НАШ БЛОГ

КОНТИНУИТЕТ ОДНОСА УДАЉЕНИХ ЗЕМАЉА

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

РЕПУБЛИКА СРБИЈА И КАНАДА

Географска удаљеност Србије и Канаде није била препрека да се у временима великих изазова успостави трајност и континуитет односа две земље. Развој дипломатских односа почео је двадесетих година прошлог века. Партнерство се данас продубљује са позитивним привредним тенденцијама, ревитализацијом политичког дијалога и интензивном војном, културном и академском сарадњом.

Датумом званичног почетка дипломатских односа између Београда и Отаве сматра се 30. мај 1941. године, када је датиран Указ краља Петра ИИ, са одлуком о отварању Посланства Краљевине Југославије у Отави.

Краљ Петар ИИ Карађорђевић

У том критичном периоду било је потребно обезбедити помоћ савезника. Канада је била удаљена, самим тим и мирнија земља за обучавање пилота и прикупљање добровољаца за рат у Европи. Један од послова Посланства у Отави, поред прикупљања добровољаца и обучавања пилота, била је и пропагандна делатност.

Многи Канађани који су учествовали у савезничким медицинским мисијама Првог светског рата, као и ваздухопловним акцијама у Другом светском рату, сахрањени су на гробљу Комонвелта у Београду.

Економски односи

Трговина између Канаде и Србије значајно се повец́ала током последњих година, а инвестиције остају један од главних покретача привредних токова. У 2020. години, укупна робна размена са Канадом је износила око 64,4 милиона евра. Важна канадска улагања су, између осталог, у областима рударства и енергетике, пољопривреде и прехрамбене индустрије, фармације, производње, прерађивачке индустрије, трговине и информационо-комуникационих технологија. Могуц́ности за даље  пласирање канадских инвестиција односе се на инфраструктуру друмског, железничког и градског превоза, енергетику, рударство и обновљиве изворе енергије.

Српска дијаспора у Канади

Један од кључних елемената у развоју српско – канадских односа јесте чињеница да у Канади живи и ради једна од најбројнијих српских заједница у свету. Према попису становништва, Канађана српског порекла има готово 100.000 хиљада, мада је тај број несумњиво већи.  Торонто и Ванкувер су градови са највећом концентрацијом Срба који су веома добро интегрисани и дају значајан допринос канадском социјалном и економском животу. Канадско друштво, богато у својој разноликости, са староседелачком, британском и француском традицијом, додатно је обогаћено наслеђем имиграната из свих делова света, укључујући и Србију.

80 година дипломатских односа

Поводом обележавања 80 година од успостављања дипломатских односа, Архив Југославије приредио је изложбу архивских докумената “Београд – Отава Дипломатски односи од успостављања до данас”.

Извор: Архив Југославије

На поставци, у форми плаката, представљено је 189 докумената и фотографија из фондова и збирки Архива Југославије, Дипломатског архива Министарства спољних послова и Музеја Југославије, који говоре о најважнијим догађајима из историје међусобних односа двеју држава. Изложба ће бити отворена до 1. августа 2021. године.

ЗАНИМЉИВОСТИ

  • По укупној површини (укључујући и воде), Канада је друга по величини земља у свету, после Русије. Има најдужу обалу на свету од 202.080 км.
  • Више од половине свих језера на свету, око три милиона, се налази у Канади.

  • Монтреал, други највец́и град у Канади са преко 4 милиона становника, уједно је, после Париза, други по величини град на свету са француским говорним становништвом.
  • Канада има осамнаест добитника Нобелове награде за физику, хемију и медицине.
  • Стопа писмености износи 99%.
  • Једна је од најбогатијих светских земаља, са високим приходима по глави становника и члан је Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) и Г8.
  • Највећи страни увозници канадске робе су САД, УК и Јапан. У прошлом веку, раст производње, рударства и услужни сектор трансформисали су земљу, углавном руралне економије, у углавном индустријску и урбану.
  • Канада је једна од највећих светских снабдевача пољопривредним производима. Канадске прерије су један од најважнијих произвођача пшенице, уљане репице и других житарица.
  • Ова земља је највећи произвођач цинка и уранијума. Највец́и рудник уранијума на свету налази се управо на језеру Цигар на северу Канаде.