НАШ БЛОГ

ПРИЈАТЕЉСТВО ГЕОГРАФСКИ УДАЉЕНИХ ЗЕМАЉА

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

РЕПУБЛИКА СРБИЈА И ИСЛАМСКА РЕПУБЛИКА ИРАН

Република Србија и Исламска Република Иран имају традиционално добре билатералне односе које карактеришу  редовни контакти званичника и узајамна подршка у међународним организацијама. Од нарочитог значаја за нашу земљу је чињеница да Иран не признаје једнострано самопроглашену независност јуже спрске покрајине Косова и Метохије, храбро поштујући резолуцију 1244 Савета безбедности Уједињених Нација.

ДИПЛОМАТСКЕ АКТИВНОСТИ

Почеци дипломатске комуникације датирају још од 19. века. Новокрунисаном краљу Србије Милану Обреновићу честитку је 1882. године упутио шахиншах Персије Насер ал-Дин Шах Кађа. 1919. године Иран је званично признао Краљевину Југославију. Исте године је краљевска влада одобрила отварање Генералног конзулата Персије у Београду. Михаило Л. Ђурић, потпредседник тадашње Трговачке коморе у Београду, обављао је дужност почасног конзула.

Директни дипломатски односи између Југославије и Ирана успостављани су почетком октобра 1937. године. Југословенско дипломатско представништво је било једно од укупно 20 страних дипломатских мисија које су деловале у Техерану.

Након победе Исламске револуције у Ирану настављани су пријатељски и активни односи двеју земаља. Многобројне посете високих званичника, шефова држава, премијера, министара и председника парламената допринеле су побољшању дипломатских, политичких, економских и културних односа између две државе.

ПЕРСИЈСКО НАСЛЕЂЕ

У свету је Иран био познат под именом Персија још од 6. века пре н.е. па све до 1935. године. Након Исламске револуције 1979. године установљен је нови назив – Исламска Република Иран, који је данас у званичној употреби.

Иран је једна од земаља са великим бројем места која су на УНЕСЦО листи светске културне баштине.   Техеран је град музеја чије колекције на најбољи начин представљају различите историјске периоде, од којих значајан део потиче из Персеполиса.

Градња Персеполиса почела је у ВИ веку пре нове ере. У библијском Старом завету описано је подизање овог комплекса, са детаљним подацима о томе који народи су учествовали у подухвату и из којих све крајева познатог света је доношен материјал за градњу. Град је 330. пре наше ере, након освајања, запалио Александар Велики.

Данас ово налазиште посећује велики број домаћих и страних туриста. Велику атракцију представља ,,Велико степениште”, са рељефима поданика Персијског царства приказаним у природној величини како приносе дарове цару.

КУЛТУРНА САРАДЊА СА СРБИЈОМ

Култура је једна од окосница развоја савременог Ирана, а изградњи односа са Србијом у овом смислу у великој мери доприноси и Културни центар ове земље у Београду.

Културна делатност Србије континуирано се представља на манифестацијама у Ирану. Тако је неколико српских издавача недавно учестовало на првом виртуелном Међународном Техеранском сајму књига. Такође,  филм „Говори да бих те видео“ Марије Стојнић из Србије, добитник бројних награда на ‎светским као и ‎домаћим фестивалима, учествовао је на 14. Међународном фестивалу ‎документарног филма „Биоскоп ‎истине“ (Цинема Вéритé) у Техерану.

С друге стране, српска публика је имала прилику да се упозна са делима уметности и културе Ирана. Краткометражни ирански филм „Други“ приказан је у оквиру такмичарског ‎програма Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф“.  На свечаном затварању 50. Златног пера Београда – 15. Међународног бијенала илустрације било је чак 17 иранских уметника, а Велика награда Златног пера Београда додељена је ‎Нушин Садегијан из ‎Ирана, док је једна од ‎три награде Међународно златно перо Београда ‎уручена Самане Салавати, такође из ‎Ирана.‎ На фестивалу језичких мањина света „Синергија“ одржаном у Новом Саду наступила је позоришна трупа „Котал“ из града ‎Табриза са две представе „Опера костију“ и Мала црна рибица  редитеља Јакуба Садега Џамалија.‎ Вече уочи Дана победе Исламске револуције 2019. године, који се ‎обележава као Дан државности Исламске Републике Иран, у галерији Библиотеке града ‎Београда отворена је изложба иранске калиграфије чији је гост био истакнути ирански мајстор ‎калиграфије и професор на Техеранском универзитету Мохсен Ебрахими.‎‎

ЗАНИМЉИВОСТИ О ИРАНУ

  • Спорт поло настао је у старом Персијском царству
  • Иран је један од највећих произвођача шафрана
  • Персијска мачка једна је од најстаријих врста мачака
  • У главном граду Техерану живи више од 14 милиона становника
  • Пустињска клима преовладава скоро половином територије Ирана
  • У Персијском заливу налази се скоро 60% светских резерви нафте, од чега је 10% у Ирану
  • 70% укупне популације од 80 милиона становника је млађе од 30 година
  • Традиција израде персијских тепиха стара је преко 2.500 године. Ове светски чувене рукотворине су међу најзначајнијим извозним артиклима Ирана.