NAŠ BLOG

KEDAR KAO UKRAS DIPLOMATSKE KOLONIJE

BILATERALNI ODNOSI

REPUBLIKA SRBIJA I REPUBLIKA LIBAN

Domovina drevnih moreplovaca i trgovaca Feničana, Liban je zemlja koja predstavlja pravi religiozni mozaik Bliskog istoka.  Naziv ove države potiče od aramejske reči laban, što znači belo, kao referenca na planinu Liban koja je uvek prekrivena snegom. Ovo je jedna od retkih zemalja u kojoj turisti mogu u istom danu da borave na plaži i skijaju u planinama.

Kedrova šuma je veoma značajan deo kulturnog nasleđa ove zemlje. Drevni narodi divili su se njegovoj impozantnoj veličini, verovali u njegovu snagu i magičnu moć. Drvo kedra je jedan od najprepoznatljivijih nacionalnih simbola. Nalazi se i čak na zastavi Libana, između dva crvena polja koja simboliziju prolivenu krv naroda za sticanje nezavisnosti.

Država je nekada bila poznata kao ,,Švajcarska Istoka”, dok je njen glavni grad Bejrut, nosio titulu ,,Pariz Bliskog Istoka”. Od rata 2006. godine država se naporno trudila da ponovo izgradi svoju reputaciju i poslednjih godina došlo do preporoda turizma.

Bejrut i Biblos  kao turistički potencijali

Razvoj pod uticajima raznih kultura, od Mletačke republike i Otomanskog carstva do Francuske i SAD, vidljiv je u arhitekturi najvećih gradova. Velelepne zgrade različitih stilova gradnje, od venecijansko-arabesknog stila do modernizma, smenjuju se sa novim oblakoderima. Takođe je vidljivo i nasleđe prohujalih ratova.

Bejrut je glavni, najveći grad i najveća luka Libana. On je komercijalni centar regiona koji odiše kosmopolitskom atmosferom. Kancelarija Ujedinjenih nacija za Ekonomska i socijalna pitanja za region Zapadne Azije, Međunarodna radnička organizacija (ILO), kao i regionalna kancelarija za arapske države Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) su smešteni u Bejrutu.

Biblos se smatra jednim od najstarijih u kontinuitetu naseljenih gradova na svetu. Izgradili su ga Feničani  koji su mu dali ime po nazivu broda – Biblos, koji je prevozio papir. Grad je bio i jedan od prvih centara pismenosti i trgovine. Kasnije u istoriji ga je proslavio i svetski džet-set, pa su brojni biznismeni, holivudski glumci, političari i državnici bili njegovi gosti.  Danas je pod zaštitom UNESCO-a.

Bilateralni odnosi Libana i Srbije

22. novembra 1943. godine Liban je proglasio nezavisnost, čime je ukinut mandat koji je nad tom državom imala Francuska od 1. jula 1920. godine.

Kralj Petar II u razgovoru sa Predsednikom Libanske Republike tokom II svetskog rata

Zvanični diplomatski odnosi Srbije i Libana su uspostavljeni 1946. godine, nakon Drugog svetskog rata. Srbija danas ima ambasadu u Bejrutu, a Liban ima ambasadu u Beogradu.

Bilateralna saradnja Srbije i Libana na političkom nivou je razvijena već duži niz godina i dve zemlje nemaju otvorenih problema. Liban je članica Pokreta nesvrstanih, organizacije u kojoj je bivša Jugoslavija bila dosta uticajna i čiji je Liban bio punopravni član.

Liban nije priznao nezavisnost Kosova i glasao je protiv prijema ove samoproglašene države u UNESKO 2015. godine. U diplomatskim susretima iskazuje se obostrana zainteresovanost za unapređenje saradnje, posebno u domenu trgovine, saobraćaja, poljoprivrede i drugim oblastima.

Broj libanskih turista koji posećuju Srbiju je zabeležio porast. Prema podacima avio-kompanije Air Serbia, tokom 2017. Srbiju je posetilo oko 27.000 Libanaca (minimum jedno noćenje) što je skoro 10 puta više nego tokom 2016. godine.

Saradnja Ambasade Libana u Beogradu i Dipos-a

Ambasada Libana u Beogradu smeštena je od 2002. godine u nepokretnosti kojom upravlja Dipos u Diplomatskoj koloniji na Dedinju.

Izgrađen pre više od 50 godina, ovaj kompleks danas predstavlja jednu od najekskluzivnijih lokacija za život i rad u Beogradu, intimnu ambijentalnu celinu kosmopolitskog duha, oazu mira i zelenila.

Đoko Krivokapić, direktor Društva za iznajmljivanje nekretnina ,,Dipos” d.o.o. Beograd i NJ.E. Nada Al Akl, ambasador Libanske Republike u Republici Srbiji

Tokom poslednje posete ambasadorke Libanske Republike u Beogradu 2018. godine Nade Al Akl Društvu za iznajmljivanje nekretnina „Dipos“ d.o.o. Beograd, obe strane iskazale su izuzetno zadovoljstvo ostvarenom saradnjom.