NAŠ BLOG

MALEZIJA

BILATERALNI ODNOSI

Malezija je zemlja u jugoistočnoj Aziji. Po uređenju je ustavna monarhija koja se nalazi delimično na kopnu – Istočna Malezija (Malajsko poluostrvo), a delimično na ostrvu Borneo- Zapadna Malezija.

Dipos, diplomatija, diplomate, nekretnine,  izdavanje, bilateralni odnosi, Malezija,

Reč je o zemlji koja predstavlja svojevrstan spoj starog i novog, tradicionalnog i modernog pa ne čudi podatak da je Malezija svrstana u 15 najposećenijih destinacija u svetu.
Sedište savezne vlade je u Putradžaji, a glavni grad je Kuala Lumpur. Ovaj kosmopolitski grad, prepun je kontrasta. U njemu se susreću brojne kulture, a glavni simbol su Petronas kule, visoke 452 m, koje spadaju među najviše građevine na svetu. Pored mnogobrojnih džamija, crkvi, pagoda i indijskih hramova, grad je poznat i po svojoj modernoj arhitekturi i brojnim luksuznim tržnim centrima.

Dipos, diplomatija, diplomate, nekretnine,  izdavanje, bilateralni odnosi, Malezija,

U Maleziji posebnu pažnju privlači egzotično ostrvo Penang, a najveći deo atrakcija nalazi se u gradu Džordžtaunu, koji se nalazi na listi UNESKO-ove svetske baštine. U njemu se nalazi kompleks hrama Kek Lok Si koji je najveće budističko svetilište u čitavoj regiji jugoistočne Azije, sa čijeg vrha se pruža veličanstvena panorama.

Dipos, diplomatija, diplomate, nekretnine,  izdavanje, bilateralni odnosi, Malezija,

Pored hrama, murali Džordžtauna su jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija. Mladi umetnik koji je ovde živeo, noću je krišom oslikavao fasade, ali su se rezultati njegovog rada svideli  stanovnicima i gostima grada, pa je vlada Malezije podržala ovu inicijativu.

Dipos, diplomatija, diplomate, nekretnine,  izdavanje, bilateralni odnosi, Malezija,

Malezija spada među sedamnaest zemalja sa najvećom raznovrsnošću biljnog i životinjskog sveta, uz veliko prisustvo endemskih vrsta. Tu su i neizostavne rajske plaže sa tirkiznim morem i belim peskom, kao i prašume ali i krečnjačke stene koje izviru iz močvare mangrova.

Dipos, diplomatija, diplomate, nekretnine,  izdavanje, bilateralni odnosi, Malezija,

Privreda

Nakon sticanja nezavisnosti, 1957. godine, ekonomski pokazatelji Malezije su među najboljima u Aziji. Privreda se tradicionalno oslanja na prirodna bogatstva zemlje ali razvijaju se i nauka, turizam, trgovina, i zdravstveni turizam. Zahvaljujući investicijama u nove tehnologije i naftnu industriju, Malezija je postala jedna od najbogatijih zemalja regiona.
Malezija je zemlja koja se može pohvaliti dinamičnom ekonomijom koja se razvija iz godine u godinu. Njena ekonomska perspektiva proširuje se preko nekoliko ključnih oblasti, uključujući bogatstvo prirodnih resursa, tehnološki napredak i rastući sektor turizma.

Prirodni resursi

Malezija je blagoslovena obiljem prirodnih resursa, što je baza njene ekonomske moći. Najistaknutiji među ovim resursima su nafta i prirodni gas. Naftna industrija je jedna od glavnih pokretačkih sila ekonomije, sa Malezijom koja je članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC). Proizvodnja i izvoz ovih resursa igra ključnu ulogu u prihodima zemlje.
Pored energenata, Malezija takođe ima značajne rezerve palminog ulja, gume, čelika i drugih poljoprivrednih i industrijskih proizvoda. Ova raznolikost resursa omogućava Maleziji da ostvari stabilan prihod i raznolikost u svojoj privredi.

