NAŠ BLOG

REPUBLIKA KAZAHSTAN

BILATERALNI ODNOSI

Dipos, Kazahstan, bilateralni odnosi, diplomatija

Politički odnosi Republike Srbije sa Republikom Kazahstan su tradicionalno dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja. U poslednjih nekoliko godina između dve zemlje znatno je intenziviran politički dijalog. Postoji obostrano izražen interes za njegovo unapređenje na najvišem nivou, kao i za razvoj bilateralne saradnje, sa akcentom na trgovinsko-ekonomske odnose.
Kazahstan je poslednja sovjetska republika koja je proglasila nezavisnost i to 16.decembra 1991. godine, vodeći umerenu spoljnu politiku i razvijajući ekonomiju, posebno hemijsku industriju.
Etnonim Kazah je izvedenica iz turske reči koje označavaju nezavisnost i slobodu duha. On ima svoje korene u kazaškoj kulturi, u kojoj veliku ulogu igraju konji, pa je i povezan sa terminom Kozak. Staropersijska reč -stan označava zemlju ili mesto, tako da Kazahstan u prevodu znači “zemlja Kazaha”.
Nalazi se na dva kontinenta – u Evropi i Aziji, glavni grad je Nur-Sultan koji je do 2019. godine nosio naziv Astana.
Ova srednjoazijska zemlja bogata je brojnim znamenitostima, kako prirodnog porekla, tako i onih koje je stvorio čovek.
Od 1998. godine do danas se ulažu milijarde dolara kako bi Nur-Sultan bio arhitektonski što impresivniji. Posebno se izdvaja Kula Baiterek – futuristička zgrada visoka skoro 100 metara koja se često upoređuje sa džinovskom lizalicom, kao i zabavni kompleks Duman.

Dipos, Kazahstan, bilateralni odnosi, diplomatija

Sa druge strane Džamija Hazrat Sultan i Palata mira i pomirenja, dva su versko najznačajnija objekta u ovom gradu. Džamija Hazrat Sultan je jedna od najvećih džamija u Centralnoj Aziji sa najvećom kupolom u celom Kazahstanu, dok se u Palati mira i pomirenja svake dve do tri godine održava sastanak vrhovnih poglavara svih svetskih religija.

Dipos, Kazahstan, bilateralni odnosi, diplomatija

Džamija Hazrat Sultan

Sa površinom od 2,7 miliona km² Kazahstan je jedna od najvećih zemalja u svetu. Istoričari kažu da su njegovi prastanovnici prvi pripitomili i jahali konje, kao i da je teritorija današnjeg Kazahstana postojbina jabuke i snežnog leoparda, ali i neobičnog jezika koji je nastao mešanjem arapskog, ruskog, mongolskog, turskog i persijskog jezika.

Dipos, Kazahstan, bilateralni odnosi, diplomatija

Kazahstan je etnički i kulturno vrlo raznolik, naseljava ga preko 120 naroda koji uglavnom žive u tradicionalnim kućama – jurtama. Kazaški je državni jezik, ali se uz njega i ruski jezik koristi kao službeni u državnim institucijama.
S obzirom na svoju veličinu, Kazahstan ima vrlo različite tipove terena, od prostranih nizija, preko visoravni, stepa, tajgi, stenovitih kanjona, brda, delti do pustinja i visokih planina čiji su vrhovi stalno pod snegom.

Dipos, Kazahstan, bilateralni odnosi, diplomatija

Kada je reč o gastronomiji, Kazahstan je raj za ljubitelje mesa. Poseban specijalitet su kobasice od konjskog mesa, „kazi”, ali se u ishrani koristi i ovčetina, kao i razne vrste kuvanog mesa.

Dipos, Kazahstan, bilateralni odnosi, diplomatija