НАШ БЛОГ

МАЛЕЗИЈА

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

Малезија је земља у југоисточној Азији. По уређењу је уставна монархија која се налази делимично на копну – Источна Малезија (Малајско полуострво), а делимично на острву Борнео- Западна Малезија.

Dipos, diplomatija, diplomate, nekretnine,  izdavanje, bilateralni odnosi, Malezija,

Реч је о земљи која представља својеврстан спој старог и новог, традиционалног и модерног па не чуди податак да је Малезија сврстана у 15 најпосећенијих дестинација у свету.
Седиште савезне владе је у Путраџаји, а главни град је Куала Лумпур. Овај космополитски град, препун је контраста. У њему се сусрећу бројне културе, а главни симбол су Петронас куле, високе 452 м, које спадају међу највише грађевине на свету. Поред многобројних џамија, цркви, пагода и индијских храмова, град је познат и по својој модерној архитектури и бројним луксузним тржним центрима.

Dipos, diplomatija, diplomate, nekretnine,  izdavanje, bilateralni odnosi, Malezija,

У Малезији посебну пажњу привлачи егзотично острво Пенанг, а највећи део атракција налази се у граду Џорџтауну, који се налази на листи УНЕСKО-ове светске баштине. У њему се налази комплекс храма Кек Лок Си који је највеће будистичко светилиште у читавој регији југоисточне Азије, са чијег врха се пружа величанствена панорама.

Dipos, diplomatija, diplomate, nekretnine,  izdavanje, bilateralni odnosi, Malezija,

Поред храма, мурали Џорџтауна су једна од најпопуларнијих туристичких атракција. Млади уметник који је овде живео, ноћу је кришом осликавао фасаде, али су се резултати његовог рада свидели  становницима и гостима града, па је влада Малезије подржала ову иницијативу.

Dipos, diplomatija, diplomate, nekretnine,  izdavanje, bilateralni odnosi, Malezija,

Малезија спада међу седамнаест земаља са највећом разноврсношћу биљног и животињског света, уз велико присуство ендемских врста. Ту су и неизоставне рајске плаже са тиркизним морем и белим песком, као и прашуме али и кречњачке стене које извиру из мочваре мангрова.

Dipos, diplomatija, diplomate, nekretnine,  izdavanje, bilateralni odnosi, Malezija,

Привреда

Након стицања независности, 1957. године, економски показатељи Малезије су међу најбољима у Азији. Привреда се традиционално ослања на природна богатства земље али развијају се и наука, туризам, трговина, и здравствени туризам. Захваљујући инвестицијама у нове технологије и нафтну индустрију, Малезија је постала једна од најбогатијих земаља региона.
Малезија је земља која се може похвалити динамичном економијом која се развија из године у годину. Њена економска перспектива проширује се преко неколико кључних области, укључујући богатство природних ресурса, технолошки напредак и растући сектор туризма.

Природни ресурси

Малезија је благословена обиљем природних ресурса, што је база њене економске моћи. Најистакнутији међу овим ресурсима су нафта и природни гас. Нафтна индустрија је једна од главних покретачких сила економије, са Малезијом која је чланица Организације земаља извозница нафте (ОПЕЦ). Производња и извоз ових ресурса игра кључну улогу у приходима земље.
Поред енергената, Малезија такође има значајне резерве палминог уља, гуме, челика и других пољопривредних и индустријских производа. Ова разноликост ресурса омогућава Малезији да оствари стабилан приход и разноликост у својој привреди.

Технолошки напредак

Малезија је успешно прешла пут од земље засноване на производњи ниских трошкова рада ка високотехнолошкој економији. Влада је уложила знатне напоре у развој информационе технологије и комуникационе технологије (IT и ICT). Малезија је данас домаћин многим мултинационалним технолошким компанијама и има извозни сектор у области полупроводника, рачунарских компоненти и електронике.
Осим тога, Малезија је развила снажан сектор истраживања и развоја, који подстиче иновације и креативност. Универзитети и истраживачки центри раде заједно са компанијама како би развијали нове технологије и производе.

Становништво и религија

Становништво Малезије чине бројне етничке групе, међу којима су најбројнији Малајци, а значајан је утицај кинеских и индијских досељеника. Постоје заједнице домородачких народа, којима се гарантује право на сопствени језик и културу.
Систем државне управе је у великој мери сличан британском а законодавство је засновано на англосаксонском праву.
Ислам је уставом дефинисан као државна религија, док је слобода вероисповести загарантована. Иако је ислам доминантан, у земљи влада висок степен верске толеранције, а Рамазан, Божић, Кинеска нова година и индијски фестивал Дивали проглашени су за националне празнике.

Култура

И културу Малезије карактерише национална, расна и језичка разноликост.
Малежански батик је надалеко познат и обично је прошаран цветним мотивима. Поред батика, традиционална малежанска уметност првенствено се односи на резбарију, ткање, израду предмета од сребра и дрвене маске.
Традиционална малајска музика почива на удараљкама, од којих су најзначајнији бубњеви. Музика се традиционално користи у приповедању, прославама и догађајима као што је жетва.

Туризам

Туризам је још један кључни стуб економске перспективе Малезије. Земља привлачи милионе посетилаца сваке године својим предивним природним лепотама, од тропских плажа и џунгли до модерних градова. Куала Лумпур, главни град Малезије, постао је глобална дестинација са својим импресивним небодерима и културним атракцијама.
Осим тога, острво Пенанг и његов историјски град Ђорђтаун су светска баштина УНЕСКО-а, привлачећи људе из целог света.
Туризам није само атракција за посетиоце, већ и значајан извор прихода за Малезију. Разноликост културе, хране и активности чини је атрактивном дестинацијом за све врсте путника.

Dipos, diplomatija, diplomate, nekretnine,  izdavanje, bilateralni odnosi, Malezija,

Малезија има дугу и усмену традицију која је постојала пре појаве писане речи и настављена је до данас. Сваки малајски султанат створио је сопствену књижевну традицију, инспирисану древним усменим причама и причама које су дошле са исламом.

 

Dipos, diplomatija, diplomate, nekretnine,  izdavanje, bilateralni odnosi, Malezija,

Кухиња

О разноликости и богатом етничком наслеђу Малезијаца најбоље говори невероватна гастрономија ове земље и стотине фестивала и празника. Овде можете пробати разноразне традиционалне специјалитете, како у ресторанима, тако и на локалним маркетима који се дословно налазе свуда.
Бројне културе из земље и окружења значајно су утицале на малежанску кухињу која је јединствена мешавина малајске, кинеске и индијске кухиње, понекад са благим утицајем Запада.
Традиционална храна је пуна зачина, а доста се користи најљућа међу паприкама, чили пади.
Међу популарним јелима је ренданг, (комадићи говедине кувани у кокосовом млеку са папричицама) који је америчка телевизијска компанија Си-Ен-Ен својевремено сврстала међу најукуснија јела у свету. Ово јело служи се уз леманг, стишњени пиринач куван са кокосовим млеком у бамбусовом стаблу над отвореном ватром.

Dipos, diplomatija, diplomate, nekretnine,  izdavanje, bilateralni odnosi, Malezija,