Tehnološki napredak

Malezija je uspešno prešla put od zemlje zasnovane na proizvodnji niskih troškova rada ka visokotehnološkoj ekonomiji. Vlada je uložila znatne napore u razvoj informacione tehnologije i komunikacione tehnologije (IT i ICT). Malezija je danas domaćin mnogim multinacionalnim tehnološkim kompanijama i ima izvozni sektor u oblasti poluprovodnika, računarskih komponenti i elektronike.
Osim toga, Malezija je razvila snažan sektor istraživanja i razvoja, koji podstiče inovacije i kreativnost. Univerziteti i istraživački centri rade zajedno sa kompanijama kako bi razvijali nove tehnologije i proizvode.

Stanovništvo i religija

Stanovništvo Malezije čine brojne etničke grupe, među kojima su najbrojniji Malajci, a značajan je uticaj kineskih i indijskih doseljenika. Postoje zajednice domorodačkih naroda, kojima se garantuje pravo na sopstveni jezik i kulturu.
Sistem državne uprave je u velikoj meri sličan britanskom a zakonodavstvo je zasnovano na anglosaksonskom pravu.
Islam je ustavom definisan kao državna religija, dok je sloboda veroispovesti zagarantovana. Iako je islam dominantan, u zemlji vlada visok stepen verske tolerancije, a Ramazan, Božić, Kineska nova godina i indijski festival Divali proglašeni su za nacionalne praznike.

Kultura

I kulturu Malezije karakteriše nacionalna, rasna i jezička raznolikost.
Maležanski batik je nadaleko poznat i obično je prošaran cvetnim motivima. Pored batika, tradicionalna maležanska umetnost prvenstveno se odnosi na rezbariju, tkanje, izradu predmeta od srebra i drvene maske.
Tradicionalna malajska muzika počiva na udaraljkama, od kojih su najznačajniji bubnjevi. Muzika se tradicionalno koristi u pripovedanju, proslavama i događajima kao što je žetva.

Turizam

Turizam je još jedan ključni stub ekonomske perspektive Malezije. Zemlja privlači milione posetilaca svake godine svojim predivnim prirodnim lepotama, od tropskih plaža i džungli do modernih gradova. Kuala Lumpur, glavni grad Malezije, postao je globalna destinacija sa svojim impresivnim neboderima i kulturnim atrakcijama.
Osim toga, ostrvo Penang i njegov istorijski grad Đorđtaun su svetska baština UNESKO-a, privlačeći ljude iz celog sveta.
Turizam nije samo atrakcija za posetioce, već i značajan izvor prihoda za Maleziju. Raznolikost kulture, hrane i aktivnosti čini je atraktivnom destinacijom za sve vrste putnika.

Dipos, diplomatija, diplomate, nekretnine,  izdavanje, bilateralni odnosi, Malezija,

Malezija ima dugu i usmenu tradiciju koja je postojala pre pojave pisane reči i nastavljena je do danas. Svaki malajski sultanat stvorio je sopstvenu književnu tradiciju, inspirisanu drevnim usmenim pričama i pričama koje su došle sa islamom.

 

Dipos, diplomatija, diplomate, nekretnine,  izdavanje, bilateralni odnosi, Malezija,

Kuhinja

O raznolikosti i bogatom etničkom nasleđu Malezijaca najbolje govori neverovatna gastronomija ove zemlje i stotine festivala i praznika. Ovde možete probati raznorazne tradicionalne specijalitete, kako u restoranima, tako i na lokalnim marketima koji se doslovno nalaze svuda.
Brojne kulture iz zemlje i okruženja značajno su uticale na maležansku kuhinju koja je jedinstvena mešavina malajske, kineske i indijske kuhinje, ponekad sa blagim uticajem Zapada.
Tradicionalna hrana je puna začina, a dosta se koristi najljuća među paprikama, čili padi.
Među popularnim jelima je rendang, (komadići govedine kuvani u kokosovom mleku sa papričicama) koji je američka televizijska kompanija Si-En-En svojevremeno svrstala među najukusnija jela u svetu. Ovo jelo služi se uz lemang, stišnjeni pirinač kuvan sa kokosovim mlekom u bambusovom stablu nad otvorenom vatrom.

Dipos, diplomatija, diplomate, nekretnine,  izdavanje, bilateralni odnosi, Malezija,