NAŠ BLOG

TERRA ARGENTEA

BILATERALNI ODNOSI

REPUBLIKA SRBIJA I REPUBLIKA ARGENTINA

Diego Armando Maradona ili Lionel Mesi nacionalni su ponos Argentine, zemlje u kojoj fudbal nije sport već religija. Specijaliteti od mesa, gaučosi, tango i mate su takođe i ostale nezaobilazne asocijacije na ovu predivnu latinoameričku zemlju.

Buenos Aires

Glavni grad Buenos Aires ubraja se među najlepše gradove sveta. Njegova arhitektura kombinuje uticaje Madrida, Pariza i Barselone. Nalazi se na ušću reke La Plata u Atlantski okean. Naziv grada na španskom znači dobar vazduh. Smatra se najbogatijim ne samo u Južnoj Americi, već i na celoj južnoj hemisferi.

Argentinska kultura odražava multikulturalni karakter svog stanovništva. Preovlađujući uticaj na stvaranje argentinske kulture imali su evropski doseljenici, što se najviše ogleda u arhitekturi i modi.

Pored Evropljana, svoj trag ostavili su i gauči sa svojim osobenim načinom života. Takođe, i tradicija američkih domorodaca je deo multietničkog kulturnog miljea.  Jedni od najvećih ambasadora Argentine danas su i njeni širom sveta čuveni književnici – Hulio Kortazar, Viktorija Okampo, Horhe Luis Borhes ili Adolfo Bioj Kasares.

Politički posmatrano, Argentina je regionalna sila i jedna od istaknutijih latinoameričkih zemalja. Članica je grupa najvećih ekonomskih sila G-15 i G-20. Osnivač je Ujedinjenih nacija, Svetske banke, Svetske trgovinske organizacije, Merkosura, Zajednice latinoameričkih i karipskih država i Organizacije iberoameričkih država.

Bilateralni odnosi Srbije i Argentine

Argentina i Srbija imaju veoma dugu istoriju bilateralnih odnosa. Svoju borbu za nezavisnost započele su istovremeno, početkom 19. veka. U njegovoj drugoj polovini, talasi evropskih imigranata dolazili su u Argentinu sve do nakon Drugog svetskog rata. Hiljade Jugoslovena su se naselile u ovoj zemlji u tom periodu.

Zvanični diplomatski odnosi su uspostavljeni 1928. godine, a obnovljeni 19. septembra 1946. godine. Argentina je bila članica pokreta Nesvrstanih, organizacije u kojoj je bivša Jugoslavija ostvarila veliki uticaj.

Argentina podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i ne priznaje nezavisnost Kosova. Ova država je glasala protiv prijema Kosova u UNESKO 2015. godine.

Višedecenijsko prijateljstvo geografski udaljenih zemalja potvrđeno je otvaranjem parkova naših država u njihovim glavnim gradovima. Tako je u Bloku 62 na Novom Beogradu 2017. godine otvoren park „Republika Argentina”, a u Buenos Ajresu je otvoren park pod nazivom „Republika Srbija”.

Park ,,Republika Argentina“ na Novom Beogradu

Republika Srbija ima ambasadu u Buenos Ajresu, a Republika Argentina ambasadu u Beogradu koja je smeštena u nepokretnosti kojom upravlja Dipos. Saradnja sa ovom institucijom se odvija na najvišem nivou, o čemu svedoči i prijateljska poseta bivšeg ambasadora Republike Argentine, Nj.E. Estanislao Angel Zawelsa Dipos-u.

ZANIMLJIVOSTI O ARGENTINI

  • Ime „Argentina“ je izvedeno od latinske reči „srebro“
  • U Argentini živi 45 miliona stanovnika, a gotovo polovina smeštena je u glavnom gradu i provinciji Buenos Ajres
  • Nacionalni sport Argentine je pato, konjička disciplina sa više od četiristo godina istorije, budući da su je gaučosi (stanovnici argentinskih ravnica) trenirali tokom kolonijalne ere.
  • Tango je nastao u Buenos Ajresu krajem 19. veka. Ujedinjene nacije su 2009. godine proglasile ovaj ples nematerijalnom kulturnom baštinom čovečanstva jer utelovljuje i podstiče kulturnu raznolikost i dijalog.
  • Argentina je treća najveća država sveta u kojoj se govori španski jezik.
  • Argentina je prva država koja je još 1892. godine koristila otiske prstiju kao metod identifikacije.
  • Argentina je jedna od zemalja u kojoj se najviše gestikulira. Smatra se da običaj dolazi od italijanskih imigranata, koji su često mahali rukama da bi se jasnije izrazili.
  • Vrh Akonkagva (6959m) je najviši vrh na zapadnoj hemisferi. Svake godine alpinisti iz čitavog sveta u velikom broju dolaze na ovo mesto.