NAŠ BLOG

PARTNERSTVO SA POGLEDOM

BILATERALNI ODNOSI

REPUBLIKA SRBIJA I ŠVAJCARSKA KONFEDERACIJA

Poznata po Alpima, vrhunskim satovima, siru i čokoladi, Švajcarska je jedna od zemalja sa najvišim životnim standardom na svetu. Ravnopravni jezici kojima govori njenih oko sedam i po miliona stanovnika su čak četiri – francuski, nemački, italijanski i romanš. Prema Globalnom indeksu inovacija, Švajcarska je već godinama rangirana kao najinovativnija zemlja na svetu.

Srbi u Švajcarskoj i Švajcarci u Srbiji

Sredinom 19. veka, na švajcarskim fakultetima se školovalo oko 150 studenata iz Srbije. Tako je povezanost dve zemlje u oblasti obrazovanja i kulture počela pre početka zvaničnih diplomatskih odnosa. Među onima koji su ovde završili studije i kasnije ostavili duboke tragove na političkoj, književnoj, naučnoj i diplomatskoj sceni naše zemlje su Nikola Pašić, Jovan Dučić, Svetozar Marković, Petar Todorović i Pera Velimirović. 1916. otvorena je i prva srpska štamparija u Ženevi.

U povratnom smeru, bura Prvog svetskog rata je u Srbiju dovela Arčibalda Rajsa, Švajcarca koji je svoje srce, u pravom smislu ove reči, ostavio Srbiji. Arčibald Rajs bio je profesor hemije na Univerzitetu u Lozani, kriminolog, forenzičar i publicista, koji je bio očaran moralnim i herojskim osobinama srpskih seljaka i vojnika. Smatrao je da te osobine treba da budu temelj nove oslobođene države.

Arčibald Rajs

Ovaj veliki prijatelj Srbije prijavio se za dobrovoljca i od 1914. godine do 1918. godine bio na frontovima sa srpskom vojskom. Prešao je Albaniju i Solunski front i sa Moravskom divizijom umarširao u Beograd.

Rajs će ostati upamćen i po autorskim radovima kojima je pružio izuzetan doprinos u sagledavanju Srbije na međunarodnom planu.

Pred smrt je poželeo je da njegovo srce počiva na Kajmakčalanu, ,,najopasnijem vrhu srpskih zemalja, blizu svojih drugova koji su stradali za slobodu svoje otadžbine, a vlasti u Srbiji su mu ovu želji i ispunile.

Proglašen je kapetanom prve klase vojske Kraljevine Srbije, odlikovan za hrabrost na Solunskom frontu i postao nosilac Albanske spomenice.

Bilateralni odnosi sa Srbijom

Imenovanje dr. Slavka Grujića za prvog srpskog ambasadora u Švajcarskoj 1916. godine se smatra zvaničnim početkom uspostavljanja diplomatskih odnosa Švajcarske i Srbije. Od tada do danas, bilateralni odnosi Švajcarske i Srbije se ocenjuju kao tradicionalno prijateljski, dobri i u usponu, zasnovani na partnerstvu i uzajamnoj odgovornosti.

Slavko Grujić, prvi srpski ambasador u Švajcarskoj

Za vreme sankcija i jugoslovenske krize devedesetih, Švajcarska je kontinuirano pružala humanitarnu pomoć, namenjenu prvenstveno interno raseljenim i izbeglim licima. Od 2000. godine  odnosi sa Srbijom dobijaju dodatno na dinamici, a politički dijalog se intenzivira. Ekonomski odnosi obuhvataju sve aspekte privredne saradnje. Švajcarska je naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner u okviru EFTA i nalazi se na listi najvećih investitora u srpsku privredu.

Nasuprot široko popularnom sportskom rivalstvu Novaka Đokovića i Rodžera Federera, Srbija i Švajcarska danas intenzivno sarađuju u manje poznatim oblastima nauke, tehnologije i obrazovanja i inovacija. Švajcarska je i jedan od najvažnijih bilateralnih donatora naše zemlje. Naš zemlja u predstojećem periodu ostaje  prioritetna obast za saradnju za švajcarski program sa Istočnom Evropom. Uspostavljeno partnerstvo dve zemlje nastavlja se sa zajedničkim pogledom na primenu dobre prakse radi razvoja celokupne Evrope.

Zanimljivosti

  • Albert Ajnštajn je razvio svoju poznatu formulu E = MC2 i teoriju relativnosti, tokom studija i života u Bernu.
  • Crveni krst, koji danas okuplja 97 miliona dobrovoljaca, je osnovan 1863. godine u Ženevi.
  • U ovoj zemlji godišnje se proizvede približno 180.000 tona čokolade, a konzumira oko 11 kilograma po osobi.
  • Švajcarska ima 7.000 jezera, a Ženevsko jezero je najveće jezero u Švajcarskoj.
  • Poseduje najviše planinskih vrhova u Evropi (48) sa visinama iznad 4000 metara.
  • Švajcarski tunel Gotthard dužine 57 km najduži je na svetu.
  • Najviša železnička stanica u Evropi je u Švajcarskoj, na vrhu Jungfraujoch na 3.454 metra nadmorske visine.