармоничан развој привреде уздигао је Јапан из пепела Другог светског рата до треће економске силе на свету. Ова земља се може похвалити изузетно образованом и марљивом радном снагом. Њена бројна и имуц́на популација чини је једним од највец́их светских потрошачких тржишта.

Данас је Јапан светски лидер у производњи електричних уређаја и електронике, аутомобила, бродова, алатних машина, оптичке и прецизне опреме, машина и хемикалија. Највец́е индустријске компаније, имена попут Тојоте, Нисана, Мазде, Сонија, Панасоника, Тошибе, Мицубишија, Сузукија и Јамахе, познате су широм света. Измештајући производњу у друге земље, Јапан је у последње време развио и сектор услуга, који данас игра далеко истакнутију улогу у економији.

Јапан је највећи светски добављач индустријских робота, али и земља у којој се они највише и користе. Интересантно је да су стрипови и анимације имали велики културни утицај на интересовање за роботику. Роботи су често приказани као дечји пријатељи у мангама, уз које су порасле бројне генерације Јапанца.

Роботизацијом се превазилази и проблем недостатка радне снаге, проблема који погађа многе секторе Јапана.

Живот и културу ове острвске земље  у великој мери обликовао је брзи прелаз са дугогодишњег изолационизма на глобализам. Тако је у данашњем Јапану присутан спој старог света са новијим западним праксама.

Ипак, бројне националне традиције Јапана остале су практично непромењене од средњовјековног раздобља. У Јапану се често среће традиционални ентеријер, ужива у церемонији испијања чаја или у кабуки позоришту. Јапан је светски познат по својој калиграфији и оригамију.  Иако се већина Јапанаца данас облачи у западном стилу, на улици није реткост видети жену одевену у кимоно, нарочито у дане фестивала. Лепезе, обично од бамбуса са ручно осликаним папиром, традиционалан су део мушке и женске ношње.

Цветање трешње

Јапанци имају дубоку наклоност према лепоти пејзажа. Древна шинтоистичка религија научила их је да природне карактеристике попут планина, водопада и шума имају своје духове, попут душа.

Пролец́е је у Јапану синоним за цветање трешње. Такође је време за нове почетке за ђаке и запослене, јер се академска и финансијска година рачунају од 1. априла. Када стабла трешње процветају, многи људи уживају у ханами забавама под крошњама. Трешњин цвет симболизује сам људски живот, односно, његово кратко трајање. Овој појави посвећено је небројено много песама, књижевних дела и легенди.

Занимљивости

  • Први Европљани који су доспели на територију данашњег Јапана су били Португалци, 1543. године
  • Суши је део јапанске културе чак од 2. века
  • У Јапану постоји преко 100 активних вулкана
  • Сматра се да број 4 доноси несрећу
  • Клањање је део комуникације, а наклони могу бити формални, веома формални и неформални
  • Најпопуларнији спорт у овој земљи је бејзбол
  • Хаику, најкраћа форма поезије на свету, потиче из Јапана
  • Отровна риба фугу је специјалитет јапанске кухиње. Њено припремање регулисано је строгим правилима, а кувар који је припрема мора поседовати специјалан сертификат
  • Јесење посматрање месеца, или цукими, је популарна забава у Јапану. У питању је традиционалан начин изражавања захвалности за добру жетву и наде у сличну благодат у будућности