НАШ БЛОГ

БЕОГРАД ЈЕ МОЈ ДОМ ДАЛЕКО ОД ДОМА

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

РЕПУБЛИКА СРБИЈА И РЕПУБЛИКА АРГЕНТИНА

Са амбасадором Републике Аргентине у Србији, Његовом екселенцијом Освалдом Нарсисом Марсиком, разговарали смо о билатералним односима Србије и Аргентине, љубави према породици, пријатељима, фудбалу и тангу коју деле наша два пријатељска народа, али и о његовим првим утисцима о здању у којем живи и ради и изврсној сарадњи са нашим Друштвом.

Освалдо Мáрсицо, ембассy оф тхе Републиц оф Аргентине то Сербиа, сербиа, србија, дипос, дипломатија, београд, белграде

Како бисте описали савремену Аргентину?
Аргентину чини млада нација. Имамо 45 милиона становника и различите токове имиграције. Наша нација је динамична и мултикултурална. Гајимо пуно поштовање према различитим етничким и верским групама. У Аргентини су заступљене три главне религије: католици као већина, јеврејска заједница које је овде и друга највец́а заједница после Америке, и муслимани и велики број Арапа који су дошли из Сирије и Турске. У том смислу, Аргентина је пример мирољубиве коегзистенције.

Које су њене главне предности и даљи правци економског развоја?
Аргентина је земља у развоју. Главни смо извозници пољопривредних производа као што су сојино уље, кикирики и говедина. Аргентина је међу првих пет извозника говедине у свету, а када је у питању сојино уље на првом смо месту. Такође, извозимо нуклеарне технологије у мирнодопске сврхе и софтвере. Имамо чак 11 технолошких једнорога, стартап компанија којима је вредност процењена на више од милијарду долара. Поседујемо једну од највец́их резерви воде на свету и једну од највец́их залиха гаса на свету.
Мислим да Аргентина има много потенцијала да расте и напредује. Највећи природни ресурс Аргентине је њено становништво. Образовање је на високом нивоу, а образовни систем је бесплатан. Верујем да је то веома важно. Имамо пет Нобелових награда у различитим областима као што су награде за математику и за мир.

аргентина, србија, дипломатски односи, освалдо нарсисо марсико, Освалдо Мáрсицо,

Које су могућности за даље унапређење билатералних односа између Аргентине и Србије?
Имамо много тога заједничког и односи на политичком нивоу су изузетно добри. У спољној политици и у мултилатералној дипломатији у потпуности подржавамо Србију по питању Косова и Метохије. Подржавац́емо принцип територијалног интегритета и пуну примену Резолуције 1244 Савета безбедности, као и мирно решење овог питања. Аргентина подржава Србију у свим међународним организацијама у вези са питањем Косова, као што сте ви на нашој страни у спору са Уједињеним Краљевством о суверенитету око Малвинских (Фокландских) острва.

У смислу билатералних односа са Србијом, увек можемо више. Често сам у контакту са представницима власти у Србији, иако сам у вашу земљу дошао пре само четири месеца. Веома су отворени за сарадњу и са готово свима сам већ имао састанке. Имамо велики потенцијал у економском смислу и комерцијалној сфери. Један од мојих главних циљева је да покушам да повец́ам трговинску размену између Србије и Аргентине.

Како вам се допада здање у којем се налази Ваша резиденција?
Здање је фантастично! То је одлична резиденција, али је у исто време и дом. Испуњена је топлином и не осец́ате као да сте у канцеларији, вец́ као да сте код куц́е. Веома је пријатно и удобно. Имали смо много посетилаца и сви су сагласни да је простор изузетно леп. Желео бих да искористим ову прилику да се захвалим Дипос-у. Веома су лепо реаговали на моје предлоге и одржао сам изузетно добар састанак са директором пре неколико недеља, пре празника. Он је веома пријатан, а састанак је био конструктиван. Дипос је увек вољан да помогне и захвални смо на томе.

Ембассy Оф Републиц Оф Сербиа ин Аргентина, Освалдо Мáрсицо, сербиа, србија, амбасадор, дипломатија, дипломата, дипломацy, дипос

Какви су ваши утисци о животу и раду у Београду?
Рец́и ц́у вам само једно: Београд је мој дом далеко од дома. Ово је изузетно место. Људи су веома топли, љубазни и желе да помогну, што није уобичајено за велики град. Београд је мешавина различитих стилова и то га чини јединственим.
Са српским народом делимо много заједничких особина као што су вредновање пријатеља и породице, а волимо и фудбал. Заиста сам запањен тиме колико је танго популаран у Србији. Постоји велики број школа овог плеса и настојимо да већину подржимо. Прошлог месеца смо имали леп догађај – обележавање Недеље аргентинске хране и аргентинске књижевности. Наше Министарство спољних послова додељује средства за превођење најпознатијих аргентинских аутора на српски као што су Хорхе Луис Борхес, Хулио Кортесар, Ернесто Сабато. Изненадио сам се што свуда наилазим на њихове књиге. Ушао сам у библиотеку у главној улици у Београду и нашао Борхеса на српском. Има и нових писаца који се преводе на српски језик.

Које аргентинске културне садржаје бисте препоручили локалном становништву?
Препоручујем вам да истражите аргентинску књижевност, како класичне тако и нове писце. Наћи ћете многе од њих ако одете до прве књижаре. Посебно бих препоручио и три филма са српским титлом – „Тајна у њиховим очима“, „Дивље ствари“ и „Син невесте“, од којих су два награђена Оскаром. Обично организујемо биоскопске пројекције у сарадњи са биоскопима или са Институтом Сервантес, а понекад и сами, као прошлог месеца када смо имали Месец аргентинских филмова. Много је сличности између Аргентине и Србије у начину на који размишљамо, у начину на који волимо, у начину на који разумемо пријатељство, у начину на који разумемо породицу и бринемо о њој.

хттпс://yоуту.бе/ИXXЛБ9ФФлX8