NAŠ BLOG

OPŠTINA STARI GRAD

Opština Stari grad je centralna opština Beograda. Ona čuva duh prohujalih vremena, pa ne čudi što se upravo na ovoj opštini nalaze neka od najlepših i najstarijih zdanja ne samo glavnog grada već i Srbije kao i prestižni objekti iz našeg bogatog portfolija, poput zgrade Instituta Servantes.

Opština Stari Grad, Dipos, Institut Servantes, nekretnine, zdanja Foto : https://www.starigrad.org.rs/bastina/

Sa druge strane, ova opština je centar gradskih dešavanja i urbane kulture sa najpoznatijim beogradskim spomenicima i kvartovima, što je čini autentičnom i posebnom gradskom celinom.
Opština se nalazi na teritoriji nekadašnjeg Singidunuma, a Dorćol je bilo deo centralnog gradskog života u doba Rimljana. Nekada staro gradsko središte, sadašnja opština, koja se prostire na 698 hektara, nastala je 1961. godine, spajanjem rejona Skadarlija, Terazije i Stari grad, i u njoj danas živi oko 70.000 stanovnika.
Pored Knez Mihailove ulice, žile kucavice gradnog grada, na ovoj opštini smešteni su i Narodni muzej i Narodno pozorište, najstarija, Prva beogradska gimnazija, prva botanička bašta u Srbiji, prva kafana, „Znak pitanja“, Studentski trg sa Rektoratom beogradskog Univerziteta i brojnim fakultetima, zadužbinom Ilije Kolarca i Kapetan Mišinim zdanjem, Etnografski muzejem i Bibliotekom grada Beograda.
Jedna od najimpozantnijih zgrada na opštini Stari grad svakako je i Stari dvor, izgrađen 1882. kao rezidencija kralja Milana Obrenovića u kojoj je i abdicirao u korist sina Aleksandra. Danas se u njemu nalazi Skupština grada Beograda.

Opština Stari Grad, Dipos, Institut Servantes, nekretnine, zdanja, Knez Mihailova ulicaKnez Mihailova ulica

Statistika govori da opština Stari grad privlači najveći broj turista godišnje, a mi vam prestavljamo samo neke od njenih znamenitosti.

Kalemegdan i Beogradska tvrđava

Kalemegdan sa Beogradskom tvrđavom postali su zaštitni znak Beograda. Kalemegdan mnogi smatraju najlepšim beogradskim parkom, a trvrđava predstavlja najstariji sačuvani kompleks spomenika u Beogradu, i jedno od nastarijih utvrđenja u Evropi. Njen nastanak se vezuje još za doba Rima, a u svojoj istoriji imala je veliki značaj kao brana od osvajača. Kula Nebojša sazidana je u 15. veku kao osmatračnica beogradske luke da bi kasnije postala tamnica. U tvrđavi je smešteno i tursko kupatilo „hamam” podignuto oko 1870.g., spomenik „Pobednik”, rad Ivana Meštrovića, podignut 1918. godine, kao i  Leopoldova, Zindan, Karađorđeva, Sahat i druge kapije.

Opština Stari Grad, Dipos, Institut Servantes, nekretnine, zdanja, Kalemegdan,Kalemegdanska tvrđava

Dorćol

„Dorćol” na turskom doslovno znači “mesto na kojem se ukrštaju četiri puta”. Na Dorćolu, današnjoj rezidencijalnoj četvrti, nalazi se spomenik braniocima Beograda, crkva Aleksandra Nevskog, Jevrejski istorijski muzej, Bajrakli džamija i Stara kuća u Dušanovoj ulici, najstarija zgrada u Beogradu i karakterističan primer barokne gradnje 18.veka.

