НАШ БЛОГ

ЈЕВРЕМ ГРУЈИЋ – ПОКРЕТАЧ СРПСКОГ ЛИБЕРАЛИЗМА

СРПСКЕ ДИПЛОМАТЕ

СРПСКЕ ДИПЛОМАТЕ

Јеврем Грујић, српски државник и дипломата, је био више пута министар, судија Великог суда и дипломатски представник Србије у Цариграду, Лондону, Паризу и Бриселу. Током своје дугогодишње каријере је много задужио Србију на пољу дипломатије, образовања и законодавства. Његови записи и мемоари о животу и каријери представљају драгоцен извор сазнања о српској политичкој историји и друштву у 19. веку.

Јеврем Грујић

Као државни стипендиста, Јеврем Грујић започео је студије права на Сорбони. Заједно са осталим студентима из Србије, био је део интелектуалне елите и промотер европске културе у Србији 19. века. Вративши се у Србију, формирао је либералну струју, претечу будућих организованих политичких странака.

Његовим залагањем је донет Први закон о Народној скупштини 1858. године. Овај документ представља темелј модерне демократије и грађанског парламентаризма у Србији.

Акционо министарство у Србији

,,За унутрашње ослобођење мора се народу нашем представити шта је он као народ један, каква права треба да има; шта је влада, зашто и од кога, и које су границе њене: казати му управо шта једном народу у држави значи живети и позвати га да и он тако живи. Слободан је онај народ који је свестан својих права и који се за њих изборио” , говорио је.

Дипломатска каријера

Краљ Милан Обреновић поставио је Јеврема за министра унутрашњих дела и потпредседника скупштине, а затим и за дипломату у Цариграду. На овом последњем задатку показао је изузетне политичке вештине и на обострано задовољство успео да уреди односе Србије и Турске. 28. фебруара 1882. године Турска је признала српско краљевство. У мемоарима турског султана остало је записано да је Јеврем Грујић био један од омиљенијих амбасадора.

После Цариграда Јеврем је био вишегодишњи посланик у Паризу и Лондону, где је примио висока одликовања Француске и Енглеске.

Краљ Милан га је одликовао Орденом таковског крста 10. августа 1878. године за допринос у српско-турском рату. 1894. године Србија га је наградила Орденом белог орла ИИ степена. Том приликом је изговорио: „Живео сам и борио се за свој народ, мој народ ме наградио. Захваљујем се.“

Дом Јеврема Грујића – историјска разгледница Србије

Дом Јеврема Грујића у Светогорској улици број 17 у Београду је данас споменик културе од високог значаја, прва зграда заштићена од стране Завода за заштиту споменика културе града Београда, 1961. године и једина чланица Европског удружења историјских кућа. Здање је из 1896. године и дело је архитекте Милана Капетановића.

Током XИX и XX века у салонима ове раскошне виле организовани су градски балови на којима се окуплјала друштвена, интелектуална и политичка елита која је одлучивала о будућности Србије.  Редовни гости били су Јован Дучић, Милан Ракић, Јован Цвијић, Симо Матавуљ, Јован Скерлић, Паја Јовановић, Милан Ракић, Урош Предић… Кралјица Марија Карађорђевић долазила је ненајавлјена и без протокола.

У Дому Јеврема Грујића је чак и потписан тајни уговор Србије и Бугарске за ослобођење Јужних Словена 1912. године на ком је касније заснован Балкански савез. После Великог рата у зграду је смештено Белгијско посланство.

Дипломатско одело Јеврема Грујића и венчаница његове супруге Јелене Грујић

Од интересантних ескпоната везано за живот и рад предводника модерне Србије изложени су бројни предмети, списи и фотографије, као и медаља коју је краљица Викторија поклонила Јеврему на великом балу у Бакингемској палати.

У Дому се налази и венчаница његове супруге, Јелене Грујић, за коју се сматра да је прва венчаница у Србији. Најстарија вредност музеја је икона Јована Крстителја из XВИИИ века са којом је Мирка, кћер Јеврема Грујића, прешла Албанију.

У музеју су такође изложени најдрагоценији комади оружја из Првог и Другог српског устанка, укључујући пушке чувених српских јунака Хајдук Вељка Петровића и Танаска Рајића из 1807. године.

Збирка оружја из Првог и Другог српског устанка

Срдачно вам препоручујемо да посетите овај музеј српске историје, уметности и авангарде, нарочито јер само овде можете пробати омиљену чоколадну торту Краљице Наталије, припремљену по оригиналном рецепту, којом је она увек радо дочекивана у овом дому!