NAŠ BLOG

PODRŠKA KOJA PREVAZILAZI POJAS I PUT

BILATERALNI ODNOSI

REPUBLIKA SRBIJA I NARODNA REPUBLIKA KINA

Drevna, misteriozna i prelepa Kina je poslednjih nekoliko decenija preuzela i jednu od glavnih uloga na svetskoj ekonomskoj i političkoj sceni. Sa prosečnim godišnjim ekonomskim rastom od 10% u poslednjih 30 godina, ova država sa 1,4 milijarde stanovnika danas predstavlja drugu ekonomiju sveta.

Kina je najveći svetski proizvođač aluminijuma i čelika. Kineske tehnološke kompanije brzo su postale lideri na globalnom tržištu. Ona je svetski lider u solarnoj tehnologiji. Peking je jedan je od najmoćnijih gradova sveta u ekonomskom i diplomatskom pogledu i jedan od vodećih svetskih centara na poljima obrazovanja, poslovanja, nauke i tehnologije. Pekinška Finansijska ulica (Finance Street) važi za glavnu finansijsku ulicu sveta.  Grad Šangaj je globalni centar za inovacije i transport i najprometnija teretna luka na svetu. Kina je svetska fabrika koja je dokazala da su ekonomska čuda moguća.

Savremena Kina je istovremeno ponosna na svoju civilizaciju, kulturu, jezik i umetnost. ,,Četiri velika pronalaska“ drevne kineske civilizacije je popularni naziv za kompas, barut, papir i štampu, dok su akupunktura, vatromet, mastilo, porcelan, samo neke od njenih tekovina bez kojih ne možemo zamisliti savremeni život.

Bilateralni odnosi Srbije i Kine

Zvanični diplomatski odnosi Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Kine uspostavljeni su 1955. godine. Njihovu istoriju karakteriše uzajamna podrška u spoljnopolitičkom i ekonomskom pogledu, potvrđena razmenama poseta državnih delegacija na različitim nivoima. Prvu posetu Kini ostvario je predsednik Josip Broz Tito 1977. godine, dok je uzvratna poseta visoke partijsko-državne delegacije NR Kine, na čelu sa Hua Guofengom, predsedavajućim CK KP Kine i premijerom Državnog saveta održana 21-28. avgusta 1978. godine. Prvi kineski predsednik koji je boravio u zvaničnoj poseti Beogradu bio je Li Sjennjen avgusta 1984. godine.  U skladu sa prepoznatim značajem saradnje, odnosi sa Kinom za Srbiju su dobili prioritet u razvoju spoljne politike, pored odnosa sa Evropskom unijom, Ruskom Federacijom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Narodna Republika Kina je dala podršku Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i nije priznala nezavisnost samoproglašene države Kosovo. Ova zemlja je takođe glasala i protiv prijema Kosova u UNESCO 2015. godine.

Inicijativa Pojas i put

Dok samu sebe unapređuje, Kina nudi i program saradnje drugim zemljama radi ostvarenja zajedničkog razvoja. Rezultat ovakvog načina razmišljanja je Inicijativa ,,Pojas i put’’, novi mehanizam za postizanje sinergije na međunarodnom nivou, koja ima za cilj i ekonomsku i kulturnu povezanost i saradnju Azije, Evrope i Afrike.

Prvobitno najavljen 2013. godine sa ciljem obnavljanja drevnog Puta svile koji je povezivao Aziju i Evropu, opseg projekta je tokom godina proširen tako da uključuje nove teritorije i razvojne inicijative. Projekat uključuje izgradnju velike mreže puteva, železničkih pruga, pomorskih luka, elektroenergetskih mreža, naftovoda i gasovoda i povezanih infrastrukturnih objekata. Uključen je u Ustav Narodne Republike Kine 2017. godine. Jedan je od najvećih investicionih projekata u istoriji koji obuhvata više od 68 zemalja sa 60% svetske populacije i približno 35% globalne ekonomije.

Nakon što su Srbija i Kina potpisale ugovore o saradnji za zajedničku izgradnju projekata u okviru Inicijative Pojas i put, trgovina dveju zemalja se brzo povećala i doživela je rast. Vrednost projekata u kojima su učestvovala kineska preduzeća dostigla je nekoliko milijardi američkih dolara. Neki od najznačajnijih su  Pupinov most, deonica Koridora 10 i 11, obilaznica oko Beograda, investicije u RTB Bor i smederevsku Železaru, kao i izgradnja brze pruge Beograd–Budimpešta.

Drevni Put svile nekada je donosio i više od trgovine – razmenu znanja, otkrića i kulture, pa tako je i novi doneo pomoć i podršku kineskih stručnjaka i opreme tokom prvih dana borbe protiv pandemije virusa COVID-19. Srbija i Kina su zajedno izgradile dve laboratorije ,,Vatreno oko”,a kineski stručnjaci bili su u Srbiji 82 dana u vreme epidemije, što je bilo od velikog značaja za suzbijanje pandemje u našoj zemlji.

Dalji zajednički doprinos očuvanju međunarodnog prava i pravde

Nastavljajući tradicionalnu prijateljske odnose, u pismu upućenom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću jula 2020. godine predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping naveo je da uprkos epidemiji koronavirusa, odnosi Srbije i Kine dalje napreduju.

– Poklanjam veliku pažnju razvoju kinesko-srpskih odnosa i spreman sam da, zajedno sa Vama, ulažem napore za neprekidno produbljivanje bilateralnih prijateljskih odnosa i saradnje u različitim oblastima, kao i u očuvanje međunarodnog prava i pravde, kako bismo dali svoj aktivan doprinos izgradnji zajedničke sudbine čovečanstva”, piše u pismu predsednika Sija.

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić i Predsednik Narodne Republike Kine, Si Đinping