Skadarlija

Poznata kao boemska četvrt, svoje današnje ime Skadarska ulica dobila je 1872.godine. U njoj su živeli mnogi umetnici i pesnici poput Đure Jakšića i Joakima Vujića. Krase je mnogobrojne kafane kao što su „Tri šešira”, „Dva jelena” i „Ima dana”, predstavlja autentičan duh glavnog grada, i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Opština Stari Grad, Dipos, Institut Servantes, nekretnine, zdanja, Skadarlija,

Terazije

Terazije su dobile ime po vodovodnom sistemu snabdevanja koji je nekada bio na mestu današnjeg hotela „Moskva” a koji su Turci nazivali ovim imenom. Ovaj deo grada oduvek je bio centar društvenog života u kojem su sazidani najbolji hoteli, restorani i radnje. Poslednjom rekonstrukcijom iz 1947.godine, dat je sadašnji izgled kojim dominira Terazijska česma, palata „Albanija“, Igumanova palata, palata „Atina“ i kuća Krsmanovića.

Opština Stari Grad, Dipos, Institut Servantes, nekretnine, zdanja, Terazije,

Trg republike

Na mestu između današnjeg Narodnog pozorišta i spomenika knezu Mihailu, nekada se na ovom prostoru nalazila Stambol kapija, jedna od četiri kapije Beograda na izlasku iz varoši. Kroz nju je vodio drum u pravcu Istanbula po čemu je dobila naziv. Trga republike još nije bilo, kao ni današnjeg centra Beograda.

U blizini Stambol kapije Turci su nabijali na kolac buntovne Srbe, zbog čega je bila krajnje ozloglašena i simbol stradanja pod Osmanskim carstvom. Stoga je srušena 1866. godine, a nakon uništenja i izgradnje Narodnog pozorišta, ovaj trg je svoj današnji izgled dobio podizanjem spomenika Knezu Mihailu Obrenoviću, 1882. godine. Spomenik je urađen prema radu čuvenog Enrika Pacija, predstavlja simbol starog Beograda, i zaštićen je kao kulturno dobro. U sklopu Trga se osim Narodnog pozorišta nalazi i Narodni muzej, Dom štampe i Dom vojske, spomenik komediografu Branislavu Nušiću, srpskom ustaniku Vasi Čarapiću i spomen – ploča ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću.
Trg republike tradicionalno je mesto susreta beograđana i brojnih koncerata i manifestacija.

Opština Stari Grad, Dipos, nekretnine, zdanja, Institut Servantes, Trg republikeTrg republike 

Kosančićev venac

O istoriji Kosančićevog venca danas nema mnogo podataka. Pouzdano se zna da se u doba Rima gradski trg ili Forum nalazio iznad Kosančićevog venca a centralni deo Foruma je činio Jupiterov hram. Na ovom mestu je pronađeno nekoliko antičkih žrtvenika.
Na suprotnoj strani od Foruma nalazile su se gradske terme gde su pronađeni ostaci mozaika. Najstarija zdanja sačuvana na Kosančićevom vencu potiču sa početka XIX veka.
Najznačajnija su Saborna crkva i Konak Kneginje Ljubice, a u vreme kada su građena, naselje je u njihovoj blizini počelo da se razvija.

Prestižna zdanja iz portfolija Diposa

Na opštini Stari grad nalaze se i neka od prestižnih zdanja iz našeg portfolija.
Zdanje u Knez Mihailovoj 32 je čak nekoliko decenija posle Drugog svetskog rata, sve do 1999. godine, bilo poznato kao Američka čitaonica. Sredinom 2004. u ovoj zgradi otvoren je Institut „Servantes“, sa kojim Dipos sarađuje više od 20 godina, a čija je kulturna misija promovisanje španskog jezika i kulture zemalja španskog govornog područja.

Opština Stari Grad, Dipos, Institut Servantes, nekretnine, zdanja,bilateralna saradnja, kulturna saradnja

Vremešnijim Beograđanima ovo zdanje poznato je kao Palata „Zora“, koja je zbog svog položaja i lepote bila veoma čest motiv beogradskih razglednica. Podignuta je 1904. godine na mestu jedne starije jednospratne zgrade braće Konstantina i Nikole Z. Popovića. Projekte za nju napravio je arhitekta Milan Antonović, a gradili su je preduzimači Mita i Rista Spasić. Braća su imala poznatu juvelirsko-zlatarsku radnju koja je od 1880. do 1905. godine bila vodeća u beogradskoj čaršiji. Konstantin i Nikola su tokom svoje karijere snabdevali i kraljevski dvor skupocenim nakitom i drugim predmetima izrađenim od plemenitih metala i dragog kamenja.